Până de curând angajatorii erau înecați în birocrație, mai ales când vine vorba de statele de plată ale angajaților. Conform unui proiect de lege depus recent, acest aspect va dispărea din obligațiile angajatorului. Inițiatorii proiectului, reprezentanții USR, au avut un prim vot pozitiv în Senat, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților.
Până în prezent, conform legislației în vigoare, toți angajatorii aveau obligația ca , termen de 50 de ani, să arhiveze toate documentele legate de statele de plată ale angajaților. Conform noului proiect care ar modifica legislația actuală, acest aspect, de fapt, a devenit măsură cu caracter opțional, odată cu intrarea în vigoare a OUG 30/2011 care modificara şi completara Legea nr. 571/2003.
Odată cu această OUG, spun reprezentanții USR în justificarea proiectului, obligativitatea fișelor fiscale a fost eliminată, iar ca urmare, un angajat poate primi din partea angajatorului, printr-o cerere, o adeverinţă privind veniturile realizate, precum şi impozitul reţinut.
Un alt aspect justificativ, din punctul de vedere al inițiatorilor, este că angajatul mai are o altă opțiune, referitoare aflarea veniturilor, prin intermediul Spaţiului Virtual Privat (SPV), platformă realizată de ANAF. Cu alte cuvinte, spuncei din USR, nu se mai justifică arhivarea pe o perioadă de 50 de ani a statelor de plată ale fiecărui angajat din cadrul unei instituții sau companii.