Programul noilor evenimente organizate la Centrul Cultural Pitești.
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 16-20 septembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care se va desfășura luni, 16 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialog și recital de folclor cu tema „Importanța artei în procesul de dezvoltare a personalitații”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Și Noi la Ilinca!”, proiect coordonat de interpreta de folclor Ilinca Din, având-o invitată pe Ginuța Duță, profesor de desen la Școala Gimnazială „Mircea Cel Bătrân” din Pitești, eveniment care va avea loc luni, 16 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Arta vizuală reușește să transpună sufletul pe pânză cu sensibilitate, numai că mulți dintre noi au nevoie de curaj pentru a și-l desprinde de trup în acest context. Prin urmare, fiecare are nevoie de un mentor, de o personalitate care poate să găsească lumina ce naște creația. Un asemenea om este doamna Ginuța Duță, profesor de desen la Școala Gimnazială din Pitești, care ne va povesti atât despre vocația de profesor, cât și despre ceea ce înseamnă arta pentru sufletul său”, spune Ilinca Din.
Dialogul cu tema „Periplu cultural: , inițiator Marian Bărăscu”, în cadrul proiectului cultural „Hrană pentru suflet”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul, prozatorul și ziaristul Marian Bărăscu, eveniment care va avea loc marți, 17 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Originar de pe meleagurile Drăgășanilor, domnul Bărăscu este fondatorul și președintele Asociației Literare și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Va avea loc o dezbatere care, cu siguranță, va trezi interesul dumneavoastră. Vă așteptăm cu mult drag și vă rugăm să ne onorați cu prezența!”, transmite Adrian Mitroi.
Dialogul cu tema „Poezia, forma extremă a iubirii”, în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu Pătrăchioiu, avându-i invitați pe poeta Ina Dumitrescu din Craiova și pe cantautorul de muzică folk Dan State, din Râmnicu-Vâlcea, eveniment care se va desfășura marți, 17 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Invitații mei vor susține un recital de muzică și poezie de foarte bună calitate. Vă așteptăm alături de noi să ne bucurăm de momente deosebit de frumoase”, spune Silvia Giurgiu Pătrăchioiu.
Lansarea romanului „Inima unui Înger”, de Loreta Din, în cadrul proiectului „Suflet pe Rime și Nuanțe”, coordonat de scriitoarea și artistul plastic Loreta Din, eveniment editorial care va avea loc marți, 17 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Romanul , aparent ușor de citit, își atenția necesară înțelegerii mesajelor transmise subtil prin dialog, amintiri sau experiențe de viață atribuite personajelor, trăirilor și deciziilor luate de acestea în fața tuturor încercărilor sorții, destinului scris sau al celui ales. Roman de dragoste din care nu lipsesc drama, intriga și nici umorul. Este bazat pe ficțiune, însă am strecurat, ca orice autor care se respectă, în fiecare dintre personaje, trăiri sau câte puțin din caracterul personal. Acțiunea se desfășoară pe un tărâm necunoscut eroinei principale, care se lasă iubită și care iubește cu pasiune până la sacrificiu. Despre roman vor vorbi persoane și personalități din lumea literară și artistică argeșeană (și nu numai), care au lecturat deja romanul”, spune Loreta Din.
Dialogul cu tema „Prezent și viitor”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe managerul Muzeului Județean Argeș, istoricul Cornel Popescu, eveniment care va avea loc miercuri, 18 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“L-am invitat pe domnul Cornel Popescu pentru a discuta despre finalizarea lucrărilor la Galeria de Artă, o veritabilă bijuterie, despre acțiunea de la castrul roman Jidova și despre toate activitățile muzeului din prezent și din viitorul apropiat”, informează Jean Dumitrașcu.
Dialogul cu tema „Cele șapte niveluri ale puterii și cum se manifestă ele în adolescență”, în cadrul proiectului „Adolescență, entuziasm, libertate și înțelepciune”, coordonat de profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care se va desfășura joi, 19 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„În această lume a nesiguranței, anxietății, sărăciei și opulenței… cine nu vrea să fie puternic?! De fapt, ce e puterea? Am fost învățați când auzim cuvântul să ne gândim la o forță care ne face să fim mai mult sau mai puțin importanți. Putem vorbi de șapte niveluri ale pe care le vom analiza împreună. Practic, vom vedea cum îi putem ajuta pe adolescenți să se deschidă spre posibilitățile nelimitate ale ”, ne transmit Lucia Neagoe și George Badea.
Prelegerea cu tema „Credință și Psihologie”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe Drumul de la Ego către Sine”, susținut de Cosmina Georgiana Olteanu, psiholog, având-o invitată pe Augustina Ene, psiholog și psihoterapeut, eveniment care va avea loc joi, 19 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„În urma experienței personale, de-a lungul timpului, am constatat importanța incontestabilă a corelației dintre credință și psihologie. Încă de la începuturi, ființa umană a simțit nevoia esențială și profundă de a crede atât în propriile forțe, dar și în a se încredința unei forțe superioare supranaturale pentru a se orienta și inspira. Sinergia acestor două elemente este una indestructibilă atunci când este întrepătrunsă de o conștientizare izvorâtă dintr-un psihic metamorfozat de la stadiul de Ego în stadiul de Sine”, spune Cosmina Georgiana Olteanu.
Dezbaterea cu tema „Protejează mediul înconjurător, Protejează-ți sănătatea! Elimină individualismul!”, eveniment coordonat de ec. Valentina Alina Din, promotor cultural, avându-i invitați pe dr. homeopat, stomatolog Adrian Constantinescu, antreprenor Roxana Andreea Niculae, comisar-șef Garda de Mediu Argeș, Alexandru Vâjan, joi, 19 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„La dezbaterea noastră vom aborda noile măsuri care se impun în contextul schimbărilor climatice, măsuri de natură ecologică și medicală”, informează Valentina Alina Din.