Azi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Argeş, mai mulţi primari s-au întâlnit cu autorităţile judeţene şi cu directorii de instituţii deconcentrate. A fost un prilej să-şi spună ofurile, nemulţumiţi fiind de alocările bugetare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Unii edili care se aşteptau la sume mai consistente vorbeau de fapt despre… Programul Naţional al Dezamăgirii Locale.
„Capra se ţine cu rândul!”
Dezamăgiţi şi că, de multe ori, au transmis degeaba păsurile lor mai-marilor judeţului, primarii s-au plâns unul altuia. „Este o bătaie de joc. Ce am cerut noi şi ce ne-au dat ei!”, a spus edilul-şef Petre Andrei, din Hârtieşti, care mai zilele trecute ameninţa pe Facebook că se va rupe de PSD şi va deveni independent. Primarul din Rociu, Aurel Bălăşoiu, a încercat să îl calmeze, spunându-i că le va veni tuturor rândul. De fapt, a adăugat el, „capra se ţine cu rândul”… Vasile Leau, de la Boteni, era foc şi pară! „Păi, unii iau 30 de milioane, iar alţii cinci! Nu e normal! Cum s-or fi împărţit banii?”. Un alt edil spunea că „noi nu am beneficiat de fonduri multe, pentru că nu suntem din gaşcă”, iar cineva, mulţumit de banii primiţi, zicea că „e firesc ca unii primari să aibă mai puţin succes cu PNDL, dacă nu au întocmit corect documentele”. „Dar când stăteau unii social-democraţi la masă cu PDL şi cu Mircea Andrei (n.r. – fost preşedinte al PDL Argeş) şi primeau bani mulţi, iar alţii nimic, cum era? Atunci era bine, nu?”, a întrebat, retoric, un edil. Ioana Jenica Dumitru, primarul oraşului Ştefăneşti, era însă mulţumită. „Am cerut bani pentru un pod şi am primit. E vorba despre podul Negrileşti. De ani buni era avariat, iar acum o lună s-a rupt când a trecut o maşină cu nisip pe el. Era indicator de acces interzis pentru maşinile de mare tonaj, dar nu a fost respectat. Zece familii sunt izolate, aşa că investiţia este necesară”, ne-a declarat d-na Dumitru. Aşadar, până şi între ei primarii şi-au transmis săgeţi. Iar D-ul din acronimul PNDL mai poate însemna… dezbinare. Căci unii edili au început să fie suspicioşi cu privire la modul în care colegii lor s-au „învârtit” să facă rost de bani pentru proiectele depuse.
Avize
Deşi cunoştea nemulţumirile multor primari, prefectul Emilian Dragnea a riscat şi a adus în discuţie subiectul, dar pe altă temă: obţinerea avizelor pentru proiecte, astfel încât acestea să fie demarate mai repede. În acest sens, prefectul le-a cerut directorilor de instituţii deconcentrate să le acorde maximă atenţie primarilor pentru eliberarea avizelor. Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a atras prefectului atenţia că „de două luni fac demersuri să înfiinţăm un fel de birou unic în care toate deconcentratele să aibă câte un reprezentant, astfel încât primarii să nu mai fie puşi pe drumuri”. În sală, circumspecţie: „Pe naiba, tot o să alergăm de o să ne sară ochii după acte!”. Şi, colac peste pupăză, vor urma procedurile dificile de licitaţie care pot fi contestate, aşa încât lucrările vor demara probabil la anul, când primarii vor solicita alţi bani prin PNDL… În acest an, pentru 151 de proiecte din Argeş, Guvernul a alocat 727 milioane lei de la bugetul de stat.
Transport metropolitan
Şi mai notăm o dezamăgire: cea a edililor din jurul Piteştiului, care ar fi dorit transport metropolitan. Ion Dumitru, de la Albota, a spus că „zona metropolitană Piteşti este un mare fâs, dar în alte părţi este funcţională”, şi a anunţat, „cu regret”, că va reuni Consiliul Local pentru ieşirea din asocierea respectivă. I-au ţinut isonul primarii din Moşoaia (Florea Ene) şi Miceşti (Dumitru Voicu). Dan Manu a spus că primarii trebuie să uite de zona metropolitană, deoarece este un proiect „mort” şi i-a chemat pe edili luni, la ora 10, pentru a pune la punct o strategie de ieşire din impas, astfel încât oamenii din localităţile limitrofe să nu rămână fără transport. La mijloc sunt însă şi orgolii privind şefia asociaţiei, cotizaţii şi alte cele, aşa că nu e de mirare că se ajunge la blocaje. Dan Manu a spus că „situaţia este complicată din punct de vedere legislativ”. Un primar a comentat: „Şi unde sunt parlamentarii noştri să o descurce?”. Cum unde, am răspunde noi: în vacanţă!
Focul şi subvenţia
Unul dintre directorii de instituţii deconcentrate care a prezentat ieri un raport în cadrul Colegiului Prefectural este Marius Stroescu, de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. După ce a spus că plăţile pentru anul 2016 sunt ca şi încheiate şi a mai precizat că acela care dă foc la mirişte riscă să piardă subvenţia, conform legii (încă nu avem astfel de situaţii în Argeş, deşi incendiile de vegetaţie se ţin lanţ), Stroescu a adus în discuţie faptul că sunt în derulare controale la 600 de fermieri din Argeş, dintre care 300 ar avea „cartonaş galben” pentru unele neconformităţi. Edilul-şef din Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă, abia felicitat de prefect pentru că astăzi este ziua lui de naştere, nu s-a putut abţine şi a întrebat de ce fermierii din zona sa sunt mereu controlaţi, iar Institutul Vini-viticol din Ştefăneşti, care are terenuri în Topoloveni, nu. Din răspunsul lui Stroescu s-a aflat că din cele 600 de hectare pe care le are institutul, doar 60 sunt declarate pentru subvenţie, iar restul ar fi… nemuncite! „Şi eu am oameni care solicită terenurile!”, a răbufnit Boţârcă.
Vaccinare
După ce şi reprezentantul ITM a vorbit despre situaţia de la instituţia sa, prefectul i-a dat cuvântul Sorinei Honţaru, şefa Direcţiei de Sănătate Publică. Tema: vaccinarea. Cică stăm bine: avem grad de acoperire de 84%, a spus Honţaru, în vreme ce Ministerul Sănătăţii consideră că pragul de siguranţă este de 95%. În Argeş sunt 1.006 copii cu vârste cuprinse între 0 şi 11 luni nevaccinaţi şi alţi 7.128 (adică 16% din total) cu vârste între un an şi 9 ani care nu au vaccinurile la zi. Miraculos, doar 20 de cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces sunt raportate în Argeş, dar nu se ştie niciodată cum pot evolua lucrurile. Honţaru a mai zis că 20% dintre cei nevaccinaţi provin din familii care cred în topicurile de pe internet, unde vaccinurile sunt prezentate drept o sursă a răului şi în consecinţă le refuză. Alţii sunt plecaţi în străinătate. Faceţi, dregeţi, li s-a cerut primarilor. Dar autorităţile din sănătate cum au contracarat zvonurile alarmiste? Cum au convins populaţia că vaccinarea este calea corectă? Unde au fost campaniile lor de presă care să ajungă la cetăţeni?
Drumuri
Compania Naţională de Investiţii pentru Infrastructură Rutieră a lansat procedurile de licitaţie pentru proiectare şi execuţie în vederea realizării a două proiecte majore în Argeş: autostrada Piteşti-Sibiu şi drumul expres Piteşti-Sibiu. Prefectul le-a cerut primarilor prin ale căror localităţi trec cele două drumuri importante pentru întreaga ţară să facă tot ce trebuie pentru emiterea cu rapiditate a avizelor necesare. Şi a vrut apoi să îi ceară acelaşi lucru şefului de la Cadastru şi Publicitate Imobiliară, dar ia-l de unde nu-i! Poate o fi în vacanţă, dar chiar nimeni să nu reprezinte instituţia la întâlnirea lunară cu factorii de decizie ai judeţului? Nu de alta, dar şi aşa am trăit destule dezamăgiri ca să mai putem înghiţi şi un eventual eşec legat de cea mai aşteptată autostradă din România şi de drumul expres al industriei auto româneşti…