Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 12-18 august 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Recitalul de muzică folk-hop “Ultimele zile ale ultimei păci”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, eveniment care va avea loc luni, 12 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Trăim cu toții sentimentul unei mari borne. Ne paște, probabil, ceva. De altfel, e în aer, uneori poți să o simți epidermic. Este vorba despre ceea ce Marin Preda zicea . Pe de-o parte, bună în sine, tehnica, știința, pe de alta, rea, ura și războiul. Deci, cu ce răspundem? Sau, altfel spus, ce ne-a mai rămas în fața marelui necunoscut? Cu dragoste, compasiune și împăcare. Încă o ultimă noapte de dragoste în fața a încă unui nou război. Sunt M.C. Grăilă și vă invit pe planeta August să celebrăm dragostea. Tot într-un sfârșit de august a pornit și ultimul război. Să dezvrăjim, așadar, această lună solară, plină de promisiuni. Să cântăm iubirea de a fi!”.
Dialogul cu tema „Constelații familiale”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Corina Elena Radu, psihoterapeut, eveniment care se va desfășura luni, 12 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Constelațiile familiale reprezintă o metodă terapeutică dezvoltată de psihologul german Bert Hellinger și se bazează pe ideea că există și o genetică a emoțiilor, nu doar a organismului. Există o memorie colectivă în care sunt stocate experiențele, emoțiile și traumele din generațiile anterioare ale unei familii, iar acolo unde nu apare vindecarea emoțională aceste traume se transmit (de la 9 neamuri, așa cum spuneau strămoșii noștri). Beneficiile terapeutice sunt eliberarea de traume și blocaje mentale, prin conștientizare, iertare și incluziune. Metoda în sine și detaliile ajutătoare vă vor fi explicate de invitata mea, Corina Elena Radu, psihoterapeut, pe care am văzut-o la lucru și care m-a impresionat în mod plăcut. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.
Prelegerea cu tema „Muștarul: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 12 august, de la ora 20.00.
„Granulos sau neted, picant sau dulce, muștarul ne însoțește mâncarea și ne parfumează viața. Muștarul este o sursă de plăcere din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, semințele sale mici fiind un simbol al credinței, iar aroma sa înțepătoare o mărturie a gustului rafinat. Există povești despre plasturi cu muștar folosiți pentru a trata melancolia, alergători care mănâncă muștar pentru a preveni crampele și creștini care împrăștie semințe de muștar de-a lungul traseelor de pelerinaj. Căutăm împreună originile sale, utilizarea în medicină și în bucătărie, locul său în literatură, limbă și religie, precum și simbolismul său puternic”, spune Marin Toma.
Dialogul cu tema „Lada de Zestre”, în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, având-o invitată pe Cristiana Georgiana Ruptureanu, artist plastic, poetă stabilită în Belgia, eveniment care se va desfășura marți, 13 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Cristiana Georgiana Ruptureanu este originară din Buzău și este absolventă a Liceului Pedagogic din localitate. Și-a dorit să urmeze psihologia, fiind atrasă de analiza comportamentelor umane, însă pașii au dus-o spre Academia de Studii Economice București, unde își ia licența în managementul public. În 2017 devine formator, iar în 2018 urmează cursuri de artă în Brugge, Belgia. este un volum cu poezii, picturi și gânduri toarse…>, după cum simte distinsa mea invitată, pe care îmi doresc să o cunoașteți”, spune Mihaela Viorela Martin.
Prelegerea cu tema „Iubirea, fundamentul educației copilului”, susținută de Laura Gabriela Nițescu, trainer de dezvoltare personală, terapeut, profesoară de limba și literatura franceză, eveniment care va avea loc marți, 13 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Avem așteptări de la copiii noștri să se comporte într-un anumit fel, în prezent și în viitor. Dar cât timp de calitate în care să fim conectați profund le mai acordăm? Vreți să aflați mai multe despre importanța conexiunii permanente cu copiii și despre consecințele lipsei acesteia?
Vă invit să participați activ la expunerea cu tema ”, spune Laura Gabriela Nițescu.
Prelegerea cu tema “Marin Preda – Marele (scriitor) singuratic”, în cadrul proiectului “Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, susținut de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, eveniment care se va desfășura marți, 13 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Marin Preda a fost un mare scriitor singuratic, un admirator al lui William Faulkner, cu care în proză are și afinități. Deși vremurile s-au schimbat în prezent și nici satul românesc nu mai este ce a fost, acest autor modern de factură tradițională rămâne în top, grație tipologiilor pe care le-a creat și grație fluxului său narativ performant. Viața scriitorului, în ansamblu, nu a fost chiar una ușoară. S-a ridicat cu greu din , s-a desprins prin voință și talent, a devenit apoi un consacrat. Dar regimul comunist l-a făcut să trăiască și să scrie sub tensiune permanentă. Asasinat de securitate, spun unii, sau decedat accidental, spun alții, în vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia… nu vom ști niciodată sigur. Ceea ce știm însă este faptul că această figură emblematică a literaturii române a dominat secolul XX și are încă un impact profund asupra generațiilor noi de cititori și de autori români”, spune Magda Grigore.
Prelegerea cu tema „Piteștiul adolescenței mele. Amintiri și file de roman”, în cadrul proiectului „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 14 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Copilăria și adolescența te poartă pe diferite meleaguri. Pentru mine, Reșița, Oneștiul și Piteștiul sunt orașe dragi. Așa cum în lumea satului sunt Galeșul, Corbeniul și Glîmbocata, Aninoasa, Corbi și Robaia. Așa cum tinerețea mea s-a petrecut la Iași și la Dorohoi, orașe pe care le iubesc la fel de mult: locuri și oameni de bine, cunoscuți, colegi, prieteni, frați, rude… Tuturor, un omagiu de dincolo de mai bine de 70 de ani…”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Alimente crescute în lumină și umbră – Alimente conținute de cămara chinezească”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, eveniment care va avea loc miercuri, 14 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom vorbi despre prepararea orezului în mod tradițional și tipurile de orez folosite. De asemenea, vom aborda fasolea și soia, care este un aliment ce luptă împotriva cancerului. Spre delectare, vă voi recomanda o rețetă de vară – supă de pui și ciuperci chinezești”, spune Sorin Dinu.
Lansarea volumului de poezie „Priviri”, de Michelle Martin, eveniment editorial în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, miercuri, 14 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Michelle este o tânără de 17 ani care citește mult, scrie poezii de câțiva ani, este atrasă de actorie și de modelling. Acest volum este un prim pas spre lumea poeziei. Chiar dacă în urmă cu câțiva ani o povestire i-a apărut într-o antologie, acesta este debutul ei. Așa cum spune și editorul Adriana Crăciun, este folosită ca metaforă pentru percepția impresionantă și pentru felul în care vedem și înțelegem lumea din jurul nostru precum și pe noi înșine>. Vă invit să le cunoașteți atât pe fiica mea, în calitate de autor, cât și pe Adriana Crăciun, un editor elevat, cu o bogată activitate culturală”, spune Mihaela Viorela Martin.
Tabăra Națională de Creație Plastică – „Pictură, Grafică Pitești”, ediția a IX-a, eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Pitești, în perioada 16-23 august 2024, curator: artistul plastic Stela Maria Lucici, vicepreședintele Filialei Pitești a U.A.P.R. La tabără participă șapte artiști plastici de notorietate din România și un invitat, artist plastic din Bulgaria, care vor realiza câte două lucrări ce vor intra, conform regulamentului taberei, în patrimoniul Centrului Cultural Pitești: Mariana Constantinescu, din Constanța, Carmen Poenaru, din Bacău, Carmen Chițan, din Bacău, Marinella Dumitrescu, din București, Vladimir Ene, din București, Gheorghe Coman, din București, Sever Moldovan, din Bistrița-Năsăud, Illya Yankov, din Bulgaria. Vernisajul expoziției Taberei Naționale de Creație Plastică – „Pictură, Grafică Pitești” se va desfășura miercuri, 21 august, de la ora 17.00, la Galeria de Artă METOPA din Pitești.