După eliminarea taxei pentru timbrul de mediu, argeşenii au luat cu asalt Serviciul Înmatriculări. Cel puţin în primele trei zile coada se întindea până la CEC şi a fost nevoie de sprijinul jandarmilor pentru a nu se produce incidente. Datorită măsurilor organizatorice şi instalării sistemului de eliberare a bonurilor de ordine activitatea se desfăşoară fluent, iar potrivit comisarului-şef Emil Angheloiu, şeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Argeş, până ieri fuseseră înmatriculate peste 2.500 de autovehicule.
La Reprezentanţa Argeş a Registrului Auto Român (RAR) situaţia e ceva mai complicată şi personalul lucrează la foc continuu, cum se zice, de dimineaţă până seara la ora 20. Cu toate acestea, angajaţii (unii nici n-au putut pleca în concediu) fac cu greu faţă valului de solicitări, majoritatea pentru maşini rulate. Dacă anterior zilei de 1 februarie erau programate 25-30 de vehicule zilnic, acum numărul s-a dublat, ajungându-se şi la 70 de maşini verificate într-o zi. În faţa şi în curtea reprezentanţei se formează cozi interminabile, iar unii proprietari îşi lasă maşinile peste noapte în faţa reprezentanţei, ca să fie siguri că a doua zi îşi pot rezolva problema. În proporţie de circa 99% sunt maşini second hand, cu numere roşii de înmatriculare, care trebuie omologate şi verificate tehnic în vederea emiterii cărţilor de identitate auto. Dintre ele, peste 25% sunt respinse deoarece nu corespund tehnic şi sunt rechemate după ce proprietarii remediază defecţiunile constatate. Alţii, cărora le-a expirat numerele provizorii şi nu mai au drept de circulaţie, vin cu maşinile pe platformă pentru obţinerea documentelor în vederea înmatriculării.
Din cauza fluxului de solicitări, în acest moment se fac programări abia pe 1 martie. Şi dacă tot am amintit de programări, facem precizarea că, pentru economie de timp, acestea se pot face atât online pe site-ul oficial al RAR la adresa www.rarom.ro, cât şi la numărul unic de telefon 021/9672.
Pentru o mai bună înţelegere a fenomenului e bine de ştiut că judeţul Argeş ocupă locul doi pe ţară în ceea ce priveşte numerele provizorii de înmatriculare şi e în primele cinci judeţe la înmatriculări definitive.
Val. NICOLAU