Sute de oameni au participat în urmă cu câteva zile la slujba arhierească săvârşită la parohia Mavrodolu din Piteşti. A fost prăznuit Sfântul Haralambie, unul dintre ocrotitorii bisericii, şi pe chipul credincioşilor se citea bucuria duhovnicească. Nimic nu prevestea ceea ce avea să se întâmple. S-au întristat rând pe rând, ascultând cuvântul de învăţătură al arhiepiscopului, iar la finalul predicii erau de-a dreptul înfricoşaţi.
Niciodată n-a transmis părintele Calinic un mesaj mai dur decât acesta: suntem în pragul unui război mondial!!!
„De la noi va începe…”
La începutul ei, predica aşteptată de fiecare dată cu atâta interes de mulţime părea una obişnuită. Conform „tradiţiei” din era tehnologiei pe care o trăim, mulţi credincioşi au scos telefoanele mobile, l-au fotografiat şi filmat pe arhiepiscop în timp ce vorbea. S-a făcut referire la importanţa sărbătorii, la viaţa Sfântului Haralambie, la faptul că tatăl şi fratele arhiereului nostru purtau acest nume rar. Cum nimeni dintre cei prezenţi nu-şi serba onomastica, după cum i-a chestionat ierarhul, mai în glumă, mai în serios acesta i-a îndemnat pe preoţi să facă ascultare şi pe următorii copii pe care-i vor avea să-i numească „Haralambie”! Apoi, gradual, păstorul sufletesc al argeşenilor şi muscelenilor s-a încruntat şi a vorbit pe un ton din ce în ce mai grav, aducând în discuţie problema păcii: „Cea mai importantă e pacea pe care trebuie să o cerem de la Dumnezeu. Pacea pentru poporul român care se află în mare pericol! În istorie, românii au fost întotdeauna între unii şi alţii, între marile puteri care se confruntau, iar pe teritoriul nostru a fost măcel. Suntem din nou într-un mare pericol şi de la noi, de pe teritoriul nostru ar putea începe al Treilea Război Mondial! Să fiţi cu luare aminte, nu-i glumă!”
Deveselu, Măgurele…
Toţi credincioşii au încremenit. Ascultându-l pe ierarh, le îngheţase sângele în vene, mai ales celor care cunosc puterea de premoniţie a arhiepiscopului. Pe când era parlamentar, îşi sfătuia colegii deputaţi cum să se apere de cutremur. Nu l-au luat în seamă, dar peste câteva ceasuri, România a fost zguduită de un mare cutremur! Se ştiu şi alte nenumărate situaţii în care părintele Calinic a avut viziuni care s-au adeverit după un timp şi tocmai de aceea afirmaţiile făcute în urmă cu câteva zile au darul de a fi îngrijorătoare pentru noi. Pentru a nu fi doar vorbe-n vânt cu efect năucitor asupra inimii credincioşilor, ÎPS Calinic a argumentat: „Avem pe teritoriul nostru arme… Nu-s ale noastre, dar îi deranjează pe alţii. Deveselu! E scut, nu e scut, Dumnezeu ştie, dar de-aici s-ar putea să ne vină mari necazuri. Şi nu numai. Am aflat de la oamenii de ştiinţă ceva înfiorător şi nici nu vreau să cred ce aud. Avem la Măgurele, şi ne lăudăm cu el, cel mai mare laser din lume! Interesant. Dar s-a ajuns ca acesta să aibă, atenţie, înfioraţi-vă, a zecea parte, 10% din puterea Soarelui! Unii se mai şi mândresc, dar refuz să cred că ar fi adevărat ce spun savanţii, pentru că ar fi cumplit, fraţilor! Ce armă teribilă ar fi asta, zece la sută din puterea Soarelui! Dacă e aşa, atunci nu se ştie cine ne va ataca, să-l ia, să-l folosească, să-l distrugă! Putem fi atacaţi de oriunde, din stânga sau din dreapta, de unii sau alţii…”
„Să facem scut la Argeş!”
Arhiereul a mai vorbit de câteva ori despre scutul antirachetă de la Deveselu şi a lăsat să se înţeleagă faptul că nu ar fi fost indicat să avem aşa ceva pe teritoriul ţării. Observând că oamenilor le-a dispărut orice urmă de zâmbet de pe chip, ba chiar sunt înspăimântaţi de perspectiva unui război, părintele Calinic a ţinut să-i liniştească oarecum pe credincioşi îndemnându-i să creadă cu tărie în Dumnezeu: „Mă adresez tuturor, nu românilor, că lor li se adresează alţii, ci argeşenilor şi muscelenilor. Să ne rugăm permanent, să citim psalmi şi să postim pentru a avea pace şi nu prăpăd! Să facem noi, aici, la Argeş un scut din sufletele noastre, să-l implorăm pe Dumnezeu să apere poporul de război, de năvălirea altor neamuri. Avem nevoie grabnică de acest scut, să fie mai bun decât cel de la Deveselu!” Preoţii şi credincioşii buni cunoscători ai Sfintei Scripturi, ascultându-l pe arhiepiscop, şi-au amintit că, în Cartea Psalmilor, Regele David pomeneşte de peste zece ori despre „scut” şi cuvântul apare în multe versete ale sale, dintre care cel mai cunoscut este psalmul 18: „Ocroteşte-mă la umbra aripilor Tale, Doamne, Tu eşti cetăţuia mea, izbăvitorul meu, Tu eşti stânca mea în care mă ascund, scutul meu, tăria care mă scapă şi întăritura mea…” O stare apăsătoare a cuprins mulţimea credincioşilor. Sfioşi, l-au aşteptat pe înaltul ierarh, iar acesta a traversat curtea parohiei Mavrodolu binecuvântându-i şi îndemnându-i să-şi pună toată nădejdea în Dumnezeu care, în marea Lui milostivire, se va îndura de noi. Aşa să fie!
3 Comentarii
Anonim
ÎPS Ta , te Vede Dumnezeu , şi nu te vedem bine !
Alex
Vai, ÎPS Voastră… Ce geniu vizionar, ce somitate. Coruptă, primitivă, falsă, manipulatoare, paranoică, ruPsDofilă, progresofobă, naivă, și meschină.
Ion Creață
Apără- NE, Doamne !