Deşi se laudă cu diversitatea, când vine vorba de comercializarea efectivă la raft a produselor autohtone (şi, mai concret, a produselor de la fabricile din Argeş), marii retaileri internaţionali sunt evazivi. „Vom ţine cont de sugestiile dumneavoastră”, „momentan strategia noastră nu le include, dar vom vedea…” şi alte generalităţi similare, toate acestea sunt răspunsuri la întrebările oamenilor care vor să cumpere iaurturi şi alte lactate marca Brădet sau Lactag – aici în judeţ, nu în altă parte.
Cum e în centru?
Am făcut un tur de forţă prin câteva astfel de magazine din centrul Piteştiul şi ne-am convins. Nici la Billa, nici la Carrefour nu am găsit produse de la Brădet sau Lactag. În centru, singura unitate de unde se pot cumpăra produse Lactag este chiar punctul propriu de desfacere situat pe Calea Bucureşti. Iar Brădet are un punct propriu, în spate la „Fortuna”. Îndreptându-ne către cartierele din Piteşti, lucrurile se nuanţează uşor, în sensul că există supermarketuri care comercializează lactate de la producătorii din Argeş. La Kaufland spre exemplu, este prezent Lactag-ul, dar nu şi produsele Brădet.
Doar la Auchan
Singurul mare comerciant care vinde şi una şi alta este Auchan. La hipermarketul din Găvana am depistat ambii producători cu mai multe sortimente de lactate. Ce-i drept, Lactag-ul e cocoţat undeva sus de tot, încât ai nevoie de scară să ajungi la găletuşă. Asta este însă o altă discuţie ce ţine seama de foarte mulţi factori: cât de căutat e produsul respectiv, ce anume decide conducerea magazinului să scoată la înaintare, cât plăteşte producătorul ş.a.m.d. După cum am mai scris, firma Lactag trece printr-o perioadă extrem de complicată, fiind de mai bine de jumătate de an în insolvenţă. Este oarecum sprijinită local prin includerea sa în programul „Laptele şi cornul” care se derulează în şcoli.
De ce există rezerve?
De cealaltă parte, povestea Brădet este binecunoscută de toată lumea. După scandalul imens lansat şi alimentat de ministrul Agriculturii (Achim Irimescu – n.r. cel care a dat vestea cum că produsele Brădet sunt cauza izbucnirii crizei bebeluşilor), fabrica a reuşit cumva să renască din propria cenuşă, iar acum este prezentă pe piaţă. Câţiva dintre marii retaileri, aşa cum spuneam, sunt în continuare rezervaţi şi nu comercializează produse Brădet, în ciuda faptului că foarte mulţi consumatori solicită reintroducerea lor în lanţul de magazine. Este cel puţin ciudat să ai două fabrici de lactate în judeţ, dar să nu găseşti produsele lor în toate marile magazine. Asta ne duce cu gândul la un alt subiect pe care îl vom analiza cât de curând: risipa de lapte!
George OLTEANU