E frumos la „Toamna Piteşteană”: mere din livezile Argeşului, legume autohtone, vinuri, must şi ţuică dintre cele mai aromate, mici sfârâind tradiţional pe grătare şi puhoi de lume interesată să îşi facă proviziile pentru iarnă sau să se bucure de o masă în aer liber. Dacă ar fi însă mereu aşa lucrurile! Spre norocul nostru, în acest an producţia de legume şi fructe a fost bună, aşa că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a avut motive să sărbătorească ieri, 10 octombrie, „Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti”. Din păcate, sunt din ce în ce mai dese situaţiile în care cumpărăm produsele altor ţări, deşi potenţialul nostru agricol este uriaş.
Harta… gastronomică
Suntem, din păcate, invadaţi de produsele de import, şi nu facem excepţie nici când vine vorba despre alimente. Datele statistice oficiale ale Direcţiei din Argeş ne arată că mai mult importăm mâncare decât exportăm (eram odată Grânarul Europei!), ba chiar am ajuns să aducem animale vii, căci „materialul genetic” autohton nu ar avea cine ştie ce certificări europene (întrebaţi-i pe ciobani ce greu este din acest punct de vedere!). Pe tarabe şi în magazine tronează de cele mai multe ori mere din Polonia sau Ungaria, pepeni din Grecia, prune din Bulgaria, fasole din Egipt iar exemplele pot continua. Unele dintre aceste produse sunt vândute de comercianţii noştri cu etichete pe care scrie „româneşti”, dar nici vorbă de aşa ceva! Îţi dai seama după gustul roşiei că nu are vreo treabă cu solul şi soiurile de pe la noi!
Nepăsare
În Argeş avem Institut Pomicol, dar când e să dăm mere elevilor din judeţul nostru aducem din alte zone; avem şi o staţiune agricolă la Albota, dar care a fost „dezbrăcată” de terenurile retrocedate; la staţiunea viniviticolă de la Ştefăneşti zeci de hectare sunt nefolosite; multe terenuri agricole sunt pârloagă, căci nu mai are cine să le lucreze sau costul muncii a devenit prea mare pentru buzunarele peticite sau pline de găuri ale ţăranilor; utilaje agricole au doar unele ferme mai răsărite, în rest sapa, furca şi plugul tras de boi sau cai sunt la putere; irigaţii? doar câteva, iar accesul la acestea este scump. Depozite de legume şi fructe? Doar în fanteziile vechii conduceri a Consiliului Judeţean. Nepăsarea este mare, aşadar, şi nu poate fi dată vina numai pe lipsa banilor şi îmbătrânirea populaţiei!