* Răzvan Savaliuc a cerut din nou strămutarea dosarului
Ieri, la Curtea de Apel Piteşti a fost un nou termen, al patrulea, al dosarului în care Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3, pe jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc şi Bianca Grigore (fostă Nae), precum şi pe analistul Mugur Ciuvică. Magistraţii curţii piteştene au amânat judecarea procesului până 11 ianuarie 2017, la ora 13.
Completul, recuzat
Noul termen a fost stabilit după ce jurnalistul Răzvan Savaliuc a informat instanţa că nu a putut plăti la Piteşti taxa de timbru judiciar pentru cererea prin care a recuzat completul de judecată, fiind necesar să o achite doar în localitatea de domiciliu, adică la Bucureşti.
Savaliuc a precizat că a solicitat recuzarea judecătorilor pe motiv că au refuzat din nou să se pronunţe, prin hotărâre executorie, pe o nouă cerere a sa de amendare cu 1.000 lei a Laurei Codruţa Kovesi, care ar fi introdus apelul cu rea credinţă şi nu ar fi depus probe la dosar în susţinerea acuzaţiilor formulate, că nu i s-a dat cuvântul pe o cerere depusă la termenul din noiembrie şi că i s-a respins cererea de a prezenta noi probe. De asemenea, printre solicitările respinse este şi cea privind reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu (de la care a început tot acest scandal mediatic după ce le-a dat jurnaliştilor Antenei 3 documente unde acuza că se fac presiuni asupra sa şi a avut intervenţii telefonice pe post; apoi, subit, a uitat tot ce a afirmat), pe care instanţa a considerat-o ca nefiind utilă soluţionării cauzei. Curtea a decis că nu poate fi reţinută o inadmisibilitate a cererii de recuzare şi i-a pus în vedere lui Răzvan Savaliuc să achite taxa de timbru judiciar în termen de trei zile şi să depună la dosar dovada că a îndeplinit această obligaţie.
Procesul, împărţit în două
Începută de dimineaţă, şedinţa de judecată, la care au fost prezenţi Laura Codruţa Kovesi, Răzvan Savaliuc, Mugur Ciuvică şi Bianca Grigore însoţiţi de apărători, s-a împărţit practic în două. Prima parte a fost, de fapt, un lung şir de contradicţii între avocaţii împricinaţilor, iar completului i s-a înmânat un document prin care era informat că, marţi după-amiază, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost depusă şi înregistrată o cerere de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Piteşti la altă instanţă de acelaşi grad din ţară. După reluarea şedinţei, avocatul postului Antena 3 a precizat că, între timp, la instanţa supremă a mai fost depusă şi o cerere care vizează suspendarea procesului. În acelaşi context, Savaliuc a reamintit că şi la termenul anterior, din 9 noiembrie, a depus cerere de recuzare care a fost respinsă în primă instanţă de Curtea de Apel Piteşti, hotărârea fiind atacată cu recurs la Înalta Curte, unde încă nu a fost stabilit termen de judecare.
S-a cerut intervenţia CSM
Într-o scrisoare deschisă transmisă CSM, jurnaliştii postului precizează: „Am avut parte de un simulacru de judecată. Judecătorul fondului, Crina Buricea, de la Tribunalul Bucureşti, nu a putut menţiona cu ce probe a dovedit reclamanta fapta noastră ilicită ori prejudiciul, pronunţând o sentinţă injustă, nemotivată, omiţându-se orice referiri la apărările noastre. În apel, ni s-au respins toate probele în apărare de către judecătoarele Mădălina Gabriela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, care au manifestat o atitudine vădit părtinitoare faţă de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Am constatat cu stupoare, după demonstraţia de forţă, că judecătoarea Andrea Doris Tomescu era fost procuror DNA şi numai după ce am demascat-o public că a lucrat la DNA, a înţeles să se abţină, deşi era obligată să o facă de la bun început. Din păcate însă, la Curtea de Apel Piteşti se reeditează simulacrul de judecată din faza inţială a apelului, fiindu-ne respinse toate probele, cu motivarea incredibilă că asupra lor s-a pronunţat instanţa din Bucureşti, adică taman instanţa declarată incompatibilă de Înalta Curte, care a dispus strămutarea”, se menţionează în scrisoare. Mai mult, vedetele Antenei 3 invocă suspiciuni că în cauză s-ar face presiuni oculte şi ameninţă cu un proces la CEDO. În plus, au cerut Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM să trimită un judecător inspector la termenul de ieri „pentru a constata ce se întîmplă în sala de judecată a şi a dispune măsurile ce se impun”, dar nu au primit niciun răspuns. Niciun reprezentant al CSM nu a fost la proces.
Acuzată de muşamalizare
Vă reamintim că, în iunie 2014, Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi pe jurnaliştii menţionaţi, reclamând că în emisiunea ”Sinteza zilei” din 19 iunie 2014 a fost acuzată că ar fi muşamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu.
Kovesi susţinea că în emisiune au fost prezentate fapte şi afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane şi cere daune de un milion de lei.
Ca de obicei, la ieşirea din sala de judecată, şefa DNA nu a făcut declaraţii, iar Răzvan Savaliuc a spus că a cerut din nou strămutarea, întrucât e inadmisibil să-i fie respinse cererile pentru depunere de noi probe, că la fiecare termen s-a schimbat completul de judecători, deşi trebuia să fie acelaşi până la soluţionarea dosarului, şi că nu i se respectă dreptul la apărare, la un recurs efectiv prevăzut de art. 13 din CEDO şi la un proces echitabil.
Val. NICOLAU