Astăzi a fost organizată în Argeș o procesiune cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia de la Curtea de Argeș, preoții având credința că Sfântulița ne poate ajuta să scăpăm de pandemie. Racla cu osemintele a fost purtată prin fața unor spitale și biserici din județ, astfel încât țara să fie izbăvită de coronavirus, iar suferințele bolnavilor să fie alinate.
Sfânta Filoteia este considerată nu numai făcătoare de minuni, ci şi casnica fiecărui argeşean, ocrotitoarea apropiată din familia fiecărui gospodar. În orice necazuri care au venit asupra ţării şi mai ales asupra Argeşului, creştinii şi-au pus nădejdea în Dumnezeu şi în Sfânta Filoteia.
În Orașul Regal, procesiunea condusă de Înalt Preasfințitul Calinic Argeşeanul s-a îndreptat spre Spitalul Municipal, acolo unde a făcut un ocol prin curte, după care convoiul de trei mașini a mers către principalele lăcașe de cult. La biserica Bătuşari, Sfântulița a fost întâmpinată de sunetul clopotelor, cu candele aprinse și un covor de flori.
ÎPS Calinic: „În decursul istoriei cunoaștem din documentele Arhivelor Statului și ale Academiei Române cum Sfânta Filoteia, de aproape un mileniu, de când se află pe teritoriul României în toate situațiile – fie de boli, fie de cutremure – a fost cu bucurie solicitată de credincioși. Și s-au făcut aceste pelerinaje, drumeții duhovnicești, cum le spun eu. În arhive s-au găsit ieșirile în această lucrare duhovnicească aproape în toate satele din jur împrejurul Mănăstirii Curții de Argeș. Vorbind de cele aflate în Eparhia Argeșului, când era vorba de o gripă anume, când lumea tușea sau când era răgușită, oamenii solicitau ca Sfânta Filoteia să fie adusă în satele respective. Credincioșii mergeau, se închinau la raclă și era o mare bucurie când se vindecau. Era o soluție duhovnicească, în primul rând, pe lângă cea medicală. E vorba de credință în Dumnezeu și în ajutorul sfinților care operează pentru cei care cred cu adevărat.”
Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, racla cu moaștele Sfintei Filoteia a urmat traseul Curtea de Argeș, Pitești, Podu Broșteni, Costești, Leordeni, Mioveni, Câmpulung-Muscel și retur. Pe parcursul procesiunii, clericii au rostit rugăciuni către Sfânta Filoteia pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei. În curtea spitalelor din Curtea de Argeș și Pitești, cadrele medicale au au ieșit să se închine în fața raclei cu moaștele sfinte. În total, în cursul zilei, convoiul a străbătut 200 km prin tot Argeșul, ÎPS Calinic rugându-se pe tot drumul pentru sănătatea românilor. Credincioșii au întâmpinat convoiul la porți sau la geamuri, respectând astfel regulile impuse de starea de urgență. Puțini oameni s-au încumetat să iasă în stradă. (N.G.)