Conform ordonanţei 74 care modifică Legea 211 şi a cărei aplicare a fost amânată de la începutul anului până la începutul acestei luni, de la 1 iulie, toţi cetăţenii vor trebui să adune deşeurile selectiv, pe patru fracţii: plastic, sticlă, hârtie şi menajer. În Argeş deja se aplică principalele principii, care includ plata unei taxe de 30 lei pe tonă la depozitare şi care la anul va creşte la 80 lei pe tonă.
Suntem încă departe de ţintele propuse!
„Nu doar pe hârtie”
Gabriel Moiceanu, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş care gestionează problema deşeurilor în judeţul Argeş, afirmă că, de bine, de rău, Argeşul a început încă de la 1 ianuarie 2019 implementarea noilor prevederi privind legislaţia de mediu, dar că trebuie lucrat mult mai bine în comunităţi. „Administraţiile locale s-au conformat noilor cerinţe. Dar sunt mari probleme în localităţi, acolo unde lumea nu înţelege să nu mai pună la gunoi crengi şi alte deşeuri. Am dat saci pentru reciclabile, am făcut instruire, în oraşe s-au pus pubele speciale pentru fiecare categorie de deşeuri, dar încă nu se respectă întrutotul depozitarea selectivă a deşeurilor. Oamenii trebuie să înţeleagă că, dacă vom recicla mai mult, vom plăti mai puţin. Dacă nu, costurile vor fi mai mari. Nu trebuie să ne conformăm doar pe hârtie! Trebuie să se implementeze sisteme diferenţiate de tarifare, să se aplice principiul plăteşti cât arunci”, ne-a declarat Gabriel Moiceanu.
La comun…
Dacă la case mai este cum mai este, la blocuri sunt mari probleme. Deşi s-au montat containere speciale pentru fiecare categorie de deşeuri dintre cele menţionate, cetăţenii continuă să arunce la grămadă gunoiul. „Pe cine să amendezi? În plus, nici nu plătesc toţi pentru gunoi! Noi am făcut ce trebuia, am montat containere pentru reciclare, dar nu se respectă peste tot. Ne confruntăm cam cu aceleaşi probleme ca până acum, iar grav este că de la anul creşte tariful de depozitare la 80 lei pe tonă. Deci tot ce nu e deviat de la depozitare, adică reciclat, se plăteşte!”, ne-a declarat Romi Becheanu, directorul SC Salubritate 2000 SA Piteşti. În municipiu a început şi montarea unor containere îngropate pentru deşeuri care facilitează reciclarea, dar oare se vor conforma cetăţenii?
Ordonanţă
Prin Ordonanţa 74 din iulie 2018, Legea 211 a fost modificată, iar toate primăriile sunt obligate să asigure colectarea deşeurilor pe patru fracţii. Până acum exista obligativitatea, dar se putea colecta pe două fracţii, pe cea umedă şi pe cea uscată. Pe lângă aceasta, firmele vor fi nevoite să îşi asigure maşini pentru ridicarea tuturor fracţiilor, pentru a evita situaţiile care mai apăreau, în care firmele colectau în aceeaşi maşină tot gunoiul.