Testul grilă completat de profesorii care aspiră la posturi de conducere în şcoli, grădiniţe sau licee a ajuns „Subiect de presă” (şi) la Antena 1 Piteşti. Chestionarul cu … măgarul a fost întors pe toate feţele la emisiunea realizată de directoarea postului de televiziune locală, Cristina Munteanu, împreună cu directorul nostru, Mihai Golescu. Varianta… corectă a ales-o, în direct, inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu.
30 de directori cu delegaţie
Testul grilă a fost lipsit de complexitate. Cu toate acestea, pentru 23 de adulţi din Argeş nu s-a aprins beculeţul; tot atâţia oameni cu studii universitare şi postuniversitare au fost respinşi.
„Generalul” D. Tudosoiu a explicat că proba scrisă a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive şi a competenţelor manageriale ale candidaţilor şi că de aceea au fost puse două seturi de întrebări punctate în mod diferit, unele „la mintea cocoşului” şi altele mai grele.
Examenul cu cerinţe mult prea uşoare pentru nivelul de pregătire a unui manager a fost organizat de Ministerul Educaţiei pentru a scoate politica din şcoli. Dacă se va reuşi acest lucru vom vedea după 16 decembrie, fiindcă atunci vor fi validate, în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean, rezultatele concursului aflat în derulare, adică admişii şi respinşii. La aceeaşi dată vor fi numiţi cu delegaţie directori în şcolile care nu avut candidaţi la examen; interimatul se încheie la 31 august 2017 sau în momentul în care se reia concursul de directori. 30 de unităţi de învăţământ din Argeş se află în această situaţie.
În Argeş, concursul directorilor s-a bucurat de susţinerea cadrelor didactice. La proba scrisă din 12 octombrie, comisiile de examen şi oamenii de la inspectorat au lucrat de la 7 dimineaţa până la miezul nopţii. „Generalul” le-a mulţumit public şi colegilor, dar şi reprezentanţilor autorităţilor locale cu care a făcut echipă pentru buna desfăşurare a concursului. O competiţie de acest calibru s-a organizat, ultima oară, la nivel naţional, în urmă cu opt ani.
Testul grilă
Examenul scris al directorilor de şcoli a conţinut subiecte tip grilă, unele fiind de-a dreptul… amuzante. Viitorii şefi au promovat proba cu zâmbetul pe buze dacă au marcat răspunsurile corecte la chestionare de genul: Măgarul întotdeauna are …? a) grajd; b) potcoave; c) harnaşament; d) copite; e) coamă; * Pantofii întotdeauna au…? a) piele; b) şireturi; c) tălpi; d) rezemătoare de picior; e) tocuri; * Fiecare râu are …? a) peşti; b) poduri; c) nave; d) praguri; e) pantă de curgere. Evaluarea a avut şi întrebări legate de sfera de activitate a profesorilor. Iată un exemplu: Una dintre componentele esenţiale ale leadershipului educaţional eficient este: a) viziunea; b) perseverenţa; c) pragmatismul.
Mirela NEAGOE