Primiți vestea cea bună, la cea mai veche biserică din Pitești!
Astăzi, mulți piteșteni își îndreaptă pașii spre cel mai vechi locaș de cult de pe raza municipiului Pitești, Biserica „Sfântul Mina”. În nota tradițională, credincioșii nu pot lipsi de la praznicul celui de-al doilea hram, „Buna vestire”!
Perla necunoscută
Conform datelor adunate de istorici și arheologi, Biserica „Sf. Mina” ar fi fost sfințită în 1564! Trecerea vremii, intemperiile naturii, cutremurele, toate aveau să își pună amprenta asupra Casei Domnului, care a avut nevoie de multe restaurări de-a lungul timpului. Desigur, pentru cei care se ocupă cu conservarea patrimoniului național, biserica se află clasată la loc de frunte pe lista monumentelor de mare preț. Cu atât mai mult, cu cât se păstrează și o mică suprafață din pictura originală care datează chiar din 1564! Paradoxal – și de neînțeles – această adevărată bijuterie a arhitecturii și picturii bisericești, având o valoare inestimabilă prin vechimea ei, nu este prea mult cunoscută de localnici, precum Bisericile „Sf. Vineri”, „Sf. Gheorghe” ori „Mavrodolu”. Ignoranța piteștenilor în această privință și lipsa de preocupare a instituțiilor care pot promova Biserica „Sf. Mina” drept un obiectiv turistic au dus la trista realitate: locașului nu i se cunoaște valoarea neprețuită.
O zi aparte
La 25 martie, este prăznuită una dintre cele mai mari sărbători, „Buna Vestire”. „Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei…”, i-a spus îngerul Fecioarei Maria. Și Maria avea să-și ducă misiunea încredințată și asumată, până la capăt. L-a născut pe Pruncul Sfânt pe care, apoi, avea să îl vadă pătimind și răstignit pe Cruce, ridicând păcatele lumii.
Astăzi, în biserici, citindu-se Sfintele Evanghelii, va fi evocat momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-L va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Este o zi cu totul specială pe care românii, care o mai numesc și Blagoslovenie, o cinstesc așa cum se cuvine. Nu fac treburi casnice, postesc până la răsăritul primei stele, dau de pomană pentru răposați, îi miluiesc pe săraci.
Dar, desigur, cel mai important este ca tot creștinul să fie prezent în biserică și să participe la Sf. Liturghie. Să se minuneze de cele întâmplate, în urmă cu o mie de ani, în Israel și să asculte cuvântul Evangheliei: „Nu te teme, Marie, că ai har de la Dumnezeu. Și, iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt Se va chema, și Domnul Dumnezeu. Și împărăția Lui nu va avea sfârșit”.
Rugă pentru pace
Preoții Bisericii „Sf. Mina” și „Buna vestire” se așteaptă ca numărul credincioșilor să fie mai mare, decât în pandemie, mai ales că se anunță o zi călduroasă, de primăvară autentică.
Acum însă situația este alta, nu mai aveam a ne înfricoșa de virusul scăpat dintr-un laborator, așa cum s-a anunțat oficial. Ne îngrijorează, în schimb, războiul desfășurat nu departe de țara noastră. Dar tocmai pentru liniștea și ocrotirea României se vor ruga laolaltă preoții și credincioșii, mâine, în cea mai veche dintre bisericile din Pitești. Ce nu este cu putință la oameni este cu putință la Dumnezeu. Și, cine știe dacă nu se va întâmpla vreo minune… Iar rușii și ucrainenii – și unii, și ceilalți ortodocși – vor da lumii, în curând, buna vestire a unei păci! Dacă slujba de la Biserica „Sf. Mina” va fi arhierească, așa cum și-o doresc cu toții, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului va fi prezent în mijlocul lor, la fel ca în anii premergători pandemiei. Ar fi cu atât mai mare bucuria duhovnicească!