Berzele care cuibăresc în Argeș și-au început timid migrația spre casă. Până la această dată au făcut cale întoarsă spre plaiurile argeșene destul de puține exemplare. Primele înaripate care și-au luat cuiburile în primire au fost observate prin câteva sate de prozatorul Dumitru Augustin Doman la 19 martie, în ziua cu două anotimpuri, în care a fost soare, a plouat, a nins, a căzut grindină de dimensiunea bobului de mazăre și a fulguit, din nou, cu… soare.
„Astăzi a fost de două ori iarnă și de două ori primăvară. Ba, acum, după-amiază, a venit a treia oară iarna. Am văzut de dimineață, prin Retevoiești, Dârmănești, Micești (sate din Argeș) berze în cuiburi pline de zăpadă. Erau năucite, bietele păsări”, a postat pe facebook prozatorul Dumitru Augustin Doman la ora 17.37, în acea zi.
Mai multe despre sosirea berzelor în Argeș am aflat de la Adrian Mestecăneanu, muzeograf și ornitolog.
„Din cauza vremii mai reci față de normalul perioadei, berzele nu s-au mai grăbit să vină din migrație, așa cum au făcut în alți ani, când au fost surprinse de zăpada abundentă. Abia la 20 martie am văzut primul exemplar, la Budeasa, până acum doar câteva cuiburi fiind reocupate, deși, în țară, primele păsări călătoare au fost semnalate începând de la jumătatea lunii.
Masculii sosesc, în general, înaintea femelelor, berzele fiind fidele atât partenerului, cât și locului de cuib. Nu toate exemplarele care trec, însă, pe la noi cuibăresc în România, majoritatea zburând către nord, pânăîn Polonia, Ucraina, Belarus și țările învecinate. Migrația de primăvară se desfășoară cu precădere în aprilie, în Argeș fiind mai intensă decât cea de toamnă. Cele mai numeroase sunt berzele albe, obișnuite în localități, mult mai puține fiind berzele negre, cuibăritoare în păduri. Ambele specii sunt protejate”, a spus Adrian Mestecăneanu.