* Reclamanta a cerut daune de 100.000 euro!
Grea e viaţa de primar, mai cu seamă la Piteşti unde cetăţeni atât de „complicaţi” cu greu întâlneşti pe alte meleaguri. Bunăoară, mulţi criticau administraţia locală că a decis să reteze teii de pe bulevardul Eroilor. Nimic anormal în asta. Recent însă, am întâlnit un caz cum rar mi-a fost dat să văd.
Negre îi face zilele, albe îi sunt nopţile…
O pensionară din cartierul piteştean Exerciţiu ne-a contactat la redacţie pentru a semnala că arborele din faţa blocului, tot un tei, îi face zile negre (la propriu şi la figurat) şi că singura soluţie e să fie retezat din rădăcini. Teiul cu pricina, susţine reclamanta, este la o distanţă de numai 0,8 metri de bloc, faţă de minimum doi metri cât prevede legea. Administraţia locală, trimiţând la faţa locului o comisie de specialişti, a ajuns la concluzia că arborele e sănătos şi că nu constituie un pericol pentru cetăţeni, fiind suficientă toaletarea lui. De altfel, ceilalţi locatari apără teiul şi nu doresc nicidecum tăierea lui.
Reclamanta nu s-a împăcat însă cu soluţia şi a decis să dea primăria în judecată, solicitând totodată daune morale de 100.000 euro!
Deranjată şi de „boii ţăranului”
„Această stare de fapt (n.r. – prezenţa teiului) este, indubitabil, un pericol social sub formă continuă, putând oricând produce pagube materiale sau victime umane. Copacul în cauză, prin postura actuală, determină o serie de vicisitudini care îmi afectează sănătatea şi viaţa. Este un depozit permanent de praf, bacterii şi adăpost pentru tot felul de insecte dăunătoare (ţânţari, muşte, gândaci numiţi şi «boii ţăranului» ş.a.m.d), îmi face întuneric în casă – cele două dormitoare ale apartamentului meu sunt lipsite de lumina zilei, de binefacerile soarelui şi, în consecinţă, amplifică gradul de glacialitate din apartamentul meu aflat la parterul blocului. Asta îmi afectează sănătatea deja şubredă, sufăr de afecţiuni reumatice cronice, iar situaţia relatată este de nesuportat. Rădăcinile sârmoase ale acestui tei, fixate atât pe orizontală, cât şi pe verticală, au ridicat dalele din beton menite să protejeze fundaţia blocului. Este o chestiune de timp până când rădăcinile respective vor ridica şi trotuarul din dreptul copacului în cauză” – susţine femeia.
Îi e teamă că se dărâmă blocul
„Aceste aspecte constituie un pericol iminent pentru fundaţia blocului care la un fenomen seismic s-ar putea rupe. În plus, apele pluviale pot pătrunde pe lângă rădăcinile teiului în subsol, fapt ce cu siguranţă produce igrasie, mucegai, care odată instalate sunt aproape de neînlăturat, decât într-un timp îndelungat şi cu cheltuieli exorbitante, iar pentru sănătatea mea acest fapt este fatal” – a mai expus femeia în dosarul civil nr. 15541/280/2015.
A pierdut procesul
Din nefericire pentru reclamantă, după doi ani de procese, judecătorii nu i-au dat câştig de cauză, respingând capătul de cerere având ca obiect obligaţia de a face, precum şi cererea cu privire la acordarea daunelor morale. Cu alte cuvinte, femeia şi-a tocit nervii şi sănătatea degeaba, în loc să se bucure de viaţă aşa cum e ea, cu bune şi cu rele. Cel puţin asta cred eu. Vă lăsăm şi pe dv, cititorii, să judecaţi situaţia, poate mai bine decât am făcut-o eu. Spun asta după ce au venit la redacţie câţiva amărâţi care mor cu dreptatea în mână prin tribunale, pentru a obţine bunurile cuvenite…
Un Comentariu
Giculet
” minimum doi metri de hotar” – asa e scris in Codul civil. A procedat complet gresit se pare, cu diluent a incercat?