Constantin Iatagan, primarul comunei Şuici, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Piteşti, la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA Piteşti. Edilul-şef, alături de secretarul localităţii, de contabilă, de un inginer din cadrul primăriei şi mai mulţi consilieri locali au fost acuzaţi că ar fi obţinut ilegal bani provenind atât din fonduri europene, precum şi de la bugetul naţional. Este vorba despre 242.027,65 lei încasaţi de Asociaţia crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici ai căror membri erau. Deşi suma a fost rambursată integral, cei în cauză tot au fost judecaţi condamnaţi cu suspendare.
Vă reamintim că, în iulie 2015, DNA Piteşti a dispus trimiterea în judecată a primarului Constantin Iatagan, a secretarului localităţii, Cateluţa Marinescu, a contabilei Maria Mecu, a inginerului Ion Stătică şi a consilierilor locali Nicolae Apostu, Alexandru Apostu, Constatin Găbrian, Ion Rudeanu şi Constantin Ţerban. Potrivit procurorilor Anticorupţie, în septembrie 2007, cînd s-a constituit Asociaţia crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici, împricinaţii se numărau printre membrii fondatori, deşi în paralel erau şi funcţionari publici. Pentru campania aferentă anului 2010, urmare modificării cadrului legislativ, Consiliul Local Şuici nu mai îndeplinea condiţiile de eligibilitate. De aceea, cei cu pricina au hotărât ca sprijinul financiar pe suprafaţă de la APIA să fie obţinut de Asociaţia crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici, obţinând suma de 242.027,65 lei bani din fonduri europene şi de la bugetul naţional. În timpul cercetărilor, întreaga sumă a fost recuperată, banii fiind daţi de inculpaţi. Cu toate acesta, au fost trimişi în judecată, iar în 2016 Tribunalul Argeş i-a condamnat pe fond. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Piteşti, ai cărei amgistraţi au respins acţiunea şi au menţinut condamnările.
Contantin Iatagan a fost reales ca primar în iunie 2016 cu 76% din voturi. Şi el, şi ceilalţi, mai au calea de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă şi instanţa supremă va menţine decizia de la fond, primarul Iatagan îşi va pierde funcţia. El are şi alte probleme în justiţie, pentru că tot la Curtea de Apel Piteşti se rejudecă un dosar de controlul averilor, în care are calitatea de inculpat, cererea de judecare fiind înaintată atât de Agenţia Naţională de Integritate, cât şi de Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Procesul a început după ce Comisia de Cercetare a Averilor a costatat că între averea declarată la data învestirii şi cea dobândită pe parcursul exercitării funcţiei de primar se constată diferenţe vădite şi există dovezi certe că unele bunuri ori valori nu puteau fi dobândite din veniturile legale realizate de persoana în cauză sau pe alte căi ilicite. La ultimul termen dat de instanţă s-a cerut introducerea în cauză şi a soţiei edilului, următorul termen fiind marţi, 15 mai.