La Bughea de Jos, în punctul Peste Vale-Mlăci, pe aşa-zisă Alee a Artiştilor, unde şi-a cumpărat o casă regretatul actor Gheorghe Dinică, nu se mai putea ajunge, la un moment dat, decât cu piciorul, din cauza drumului impracticabil.
Calea de acces a fost distrusă de precipitaţiile abundente din 2015. Autorităţile locale, în frunte cu primarul Dorel Tănăsescu, au întocmit un proiect de investiţie pentru stoparea alunecării de teren, reuşind să încheie un contract la preţul cel mai mic oferit. Banii provin din bugetul local.
La Aleea Artiştilor au muncit asistaţii social
Mâna de lucru n-a costat, „condica” de prezenţă a muncitorilor fiind semnată de asistaţii social din localitate. Pe drumul care o luase la vale în zona calamitată au fost executate lucrări de consolidare (a fost turnată o placă solidă din beton armat, a fost construit un şanţ trainic pentru preluarea apelor pluviale etc.).
Pe Aleea Artiştilor ce a fost reparată prin grija autorităţii locale au case de vacanţă şi alte personalităţi de rang naţional: regizorul Şerban Marinescu, artistul plastic şi scenograful Bob Nicolescu, consulul general al României la Bologna, Eugen Şerbănescu.
De când frâiele comunei au fost preluate de primarul Dorel Tănăsescu, aflat la primul său mandat, asistaţii social din Bughea de Jos nu-şi mai primesc banii de la stat dacă nu prestează ore de muncă în folosul comunităţii, conform legii (indiferent de etnie).
Altfel spus, primarul Tănăsescu a dat milităria jos din pod şi i-a pus pe beneficiarii de ajutoare sociale la muncă.
Compartimentul de Asistenţă Socială le trimite beneficiarilor din comună invitaţii (cu semnătură de primire) ca să presteze diferite activităţi, în funcţie de sezon şi necesităţi: săparea şanţurilor, împrăştierea materialelor antiderapante, deszăpeziri, strângerea gunoaielor şi selectarea deşeurilor reciclabile etc.
Din banii de ajutor social, cu avionul în Suedia
De când primul gospodar al comunei „a dat milităria jos din pod” la Bughea de Jos sunt „tăiate”, în fiecare lună, din ce în ce mai puţine ajutoare sociale. 167 de bugheni (143 de etnie romă şi 24 de români) beneficiază de ajutoare sociale.
Dacă la începutul „reformei” erau suspendate sau încetate la plată 15 dosare pentru neparticipare la muncă, acum sunt în jur de 6-7.
„Reforma” a început anul trecut, după ce edilul-şef a depistat pe o reţea de socializate cum 15 cetăţeni de etnie romă din comună au tras în piept autorităţile locale, luându-şi zborul spre Suedia la numai câteva ore după ce Primăria le-a aprobat dosarele de ajutor social.
În loc să muncească pentru comunitate, „amărâţii” au plecat în străinătate (la cerşit). Asistaţii-călători şi-au postat pe Facebook imagini (selfie în avion) din care reieşea că nu merită să fie susţinuţi cu bani de la buget. Un alt şmecher „fără bani” a arătat lumii, tot pe reţeaua de socializare, cum şi-a „învelit” copilul în bancnote…
Mirela NEAGOE
4 Comentarii
Gosrgăș
Asistatu-i asistat și-n ziua de Paște!
Goargăș
Goargăș! Blestemele roamelor!
Anonim
Mi se pare un primar cu demnitate si cu respect pentru oamenii care muncesc si care nu asteapta „asistenta” din partea statului. Daca ar face toti primarii asa, am avea strazi /santuri mai curate, oameni mai motivati sa munceasca prin gospodarii si in agricultura si, evident, mai multi bani la bugetul local. Acesti asistati nu au chef sa mai munceasca prin sat cu ziua, ca le vin banii de-a gata de la primarie; ba chiar iti rad in fata cand le propui sa vina sa te ajute pentru 80-100 lei pe zi, in afara de mancare, bautura si tigari.
Mihalache
Trimiteti imaginile cu zburartoarele si protectorilor lor de la Bruxelles.
Sub Ponta, ajutoarele sociale le-au fost majorate cu 20% si Iohannis si-a improprietarit alegatorii ciordaiasi de la Sibiu cu terenurile si acareturile fostelor CAPuri.
Toti primarii din zonele rurale ar trebui sa urmeze exemplul domnului Tanasescu si sa nu se lase intimidati sau manjiti de paraii tiganilor.
Satul romanesc in general, daca se vrea europenizat, trebuie sa se igienizeze din toate punctele de vedere .