Străzi asfaltate, canalizări reparate, trotuare reabilitate şi o serie de lucrări ce se fac în vacanţa de vară la unităţile şcolare din Piteşti. Au fost câteva dintre subiectele atinse azi la conferinţa de presă a primarului. N-a fost ocolit nici punctul nevralgic: pasajul „Magnolia”.
Constructorii, la raport
Cu ajutorul city-managerului Lucreţiu Tudor, care a prezentat, în cifre, situaţia lucrărilor la şcoli, primarul a conturat tabloul unui oraş dinamic, în care se lucrează pe mai multe fronturi. Cei care locuiesc în zona Tancodrom au motive de bucurie, pentru că artera principală de circulaţie de aici a fost asfaltată. Săptămâna viitoare va fi recepţia, iar cetăţenii sunt mulţumiţi. Alesul urbei şi-a făcut o părere bună despre constructorii care derulează mai multe lucrări în oraş; pe toţi îi convoacă la primărie în fiecare dimineaţă de vineri. Aceştia prezintă un raport astfel încât edilul-şef să ştie în permanenţă care este situaţia, pentru a nu fi pus în faţa unor surprize neplăcute. În urmă cu câtva timp, Cristian Gentea a recepţionat şi „obiectivul” Piaţa Primăriei, după ce au fost remediate toate problemele, iar firma executantă va răspunde pentru starea ei în următorii ani. Se munceşte intens la Sala Polivalentă şi s-a găsit soluţia oprimă pentru a fi amenajate, conform regulilor internaţionale, cele 210 locuri de parcare, obligatorii, raportat la capacitatea sălii.
În control pe şantier
Totuşi, cu amărăciune în glas, primarul a spus că, în timp ce unii constructori execută lucrări şi pe timpul nopţii pentru a le finaliza chiar înainte de termen, există şi cazuri dezamăgitoare. Subliniind că a dat curs „semnalelor de alarmă” trase de presă, Cristian Gentea a afirmat că la pasajul pietonal subteran se munceşte într-un ritm foarte lent! Ieri dimineaţă, edilul-şef i-a luat prin suprindere pe muncitorii de pe acest şantier: „Am fost la faţa locului; erau doi-trei oameni care mai mult lăsau impresia că muncesc. Firma „Negreanu Constancon” este din Slatina şi ce mă surprinde pe mine e faptul că mai are şi alte lucrări contractate cu Primăria Piteşti şi nu înţeleg de ce. După cum se ştie, am trimis acolo Poliţia locală, o perioadă, pentru a fi evitate accidentele rutiere şi a-i ajuta pe cetăţeni să traverseze. Acum prin pasaj se circulă, dar vom vedea dacă noul termen, de 6 iulie, va fi respectat pentru finalizarea lucrării; din câte îmi dau seama mai sunt încă multe de făcut”.
Salariile – discuţii tensionate
Pentru că în spaţiul public au apărut informaţii despre o „explozie a salariilor din primărie”, edilul-şef a ţinut să precizeze că nici pe departe nu poate fi vorba despre aşa ceva, iar opinia publică trebuie corect informată. În acest sens, Cristian Gentea a prezentat un tabel cu funcţiile şi salariile din fiecare compartiment al instituţiei pe care o păstoreşte, comparativ cu banii pe care îi câştigă lunar funcţionarii din alte primării de municipii. Dacă în privinţa celor cu funcţii de demnitate publică, salariile sunt aceleaşi peste tot, mai exact 18.720 lei/primar, 16.640 lei/viceprimar şi 1.872 lei/ consilier local, ele diferă mult în defavoarea angajaţilor de la Primăria Piteşti, raportat la alte primării. Vor fi mărite în medie cu 5% şi – ni s-a spus – „e vorba despre mici corelaţii, pentru că, spre exemplu, un director executiv câştigă la noi 9.720 lei, iar la Cluj-Napoca, 15.000 lei. Secretarul general de la noi are 11.976 lei, iar la Baia Mare – 16.640 lei”.
Pe această temă a salariilor au fost discuţii tensionate şi în plenul de ieri al Consiliului Local. Cu toate argumentele primarului şi ale fostului edil-șef Cornel Ionică, primul care a dat semnalul unei atitudini de opoziție autentică a fost liberalul Mihai Coteț, care a cerut stabilirea unor criterii de performanță, așa cum există în mediul privat; deci, nu pentru toată lumea în același fel. Schimburile de replici au continuat, la cuvânt înscriindu-se mai mulți consilieri, Sorin Apostoliceanu , Dumitru Tudosoiu etc.
Un Comentariu
dax
Problema cu marimea salariilor este marimea incasarilor la bugetul local si densitatea mediului de afaceri din oras si a indexului de prosperitate a locuitorilor,care in Pitesti a scazut drastic deoarece au disparut capacitatile industriale existente in trecut si care asigurau salarii decente locuitorilor.In momentul de fata a ramas doar Dacia, dar cu efective reduse iar in rest cateva societati comerciale care platesc salariatii destul de modest.Majoritatea saariatilor reusesc doar plata facturilor,mancarea si cam atat.Daca trebuiesc medicamente,haine,cultura,educatie,activitati fizice(in afara de plimbatul fara rost prin centru si impinsul carucioarelor)deja veniturile sunt mult depasite.Foarte multi au fost afectati grav de epidemie ,au ramas someri iar dupa somaj au ramas PE DRUMURI,nemaifiind contorizati de statistici. Pensionarii, cu pensii mici multi dintre, ei nu-si permit mai nimic in afara de plimbare.Singurii neafectati sunt angajatii bugetari care si ei tin de bani nefiind siguri de locul de munca sau de viitor si nu cumpara decat strictul necesar.Micile afaceri sunt in prag de faliment in afara de pacanele si covrigarii.Acest lucru ce ne arata?????Asta cam este tabloul acestui oras.Pitesti nu mai este un oras dinamic asa cum era pe vremuri.
Drept pt. care si salariile celor care gestioneaza acest oras si sunt alesi de astfel de contribuabili ar trebui sa se adapteze situatiei.Fiecare angajat vede ca el isi face treaba insa depinde pt. cine lucreaza.Una este sa fii angajat la Microsoft si alta sa fi angajat la un mini SRL de cartier.De aceea nu este corect sa se faca comparatii intre aceleasi functii de la orase diferite.Daca Pitesti ar fi precum Cluj,Iasi,Timisoara sau un sector din Bucuresti atunci ar trebui sa aiba pretentii.Dar pana atunci mai este……
Pitesti este un oras „cuminte” iar la stiri apare ba covid Delta,ba ca politia omoara pensionari,ba accidente,ba ironii cu WC de 400.000 euro si altceva nimic.