Primarii din Argeş au profitat ieri la Piteşti de două evenimente: preambulul Simfoniei Lalelelor (s-au plimbat printre standurile de flori din Piaţa „Vasile Milea”) şi Colegiul Prefectural, acolo unde i-au prins… la înghesuială nu doar pe liderii judeţului, ci şi pe un ministru secretar de stat, respectiv pe Adrian Bădilă de la Ministerul pentru Consultare Publică. Fost subprefect de Bucureşti, Bădilă a vorbit mult şi bine, trebuie să o recunoaştem, despre eforturile de debirocratizare a administraţiei, despre nevoia de cooperare şi comunicare, despre „umanizarea” relaţiilor cu cetăţenii. După care a intrat în focul încrucişat al sesizărilor de la primari, trebuind să ducă la Guvern o tolbă plină cu probleme. Oare se va rezolva ceva? Nu de alta, dar edilii s-au mai plâns şi cu alte ocazii şi… degeaba!
„În ce ţară trăim?”
Primarul din Cepari, Ion Minculete, a deschis „balul”. „În ce ţară trăim? Cum se poate să scriu degeaba la ministere să mi se aprobe concesionarea unui teren pentru a se face o fabrică de echipament sportiv în comună?! Aştept, aştept, aştept… La Haga mai trebuie să scriu? Unde? Este incredibil ce se întâmplă! Pe noi nu ne bagă nimeni în seamă!”, a spus primarul, completat imediat de un alt edil: „Pe noi nu ne întreabă nimeni când se fac legile! De ani buni se întâmplă acest lucru!” Primarului Minculete i-a sunat atunci telefonul mobil, tonul de apel fiind… „Deşteaptă-te, române!”, Imnul Naţional. Moment în care primarii au vociferat: „E cazul să ne trezim!”
„Să vină DNA!”
Un alt edil care a luat cuvântul a fost Virgil Baciu, de la Corbi. Acesta era nemulţumit profund că a primit o amendă de 5.000 lei fiindcă a avizat proiectul de apă şi canalizare din comună. „Este strigător la cer! Dacă nu dădeam aviz, ar fi expirat toate documentele şi o luam de la capăt. De ce să iau amendă? Pentru Consiliul Judeţean: ar fi bine să cadastraţi drumurile, căci nu putem face piste de biciclete, trotuare, nimic! Şi, în fine, scăpaţi-ne din prizonieratul Ara Software (n.r. – firma cu care Consiliul Judeţean implementează de ani buni sistemul informatic integrat în comune)! Mă şi mir că DNA sau altă structură nu a verificat acest contract”, a spus Baciu.
Drumuri
O altă temă – starea drumurilor. Edilul din Miceşti, Dumitru Voicu, le-a cerut autorităţilor judeţene să reabiliteze rutele mai vechi, deoarece primăriile, dacă ar interveni pe drumuri judeţene, ar lua amendă. Ştefan Benonie, primarul comunei Aninoasa, a comentat pe aceeaşi temă: „Lărgiţi-ne şi nouă drumurile Slănic-Valea Siliştei şi Aninoasa-Berevoeşti. Ne-au murit oameni în unele zone, este pericol!” Apelul a fost îndreptat către Consiliul Judeţean. Dar mai are Florin Tecău chef să mai facă la final de mandat ceva, dacă tot a ajuns pe locul 20 pe lista de partid şi, dacă, practic, nu prea mai are şanse nici să ajungă consilier?
Claudiu DIŢA