Vineri, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Argeş a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural, ocazie cu care, pentru prima dată după mult timp, o parte dintre edilii judeţului (mulţi au fost la deszăpezire, condiţiile meteo fiind extreme) au dat ochii cu unii dintre parlamentarii argeşeni. Este o mai veche cerinţă a primarilor aceea de a se întâlni cu parlamentarii pe care îi acuzau că îi evită, că nu le reprezintă cum trebuie interesele şi că se folosesc de ei mai mult în campaniile electorale. Tonul primarilor la adresa senatorilor şi deputaţilor (în trecut au fost folosite şi expresii precum „le dăm cu parul în cap”) s-a îndulcit însă considerabil, intenţia fiind de a colabora. Singurul edil care s-a răzvrătit în şedinţă a fost Dumitru Voicu de la Miceşti, primarul acuzându-i pe parlamentari că „nu au făcut nimic pentru judeţ”.
Doar trei cu notiţe…
Parlamentarii care au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi în şedinţa Colegiului Prefectural au fost: deputaţii Simona Bucura Oprescu, Mircea Drăghici, Nicolae Velcea, Nicolae Georgescu (toţi de la PSD), Dănuţ Bica (PNL) şi Ionuţ Moşteanu (USR), respectiv senatorii Cristina Stocheci şi Gheorghe Marin (ambii PSD). Singurii care şi-au luat notiţe după spusele primarilor au fost Simona Bucura Oprescu, Mircea Drăghici şi Dănuţ Bica.
„Cine nu vrea să muncească să plece!”
Principala solicitare a edililor: parlamentarii să ajute la modificarea unor legi care le fac viaţa grea. Amintim aici de legea achiziţiilor publice, de cea a transporturilor (Gheorghe Marin a dat asigurări că se lucrează la acest aspect), a energiei, a cadastrului, a utilităţilor etc. Primarii au mai atras atenţia că unele legi se bat cap în cap cu ordine de miniştri, dar şi că altele prevăd amenzi pentru primari, deşi aceştia nu au pârghiile necesare pentru a rezolva anumite probleme. „Mulţumim parlamentarilor că au venit. Nu am înţeles de ce atâta teamă, pentru că am fost şi vom fi mereu alături de parlamentari. Nu le reproşăm nimic, căci nu i-am votat pentru noi, ci pentru ţară. Dar este important de reţinut: cine nu vrea să muncească să plece!”, a spus primarul din Albota, Ion Dumitru, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Argeş. Parlamentarii s-au angajat să susţină demersurile primarilor în Parlament şi nu numai.
4 Comentarii
Puiu
Cât de mult imi plac previziunile mele! Am spus în comentariul de vineri 23 martie la articolul „Primari îi aşteaptă astăzi pe parlamentari”: Ar trebui sa fie un Vortex la această întâlnire , dar s-ar putea să fie doar o simplă adiere.Fac cerere la Antena 3 să mă angajeze la emisiunea Previziunile zilei, în locul Sabinei Iosub. Bine că nu şi-au dat cu parul ,ci dimpotrivă s-au uns cu miere ,s-au pupat, încurajat! De departe dusul de Albota a grăit în aşa fel încât la intrarea în orice comună ar trebui pusă o „plancardă” cu cuvintele lui fără egal : „Nu le reproşăm nimic, căci nu i-am votat pentru noi, ci pentru ţară.”Dumnezeu pe pământ!
Ioan
Toți o apa si-un pământ….împreună au contribuit și contribuie la distrugerea și jefuirea patrimoniului privat al cetatenilor sI public al Romaniei…Dumitru Voicu…unul din marii smecheri ai tranziției…fost pnl-ist…actual psd-ist…va aduceti aminte…prin 2002 scos cu catuse din Primaria Micesti…și apoi s-angropat dosarul…etc…etc…etc…în Comuna Micesti nu exista canalizare și gaze…jenant…aceștia sunt învârtiții tranziției…noua ciocoime…unde ești tu Tepes Doamne…pana și pe tine…te-au alungat din manualul de istorie…evident deranjai!
Argetoianu
„In vechiul nostru regim (1914-1940) existau formule impotriva carora este inutil sa te ridici – formule „tabu” pe care ar fi fost o copilarie sa incerci sa le inlaturi caci intrasera adanc in constiinta oamenilor si faceau parte din patrimoniul sufletesc. Printre acestea era si „descentralizarea administrativa”. Ea figura in programele tuturor partidelor, in discursul tuturor sefilor politici, in profesiile de credinta ale tuturor clantailor. Ca mai toate conceptiile noastre politice, era si aceasta o conceptie falsa. Dar cine sa te asculte daca ai fi spus-o! Plecand de la constatarea ca in tarile civilizate aparatul administrativ se intemeia pe celula periferica si de la abuzurile si lipsa de eficacitate a administratiei noastre prea centralizate, incurajata de doctrina occidentala care stabilise ca operatiile administrative trebuiesc supuse unui control cetatenesc cat mai amanuntit – toata lumea cerea sa se introduca si la noi decentralizarea. Toata lumea uita insa – sau habar nu avea – ca descentralizarea din tarile occidentale nu fusese nicaieri realizata printr-o reforma legiferata ci prin evolutia istorica a drepturilor si libertatilor individuale si obstesti. In Evul Mediu, primele libertati cucerite au fost libertati comunale. Celula periferica a fost astfel cea dintai organizata si aparatul administrativ s-a dezvoltat ulterior, de jos in sus. Incercarile de reforma n-au fost, in Occident, descentralizatoare, ci dimpotriva centralizatoare. […]Un regim de descentralizare cere o celula periferica capabila sa se administreze singura. O asemenea capacitate nu se poate conferi insa printr-un simplu text de lege. […] Experienta ne-a invatat cu nu numai comunele rurale (nenorocitele de ele!) dar si cele urbane si chiar si municipiile nu sunt in stare sa se administreze si sa-si valorifice avuturile fara o tutela stransa din partea unui organ superior. Pe timpul ministeriatului meu din 1920-1921, Ministerul de Interne a scapat municipiile Iasi, Galati si Braila de o adevarata ruina refuzand aprobarea sa nazbatiilor hotarate de Consiliile municipale respective.” CONSTANTIN ARGETOIANU – MEMORII
Anonimul din bibliotecă
Da, şi Constantin Argetoianu (paragrafe din scrierile lui) poate fi citat de „Gaga” (selectiv, cenzurat ,”cosmetizat”, ca la DNA !) încât „lumea” sa-l disprețuiască pe el (politicianul,literatul etc.), dar mai ales „ideile”, care de fapt nu sunt ale lui Argetoianu , ci ale „securistului” care îl „citează” împotriva EVIDENȚEI . De aceea poliția politică (a ideilor !) a fost, ESTE(din păcate!) cea mai criminală (Stalin , Hitler , CEAUŞESCU etc.), prin Ssecuritatea lor !