În aceste vremuri de pandemie, părinţii, bunicii şi străbunicii noştri sunt cei mai expuşi pericolului infectării cu coronavirus. Ordonanţa militară nr. 2/21.03.2020 obligă toate primăriile din ţară să inventarieze persoanele în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să le asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor. I
Azi, primarii din judeţ au purces la identificarea localnicilor care se încadrează în această categorie. Cum satele argeşene sunt îmbătrânite, cernerea cazurilor speciale este delicată şi dificilă, acţiunea cu iz umanitar fiind îngreunată de lipsa banilor. Fiind conştienţi că sfaturile lor nu le vor ţine nici de foame, nici de cald grupurilor vulnerabile, edilii-şefi şi-au început misiunea omenoasă cu multe semne de întrebare.
Ştefan Benonie, primarul comunei Aninoasa: „Peste 120 de localnici au vârste peste 65 de ani şi sunt singuri. Ce facem cu aceşti vârstnici? Alţi 30-40 de cetăţeni sunt imobilizaţi la pat. Ce facem cu ei? Eu, ca autoritate publică locală, fac o comisie de umblat prin sat şi îi ajut pe oamenii fără susţinători doar cu sfaturi. Le facem cumpărături şi le aducem la poartă, dar cheltuim din pensiile lor amărâte. Pentru apelul de urgenţă, statul nu pune la bătaie niciun leu.”
„Nu există norme de aplicare”
Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov: „Nu există norme de aplicare, nu scrie nicăieri în ce constă sprijinul oferit persoanelor din categoria vulnerabilă. În lege nu spune cine le aduce oamenilor mâncarea la poartă şi nici cu ce bani se realizează acest lucru. Comuna este mare. Nu este o treabă uşoară. Avem circa 12.000 de locuitori. Şi peste 2.000 de persoane au peste 65 de ani. Acum (n.n., ieri) îi identificăm pe oamenii care sunt cu probleme. Din comisie fac parte reprezentanţii primăriei, serviciul de Stare Civilă şi asistentul social. În prima etapă întocmim fişele de identificare împreună cu medicii de familie şi preoţii din comună. O să vedem pe parcurs care e situaţia în teren.”
Cumpărături la poartă
Gheorghe Stancu, primarul comunei Boţeşti: „În comună avem 32 de persoane cu vârste peste 65 de ani care sunt singure, fără familii. Cât de curând vom merge să investigăm la faţa locului pentru a le identifica problemele. Din comisie fac parte şi reprezentanţi ai poliţiei. Cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţi ai primăriei şi asistentul social vor ţine legătura cu aceşti oameni, în sensul că îi vor întreba dacă au nevoie de apă sau alimente şi le vor aduce la poartă, contra-cost, produsele cumpărate de la magazin. Din păcate, în bugetul local sărăcăcios nu avem prevăzuţi bani pentru a le oferi localnicilor vulnerabili pachete alimentare gratuite.”
„Au nevoie de prezenţă”
Ionuţ Râcanu, primarul comunei Căldăraru: „Încercăm să monitorizăm situaţia. Deocamdată ne-au solicitat ajutor două persoane. O femeie a cerut să o aprovizionăm cu apă plată. Consătenii mei sunt organizaţi. De fapt, bătrânii satului au nevoie de prezenţă, au nevoie să ştie că nu sunt abandonaţi de comunitate.”
Liste cu nume şi prenume
Dorin Florin Panţeru, primarul comunei Ciofrângeni: „Ca să intervenim la nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă avem în vedere două segmente ale populaţiei: persoanele care au peste 65 de ani şi cazurile sociale. Aceşti oameni vor figura pe liste cu nume şi prenume; scopul nostru este de a le minimaliza expunerea în afara locuinţelor. În fiecare sat al comunei vom avea câte un voluntar. Voluntarii vor fi în contact permanent cu localnicii aflaţi în categoria socială vulnerabilă şi ne vor informa dacă identifică vreo problemă pentru a interveni în timp util.”
„Se lucrează la tabele”
Marian Toader, primarul comunei Lereşti: „Se lucrează la tabele. Cum peste jumătate dintre localnici au peste 65 de ani, cernem cazurile aflate în dificultate. Nu avem posibilitatea să cheltuim din bugetul local pentru a le oferi gratis coşul cu de-ale gurii şi cu cele de trebuinţă. Dar oamenii care nu pot părăsi locuinţele pot suna la primărie dacă au nevoie de cineva care să le facă târguielile. Le punem la dispoziţie serviciul de gospodărire comunală. Sprijin la cumpărături le putem oferi. Ne mobilizăm foarte repede, întrucât noi, cei de la primărie, am creat un grup pe WhatsApp din care fac parte Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia, toţi preoţii, medicii. În plus, am să le propun patronilor de magazine să se reorienteze şi să distribuie produse şi la porţile sătenilor.”
Satele sunt îmbătrânite
Sevastian Roşu Pupăză, primarul comunei Stolnici: „Satele sunt îmbătrânite. Deocamdată, părerile sunt împărţite. Persoanele vârstnice, fără susţinători nu sunt chiar singure, au lângă casele lor un vecin bun, vreo rudă, un neam de departe, nu sunt chiar aşa, de izbelişte.”
Sună la 984
Cornel Ionică, primarul municipiului Piteşti: „Acţiunea este în desfăşurare. De monitorizarea cazurilor se ocupă Direcţia Generală de Asistenţă Socială. De regulă, dacă au nevoie de ceva, oamenii sună la telefonul primăriei, 984.”
Legătura, prin telefon
Ioan Liviu Ţâroiu, primarul municipiului Câmpulung: „Prin Direcţia de Asistenţă Socială vom ţine legătura prin telefon cu persoanele aflate în categoria socială vulnerabilă. Zilnic îi vom suna şi ne vom interesa de soarta lor. Îi vom întreba dacă sunt în siguranţă şi dacă au nevoie de ceva. Dacă se va ivi o problemă, cum s-a întâmplat zilele trecute, înainte de a se publica Ordonaţa Militară nr. 2, vom întruni Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. O primă intervenţie am avut vineri. Lipsit de posibilităţi materiale, un bărbat revenit în ţară şi aflat în autoizolare ne-a solicitat alimente şi a fost ajutat de noi cu zahăr, ulei, mălai, făină, orez, cartofi, ceapă, morcovi, pui etc.”