# Dar cu sărmanii noştri ce facem?
Anul trecut, Guvernul a alocat fonduri pentru amenajarea unor spaţii de primire a imigranţilor (refugiaţi din alte ţări), inclusiv în Câmpulung Muscel. Pe fondul presiunilor dinspre ţări precum Germania şi Franţa, ţara noastră trebuie să primească un anumit număr de imigranţi (aşa-numitele cote), iar acum Executivul are pe masă un proiect pentru introducerea de obligaţii clare privind imigraţia pentru fiecare localitate în parte.
Legislaţie
Nu de puţine ori, primarii argeşeni s-au plâns în cadrul colegiilor prefecturale de faptul că le sunt puse în cârcă fel de fel de sarcini, dar fără să le fie date şi resursele necesare. Ei bine, Guvernul va introduce în legislaţia naţională cote obligatorii pentru preluarea spre asistenţă a tuturor persoanelor ce obţin o formă de protecţie, autorităţile locale fiind obligate să le asigure refugiaţilor o locuinţă socială în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenilor români. Dacă nu poate primi o locuinţă socială, persoana refugiată va închiria o locuinţă şi va primi de la stat până la 50% din valoarea chiriei, pentru maximum un an. Străinii vor avea sprijin pentru accesul la asistenţă socială şi medicală, precum şi la educaţie. Dintre străinii înscrişi în programele de integrare, cei mai mulţi provin din Siria, Irak şi Afganistan.
„Va fi greu”
Primarul Piteştiului, Cornel Ionică, este de părere că dacă va fi adoptat un asemenea cadru legislativ (iar UE insistă în acest sens), autorităţile locale vor avea mari dificultăţi. „Va fi foarte greu… Noi avem probleme cu asigurarea locuinţelor pentru oamenii de la noi, din Piteşti, darămite pentru imigranţi. Nu ne dau locuinţele pe dinafară şi nici banii. Vom vedea însă ce va spune legea când va apărea”, ne-a declarat Ionică. Multiculturalism ni se impune de la UE, dar oare cum vom face faţă provocărilor? S-a văzut de convulsii au fost în ţări mult mai dezvoltate decât România care fac cu greu faţă valului de imigranţi care încearcă să îşi impună propriul stil de viaţă în zonele în care ajung. Glumind amar, se poate spune că încă e departe România de astfel de probleme deoarece imigranţii ţintesc ţări mai bogate în care să îşi făurească un viitor, nu să vină în România să lupte tot cu sărăcia…
Peste 300 de cereri de locuinţe sociale
În momentul de faţă, la Primăria Piteşti sunt înregistrate peste 300 de cereri de locuinţe sociale. De amenajat, este în curs de amenajare un imobil în acest scop, fostul cămin al liceului CFR fiind transformat în bloc de locuinţe sociale. Dar tot nu va fi de ajuns, aşa că primăria mai cumpără locuinţe şi de pe piaţa liberă. Alocarea locuinţelor se face în funcţie de o serie de criterii, pe bază de dosar şi de punctaj. În Piteşti sunt în momentul de faţă două blocuri de locuinţe sociale – Coremi şi G1 din Războieni, precum şi trei blocuri de locuinţe ANL, dar acestea nu satisfact necesarul de locuinţe sociale din municipiu.