Azi, şedinţa Colegiului Prefectural a fost precedată de o întâlnire cu primarii a lui Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, ocazie cu care s-a discutat despre proiecte la zi în administraţia locală. Prefectul Emilian Dragnea l-a invitat la dezbateri şi pe un director de la Distribuţie Oltenia, Ion Dobrescu, iar tema a fost una… electrizantă, căci destul de mulţi edili sunt nemulţumiţi de diverse aspecte privind asigurarea energiei electrice în localităţile lor.
Investiţii
Mai întâi, directorul de la Distribuţie Oltenia a anunţat că vor fi făcute în acest an în Argeş investiţii totale de circa 30 milioane lei. Acestea vizează atât creşterea siguranţei reţelelor, cât şi extinderi de reţele. Toate lucrările ar trebui să fie gata până la 31 august. Imediat însă, mai mulţi primari au luat cuvântul pentru a-şi exprima nemulţumirile.
Zonă industrială Albota-Piteşti
Primul a fost Ion Dumitru, primarul din Albota şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Argeş. Problema sa: nu poate dezvolta zona industrială Albota-Piteşti din cauza problemelor generate de lipsa unei reţele conforme pentru agenţii economici. Interes ar fi, infrastructură mai trebuie. Pe de altă parte, Ion Dumitru a atras atenţia că peste 20 de stâlpi de susţinere a reţelelor de curent electric din localitatea sa riscă să cadă. A urmat primarul din Boteni, Vasile Leau. “Dacă plouă cinci minute sau bate vântul un pic mai tare, gata, se ia curentul la noi! Reţelele sunt vechi, la fel şi stâlpii, faceţi ceva!”. În cor, alţi primari au spus că au probleme similare.
Avize scumpe
Primarul din Bascov, Gheorghe Stancu, a adus în atenţie o altă problemă: deşi anumite reţele sunt pe domeniul public sau privat al localităţilor, mutarea lor se face în baza unor avize scumpe plătite din bani publici către Distribuţie Oltenia. “Vă dau un exemplu: modernizez o bază sportivă şi trebuie să mut doi stâlpi de curent electric. Păi, pentru doi-trei metri, cât îi mut, trebuie să plătesc 150.000 lei, o treime din valoarea investiţiei! Este enorm!”, a subliniat edilul. Alţi primari au punctat că astfel de cheltuieli nu sunt considerate eligibile de anumite autorităţi contractante, motiv pentru care unele proiecte devin nefezabile. Pe de altă parte, primarul din Miceşti, Dumitru Voicu, a arătat că ANRE (autoritatea naţională de reglementare) ar ţine cu… ursul, respectiv cu firmele de distribuţie, nu cu populaţia, şi a atras atenţia că deja sunt mulţi clienţi care se reorientează.
Energie verde
La rândul său, edilul comunei Valea Iaşului, Nicolae Barbu, a spus că a durat foarte mult până a reuşit să pună în funcţiune o centrală fotovoltaică de 0,2 MW realizată din bani publici, dar că încă mai sunt probleme pe care doar Distribuţie Oltenia le-ar putea rezolva. „Dacă nu vreţi energie verde, atunci ţineţi-o tot aşa!”, a spus primarul. Directorul de la Distribuţie Oltenia a spus că toate sesizările au fost notate şi că se va da curs rezolvării lor în cel mai scurt timp. Un alt aspect semnalat de edili a fost că uneori nu se răspunde la numerele de urgenţă puse la dispoziţie primarilor de către Distribuţie Oltenia.
Infrastructură
Energia electrică este importantă, dar la fel se poate spune şi despre infrastructura rutieră. Prefectul Emilian Dragnea a anunţat, cu acest prilej, că Agenţia Naţională de Publicitate şi Cadastru Imobiliar a început discuţiile cu primarii din localităţile prin care vor trece autostrada Piteşti-Sibiu şi drumul expres Piteşti-Craiova, în vederea exproprierilor. Mai multe localităţi au făcut deja contracte pentru cadastru şi urmează procedurile de expropriere. Discuţiile pentru autostrada Piteşti-Sibiu vizează localităţile Budeasa, Bascov, Mălureni, Băiculeşti, Curtea de Argeş şi Merişani (în primă fază), iar cele pentru drumul expres Piteşti-Craiova au în atenţie localităţile Oarja, Bradu, Suseni, Costeşti, Lunca Corbului şi Albota. Aşadar, se fac paşi şi în privinţa acestor două proiecte importante pentru infrastructura judeţului Argeş. Tot înainte!
Claudiu DIŢA