În condițiile în care numărul cazurilor de Covid-19 din Argeș a crescut foarte mult în ultimele două săptămâni, 12 localități din județ sunt sub monitorizare pentru carantinare. Numărătoarea inversă a început. Luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş va decide dacă intră sau nu în carantină locală comunele și orașele aflate pe „lista neagră”. Ieri am încercat să stăm de vorbă cu primarii afectați de această decizie dură. Pe majoritatea am reușit să-i contactăm. Cum lovește noul coronavirus la firul ierbii, oficial sau neoficial, citiți în ceea ce urmează.
Piteşti
La Piteşti, primarul Cornel Ionică a întrunit ieri-dimineaţă Comitetul Local pentru Sitruaţii de Urgenţă.
Chiar la prima oră ne-a spus: „Situaţia e delicată. Vom adopta măsuri stricte pentru prevenirea şi combaterea răspândirii acestui virus. Voi opri activitatea în târgul săptămânal, la plaje, voi dispune măsuri ferme în pieţele agroalimentare, iar la terase programul va fi redus. De asemenea, vom relua spălarea şi igienizarea stradală în oraş. E posibil să avem, însă, şi alte surprize… Dacă situaţia o va impune, vom închide Primăria timp de câteva zile pentru dezinfecţie. Nici nu vreau să mă gândesc la ce se va întâmpla dacă va fi dispusă carantina la Piteşti. Va fi crunt! Va fi dezastru economic. Prin urmare, nu avem clipe de răgaz. Suntem mobilizaţi la maximum cu tot personalul”. (G.L.)
Ştefăneşti
Cu puţin înaintea Piteştiului, la Ştefăneşti, primăriţa Ioana Jenica Dumitru a întrunit tot ieri Comitetul Local pentru Sitruaţii de Urgenţă, dând citire planului de măsuri decise cu o zi în urmă la nivel judeţean.
„Voi face o adresă către prefect – ne-a spus doamna primar. Vrem să ştim cine şi de ce ne-a pus această etichetă de localitate monitorizată în vederea unei posibile carantinări. Vrem să ştim care este numărul exact de persoane din oraşul nostru infectate cu noul coronavirus. Pentru că nu îl ştim şi nu ni-l spune nimeni! Iată cu ce ne confruntăm noi acum, când avem o mulţime de alte probleme de rezolvat”. (G.L.)
Brăduleț
Evlampie Alecu, primarul de la Brăduleț, spune că dintre cei 1.800 de locuitori ai comunei, doar doi mai sunt confirmaţi cu Covid-19 – el și viceprimarul, ambii fiind internați la Spitalul Valea Iașului.
„Sunt încă la Valea Iașului, mă simt bine bine. Au trecut cele 14 zile. Aștept să fiu testat pentru a vedea dacă am scăpat de acest virus. Viceprimarul mai trebuie să aștepte puțin pentru a fi retestat și el. Toate celelalte persoane au ieșit din carantină, iar în momentul de față niciun cetățean din Brăduleț nu este confirmat cu Covid sau carantinat. Dacă totul va fi în regulă, e posibil ca la începutul săptămânii viitoare să revin la Primărie. Despre carantinarea comunei nu știu ce să vă zic… Nu ar fi motive. Decizia va aparține autorităților județene. știu oamenii de acolo ce au de făcut”, ne-a declarat Evlampie Alecu.
Timp de două săptămâni cât primarul și viceprimarul de la Brăduleț au lipsit de la Primărie, ”permanența” a fost asigurată, ca în caz de calamitate, de un consilier local delegat prin hotărârea plenului, pentru a se ocupa de nevoile urgente ale comunității. Și toate acestea printr-o consultare telefonică permanentă cu primarul comunei. (F.P.)
Buzoești
Primarul Ion Tănase spune că la Buzoești, pe lângă cei 25 de oameni de la Complexul de locuinţe protejate, infectați cu coronavirus (16 beneficiari și 9 angajați), numărul celor bolnavi de Covid este mai mic de 17-18, cât ar fi necesari pentru a depăși procentul de 3 la mia de locuitori (populaţia comunei este de 5.700 de locuitori).
„Situația noastră este sub strictă observare. Am fost la prefect și am discutat; va urma o nouă evaluare și sperăm să fim în afara normelor de carantinare. În afara centrului de la Ionești, noi avem cazuri răzlețe; suntem sub normă. Sperăm ca aceste cazuri să stagneze. Ar fi o tragedie pentru noi să se închidă comuna. În primul rând am avea de suferit economic, ca să nu mai vorbim de celelalte aspecte”, ne-a declarat primarul Ion Tănase. (F.P.)
Mioveni
Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni: „I-am cerut explicații Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş pentru că în hotărârea comitetului cu numărul 25 nu există pe tema infecției cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) niciun raport epidemiologic al Direcției de Sănătate Publică Argeș din care să reiasă numărul îmbolnărilor din Mioveni. Nu m-a informat nimeni cu privire la cazurile de Covid-19 depistate în rândul populației din Mioveni. Vorba aceea: îl bați pe copil și nu știi de ce… De ce să ne gândim la închiderea orașului, de ce să inducem panică în rândul populației, care numără 38.000-40.000 de locuitori? Eu fac toate eforturile ca să nu se ajungă la această decizie.”
Costești
Ion Baicea, primarul orașului Costești: „Eu zic că ar trebui să ne mai consultăm cu prefectul, să mai discutăm, să mai analizăm… Niciodată, niciun primar din Argeș nu a primit de la Direcția de Sănătate Publică Argeș, de la Prefectură sau de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă o singură informare în scris cu privire la numărul cazurilor de Covid-19 din localitatea pe care o păstorește. Nu a existat o colaborare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă… Lista cu izolații – cum ar fi, la ora actuală, cinci-șase oameni din Costești – este singura informație primită de la nivel județean pe această problemă. Dacă am știi cu nume, cu prenume și cu adresă de domiciliu cine sunt persoanele din Costești infectate cu noul coronavirus atunci am face tot ce ne-ar sta în putință să prevenim răspândirea virusului. Anchetele epidemiologice sunt cele mai importante în această situație. DSP Argeș câte a făcut până acum? Ar să facă public numărul lor. În loc să fim informați pe cale oficială cu privire la persoanele depistate pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 noi cei de la unitatea administrativă locală aflăm de la… bârfa din sat că a fost testat pozitiv cu coronavirus „cutare” sau „cutare”. Până acum noi am aplicat măsurile de prevenție pe plan local. De exemplu, nu am dat drumul la ștrand, nu am mai organiziat tradiționalul târg de Sf. Ilie la care veneau de obicei peste 3.000 de oameni, am folosit peste cinci tone de hipoclorit de sodiu pentru spălarea străzilor, am dezinfectat scările de bloc, locurile de joacă și mobilierul urban. Am pus la blocuri dispensere cu dezinfectant. Toate instituțiile statului ar fi trebui să își facă un pic mai atent datoria față de cetățeni. Mare păcat că s-a ajuns în situația asta fiindcă Argeșul este un județ civilizat, cu licee, facultăți și copii performanți.”
Vulturești
Elena Irina Poșircă, primărița comunei Vulturești: „Comuna are 2.844 de locuitori. Mulți cetățeni muncesc în afara localității, la uzinele „Dacia”, „Lisa Draxlmaier”, „Leoni” etc. În urma testărilor Covid-19 din ultima perioadă au fost confirmați cu noul coronavirus 29 de beneficiari ai Complexului de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități Vulturești și 11 salariați. Angajații centrului care locuiesc în Vulturești sunt izolați la domiciliu și sunt asimptomatici. Nu știu să existe în comună și alte persoane testate pozitiv. Le-am transmis agenților economici să poarte mănuși și măști de protecție. În orice incintă nu e permis accesul fără măștile faciale. Eu văd că oamenii respectă regulile. Nu văd ce alte măsuri de prevenire a infecției cu coronavirus am putea să luăm pe plan local.”
Bascov
Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov: „Până acum o jumătate de oră (n.n. ieri, la ora 9) știam din alte surse că avem în localitate doi medici infectați cu noul coronavirus. Nu am primit nimic oficial cu privire la cazurile de Covid-19 din Bascov. În timp ce discut cu dvs nu știm nici măcar numărul persoanelor testate pozitiv, darămite numele lor și adresa domiciliului. Dacă aș știi unde locuiesc, în ce bloc, pe ce stradă, în ce cătun atunci aș acționa pentru protejarea populației. Nu știm ce o să facem nici dacă se decide carantinarea comunei. La 11.000 de locuitori ar trebui să avem 33 de depistați pozitiv cu Covid-19 ca să intrăm în carantină. Dar Bascovul nu poate fi închis! Suntem o localitate de tranzit, cu fluctuație mare de mașini, cu 680 de agenți economici, șase stații PECO și 5.800 de muncitori care lucrează în afara comunei. Cum o să procedăm, o să punem bariere la intrare?”
Stâlpeni
Gabi Șerbănoiu, primarul comunei Stâlpeni: „Eu, ca președinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, nu am primit nicio informare asupra situației Covid-19 din comună. Parcă cineva ar vrea cu orice chip să ne îmbolnăvească. Este un abuz, o aberație să intre comuna în carantină. Populația noastră numără 4.900-5000 de locuitori. Acum o lună și jumătate primeam zilnic, prin fax, situația localnicilor care trebuia să stea în izolare, cu date de indentificare. Rapoartele stau mărturie că i-am monitorizat pe oameni împreună cu poliția. Acum nu mai primim nicio informație oficială pe această temă. Când nu se colaborează e greu să gestionezi o astfel de problemă. Aflăm de eventualele infecții cu noul coronavirus din ce se vehiculează prin sat, auzim la o bere că Ionescu sau Popescu a fost confirmat pozitiv – acestea fiind nume generice. Când am aflat că suntem pe lista neagră a celor 12 localități am rămas stupefiați. Noi am dezinfectat instituțiile publice, magazinele, am luat toate măsurile de prevenție, astăzi (n.n., ieri) am stabilit să închidem și târgul săptămânal. Suntem bombardați cu telefoane primite de la localnici. Oamenii își fac griji cu priovire la carantinarea localității, iar noi nu știm ce să le spunem.”
Bălilești
Primarul Victor Cătălin Turturică (comentariu postat pe facebook-ul oficial al Primăriei Bălilești): „Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în ședința ordinară de miercuri a inclus comuna Bălilești în monitorizare „atentă” până la data de 27.07.2020. Ce monitorizare „neatentă” a condus la cuprinderea comunei Bălilești în lista de 12 nominalizări, câtă vreme evidența oficială a DSP Argeș către Primăria Bălilești consemnează zece cazuri, 90% dintre ele provenind din lucrători la uzina „Dacia”? Toate-s forme ușoare care au refuzat internarea. Și sunt „chipurile” izolați la domiciliu. Iar două cazuri au stat câteva zile pe Paracetamol și Vitamina C și au venit acasă. Altă întrebare ar fi de ce atâta „atenție mărită” din 23 până în 27 (n.n., iulie)? Nu cumva se așteaptă ca în uzina „Dacia” să explodeze focarul, stiind că cele 12 localități sunt cu cei mai mulți angajați și, automat, ei vor ajunge bolnavi la casele lor? De ce oare ditamai Comitetul nu spune nimic de focarul de la uzină? Există teama că se supără patronatul străin, care după cum se vede atât pe plan județean, cât și pe plan național este mai presus decât sănătatea oamenilor „gliei strămoșești”? De ce oare când este vorba de altceva strigă sindicatele de mama-focului și acum, când s-a forțat nota, în această săptămână, asupra muncitorilor – să se termine planul până vineri – niciun lider de sindicat nu zice nimic? Poate le e frică, poate au teamă sau poate fi orice… Lumea se va proteja și va scăpa, dar pe mulți nu-i va uita! Eu, de mâine (n.n., azi) mă voi conforma cu privire la măsurile luate, dar voi cere oficial documentele care au stat la baza includerii comunei în lista de 12, pentru că din datele oficiale existente la primărie de azi, 22.07.2020, comuna Bălilești nu corespunde acestei situații declarate.”
Davidești
* Mirela Cizmaru este viceprimarul comunei Davidești cu atribuții de primar. Iată ce ne-a declarat: „Toată lumea e bulversată, nu știe nimeni ce se va întâmpla de luni încolo, nu știm dacă se va închide comuna Davidești. Nu știe nimeni ce înseamnă carantinarea localității și ce măsuri trebuiesc luate. Unii consăteni vor să-și închidă magazinele. Eu nu știu ce să le spun oamenilor. Informațiile le aflăm „la negru”, altfel spus de la „radioșanț”, fiindcă cei de la DSP Argeș nu mai răspund la telefon. Până la jumătatea lui martie comunicarea cu DSP Argeș a fost foarte bună. Acum lucrurile s-au schimbat. Nu suntem informați pe cale oficială cu privire la persoanele din comună depistate pozitiv cu Covid-19. Populația comunei este de 3.111 locuitori, ceea ce înseamnă că ar trebui ca numărul depistaților pozitiv la Covid-19 să fie de 10-11. Eu știu din surse proprii că avem doar șase cazuri; este vorba de localnici din Davidești care lucrează fie la Complexul de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități Vulturești, fie la uzină.”
Micești
* Ieri-dimineață am „înroșit” telefonul Primăriei Micești. Într-un final ne-a răspuns tot o voce de bărbat. La celălalt capăt al firului nu era primul gospodar al comunei, ci asistentul social. Acesta din urmă a afirmat că în localitate ar fi câteva cazuri de Covid-19 (nu știa numărul exact) și că unii bolnavi erau internați la spital. Primarul Ion Voicu nu a putut și contactat din cel puțin două motive invocate de asistentul social. 1. Primarulera la ora respectivă (ieri, în jur de 10) pe teren. 2. Primarul și-a pierdut, acum câteva zile, telefonul mobil. Populația Miceștiului însumează 4.400 de localnici.
4 Comentarii
Anonim
Noaptea mintii…parca suntem indemnati sa ne spalam temeinic pe maini in plina pandemie….dar cu ce…de 2 luni nu avem apa in parvu rosu….alo apa canal alo prefectura….alo consiliul judetean…bataie de joc in ultimul hal
arges
soare asta împreună cu Arafat sunt niște criminali.sa ieși tu prefect al frumosului judet Arges care a dat țării atâtea valori și să produci panica asta demonstrează caracterul infect al acestui neica nimeni soare.nici macar nu au o bază aceste amenințări.dar este un plan al lui Arafat de menținere a panicii in care a intrat și ratatul asta adus de pe centura Piteștiului .
Anonim
Bre arges,de pe centura!
Ce limbaj urat ai,se vede ca nu citesti…. sau preferi doar din ciuma pesede ?
ce ai tu un neica nimeni cu prefectul,ca nu a adus el virusul!
Prefectul face eforturi sa informeze cetățenii,dar tu, neica nimeni,ce faci pentru cetățeni?
Didi
Bre arges,de pe centura!
Ce limbaj urat ai,se vede ca nu citesti…. sau preferi doar din ciuma pesede ?
ce ai tu un neica nimeni cu prefectul,ca nu a adus el virusul!
Prefectul face eforturi sa informeze cetățenii,dar tu, ratatule,neica nimeni,ce faci pentru cetățeni?