Publicarea proiectului de buget pentru anul 2019 i-a nemulţumit mult pe primari. Deşi cota din impozitul pe venitul global (IVG) care revine primăriilor a fost crescută de la 43% la 60%, edilii ar vrea mult mai mult. Şi asta deoarece Guvernul a transferat în cârca autorităţilor locale şi cheltuielile cu asistenţa socială care până acum erau suportate de la bugetul de stat: creşe, persoane cu handicap, însoţitorii persoanelor cu handicap, venit minim garantat.
Dacă în ceea ce priveşte venitul minim garantat nu sunt probleme la Piteşti unde sunt doar 30 de beneficiari (culmea, sunt comune din Argeş cu de 10 ori mai mulţi beneficiari!), problemele apar când vine vorba despre celelalte categorii de persoane vizate.
„La Piteşti sunt mii de persoane cu handicap şi însoţitori… Indemnizaţiile acestora sunt uriaşe. Am făcut un calcul şi noile cheltuieli cu asistenţa socială la Piteşti ar fi de peste 20 milioane lei, fără să mai punem la socoteală subvenţiile pentru căldură şi transport care scot din buget alte zeci de milioane de lei. Ca să fie bine pentru noi ar trebui ca tot IVG-ul să rămână la noi”, ne-a declarat primarul municipiului Piteşti Cornel Ionică.
Edilul va merge mâine la Bucureşti, la o şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România, pentru a discuta cu ceilalţi edili de municipii din ţară despre soluţiile care ar putea fi adoptate pentru a-i convinge pe guvernanţi să lase la bugetele locale cât mai mulţi bani.
3 Comentarii
Anonim
De cocoșat s-au cocoșat primarii, dar de prea multă șpagă și corupție.
Anonim
Ai dreptate, auzi tu, sume uriase nu va este rușine rapandulelor pesediste
mihnea
Sunt multi asistati care nu au dreptul de a incasa banii.Orbi inchipuiti,bolnavi de lene si multi altii.O solutie este trierea acestora,avem deficit de forta de munca.Bani gratis nu se gasesc nicaieri in lumea asta.