Astăzi, la Colegiul Prefectural, primarii și-au exprimat cu năduf nemulțumirile cu privire la diverse aspecte cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi.
Cei mai mulţi incriminează anchilozarea unor instituţii publice deconcentrate în care oricine ar veni la conducere lucrurile tot nu merg cum ar trebui, deoarece gradul de rezistenţă, de comoditate şi neimplicare al multora dintre angajaţii cu statut de funcţionari (intangibili, carevasăzică) este uriaş!
Primarii nu uită…
După ce prefectul Emilian Dragnea a prezentat vreme de o oră un raport referitor la activitatea Prefecturii în Anul Centenarului Marii Uniri a venit rândul primarilor să spună ce au pe suflet.
Primul a vorbit edilul din Miceşti, Dumitru Voicu. Antipatic pentru unii, simpatic altora, cert este că primarul din Miceşti spune lucrurilor pe nume. Nu a ezitat să o facă şi ieri.
Domnule prefect, felicitări pentru raport şi pentru activitate, dar ne-aţi uitat de vreo două ori anul trecut! Au fost 12 şedinţe ale Colegiului Prefectural, iar la două dintre acestea nu ne-aţi invitat! A doua chestiune: e nevoie să se umble la statutul secretarilor de primării. Pe vremea lui Cozmâncă (n.r. – fost secretar general al Guvernului Adrian Năstase), dacă un secretar nu îşi făcea treaba zbura imediat!, a spus Voicu.
Acesta a atacat şi problema fondului funciar şi a cadastrării, iar atunci s-a deschis Cutia Pandorei! Voicu a adus în atenţie faptul că activitatea comisiilor locale de fond funciar este mult îngreunată din cauza procedurilor neschimbate de ani buni.
Hristu Dică de la Vlădeşti a pus pe tapet o altă problemă: comisiile locale se ocupă de actele premergătoare eliberării titlurilor de proprietate (sarcină care revine comisiei judeţene de profil), dar primăriile nu au voie să aloce fonduri pentru planurile parcelare din extravilan. Cu toate acestea, la Cadastru li se cer primarilor… schiţe parcelare.
Puşcăria ne mănâncă dacă bugetăm sume pentru activitatea parcelară sau dacă cerem bani cetăţenilor peste asta!, a spus Dică, reacţie a răspunsului şefului de la OCPI, Iuliu Bănică, acesta din urmă sugerând că se pot lua bani de la oameni pentru aşa ceva.
„De abia aşteaptă unii să călcăm strâmb să ne salte!”, se auzea din sală.
„Terminaţi cu minciunile şi simplificaţi procedurile!”, răzbătea din alte colţuri ale sălii.
„Degeaba vor unii directori de instituţii deconcentrate să ne ajute. Vorba ceea: până la Dumnezeu ne mănâncă sfinţii! Mergem la directori, ni se spune că se poate un lucru, iar când ajungem la funcţionari suntem respinşi!”, a spus edilul din Stolnici, Sevastian Pupăză-Roşu.
„Scuturaţi cearşafurile din instituţiile publice! Faceţi curăţenie în rândurile angajaţilor!”, a răbufnit şi primarul din Rociu, Aurel Bălăşoiu.
S-a convenit ca în perioada următoare să aibă loc o reuniune a primarilor cu cei de la OCPI şi de la Prefectură pentru a se schimba regulamentul de funcţionare a comisiilor de fond funciar, dar despre aşa ceva se discută din mai anul trecut şi… degeaba!
Bani puţini pentru cadastru
Încolţit de primari, şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş, Radu Iuliu Bănică, a „contraatacat” spunând că sunt anumite localităţi în care nici primarii nu şi-ar face treaba aşa cum ar scrie la carte. De asemenea, a cerut urgentarea cadastrării pe traseele viitoarelor drumuri de mare viteză Piteşti – Curtea de Argeş (autostradă) şi Piteşti – Craiova (drum expres), dezvăluind şi faptul că sunt probleme pe traseul conductei de gaze BRUA care trece prin Argeş, deoarece cadastristul cu care s-a semnat contractul l-a… reziliat.
Primarii au sărit ca arşi, arătând că banii care se dau de la stat pentru cadastrarea „gratuită” sunt prea puţini – 60 lei pentru fiecare carte funciară – şi ei nu găsesc cadastrişti dispuşi să lucreze pe aceste sume. Bănică a menţionat că nu poate interveni asupra acestui aspect, deoarece suma a fost stabilită la nivel naţional în urma unor licitaţii. Suma ar putea creşte pentru perioada următoare dacă aşa va rezulta în urma noilor licitaţii care vor fi organizate.
O problemă arzătoare de-a dreptul în contextul în care şi aşa banii sunt puţini şi primarii se plâng deseori de acest aspect este intrarea în vigoare a legii privind facilităţile pentru domeniul construcţiilor care a fost declarat prioritar.
Virgil Baciu, primarul din Corbi, a arătat că legea prevede, la articolul 7, că toate contractele în derulare trebuie să fie actualizate la noua valoare a salariului minim pentru sectorul construcţiilor care a crescut la 3.000 lei brut.
Dau un exemplu. Am o investiţie pentru care manopera costa anul trecut, când am semnat contractul, 2,6 milioane lei. Acum, după noua lege, ar mai trebui să fac rost de 2,5 milioane lei în plus pentru manoperă, constructorul deja m-a notificat! Ce facem? Este o situaţie complicată care sunt sigur că se regăseşte în toate localităţile şi chiar la nivelul Consiliului Judeţean! – a spus Baciu. Prefectul a răspuns că va solicita un punct de vedere de la Guvern în acest sens.
Dat fiind caracterul festiv al şedinţei de ieri, aceasta a început cu intonarea Imnului de Stat al României. Toată lumea în poziţie de drepţi, aşadar, dar un singur oficial al judeţului a ţinut mâna la piept, în dreptul inimii, în acest răstimp. Este vorba despre subprefectul Adrian Bughiu (se simte, putem glumi puţin, că are ca origine politică Partidul România Mare…).
Cât despre raport, prefectul s-a străduit să facă o scurtă prezentare, dar mulţi dintre invitaţi şi-au pierdut interesul şi au răsfoit de zor Facebook-ul pe telefoanele mobile.
Oricum, esenţa raportului – pe care îl vom detalia în zilele următoare – este aceea că la 30 de ani de la Revoluţie noi încă ne batem capul cu probleme de fond funciar…
3 Comentarii
Anonim
N-ar fi rău ca „deparazitarea” să înceapă exact de unde s-au „cuibărit” adevărații paraziți,…de la Primării !!! După aceea…putem vorbi şi cu „primari” ca Pupăză , Baciu, Bălăşescu (repetenți în liceu?), Dică, Voicu ş.a., care nu vor , de fapt, „cadastrarea”, dacă… „nu le iese şi lor…câte ceva” !?…
Goargăș
Unii țin degeaba mâna la inimă atunci când se intonează imnul. Personal, îl consider un gest inutil și de fațadă. Când îți iubești cu adevărat țara, simți, nu faci poze (ca Werner).
Anonim
Nişte nesimțiți ! …Dinu Săraru ar scrie în altă cheie, azi…”Nişte țărani”!