În contextul în care cotidianul „Argeşul” a iniţiat proiectul „Satul argeşean faţă în faţă cu viitorul european”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş şi postul de televiziune Antena 1 Piteşti, nici că se putea un invitat mai nimerit decât cel de ieri la emisiunea „Subiect de presă” de la Antena 1 Piteşti. Realizatorii Cristina Munteanu – director al postului – şi Mihai Golescu – directorul cotidianului „Argeşul” – au putut să afle multe aspecte importante din viaţa comunităţilor rurale de la primarul din Albota, Ion Dumitru. Preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Argeş, Ion Dumitru este vicepreşedinte al acestei structuri la nivel naţional.
„Satul argeşean trăieşte o dramă”
Cristina Munteanu şi Mihai Golescu au încălzit încă de la început atmosfera, provocându-l pe Ion Dumitru, supranumit „Ducele”, să vorbească despre problemele de la ţară. „Satul argeşean trăieşte o dramă. Se întâmplă ceva şi poate ne explicaţi ce anume! Noi ne-am propus să facem o radiografie a satului argeşean şi să găsim împreună soluţii cu gândul la viitor, căci nu trebuie să privim numai spre trecut!”, a punctat Mihai Golescu. „Demersul nostru porneşte de jos, căci nu ştiu cât ar putea ajuta politicienii”, a spus, la rândul său, Cristina Munteanu. Ion Dumitru a început prin a spune că satul argeşean (pornind de la exemplul fericit al comunei pe care o conduce şi care este aproape de Piteşti) s-a transformat radical. „Înainte nu era nimic. Acum sunt apă, canal, gaze, iluminat public…”. „Să ne fie cu iertare, dar în momentul de faţă asemenea lucruri ţin de civilizaţie, nu de senzaţional”, a replicat Cristina Munteanu, iar Mihai Golescu l-a „somat” pe Ion Dumitru să dea curs invitaţiei de a răspunde care sunt nevoile presante ale satului…
„Fiecare Guvern a adus numai nenorociri la ţară”
„20% dintre locuitorii comunei Albota sunt plecaţi la muncă peste hotare. Şi vorbim, totuşi, de o comună cu resurse, care anul trecut nu a cerut bani de la Consiliul Judeţean, care are peste 100 de firme şi care are un fond de dezvoltare de 3,5 milioane lei”, a început Ion Dumitru. O problemă, aşadar: depopularea satelor şi, implicit, reducerea forţei de muncă. „Legile sunt, pe de altă parte, strâmbe. Să luăm fondul funciar. S-au dat trei legi. Fiecare Guvern a adus numai nenorociri la ţară, iar aceste legi sunt unele dintre ele. S-au dat sute de hectare prin hotărâri judecătoreşti, suntem terfeliţi în instanţele de judecată, au luat unii şi pământurile pe care le-au vândut până în în 1945… Au fost făcute aceste legi numai să se fure!”, a spus „Ducele”, la care realizatorii emisiunii au adus în atenţie şi cazul domeniilor Brătianu de la Florica, Ştefăneşti, ajunse pe mâna unor „moştenitori” şi recuperate apoi pe bani grei de către stat. O altă problemă este faptul că aleşii de la centru par să fie rupţi de realitate, la fel şi unii parlamentari. Primarul din Albota a dat exemplul unei linii continue trasată la ordinele cuiva din birou care a blocat accesul spre satul Mareş. „Nimeni nu te ascultă. Sunt firme de casă peste tot. Iar funcţionarii de la centru sunt vai mama lor!”, a răbufnit primarul.
Parlamentarii, în vizor
Un of mai vechi al „Ducelului” şi al colegilor săi din Argeş: lipsa dialogului cu parlamentarii, mai ales cu parlamentarii argeşeni. „Am cerut – şi o să cerem în continuare printr-o adresă oficială – ca parlamentarii să participe la şedinţele Colegiului Prefectural, iar şedinţele să aibă loc vinerea. Nu s-a dorit acest lucru, s-a spus că vin parlamentarii şi îi luăm la rost. Dar nu asta am fi vrut! Dorim să avem un dialog cu cei pe care i-am susţinut în campania electorală, căci sunt multe lucruri în legislaţie care pot fi corectate cu ajutorul lor. Din păcate, nici ei între ei nu se înţeleg prea bine! Vrem, de asemenea, să nu se mai impună de la Bucureşti listele de candidaţi, ci să le stabilim noi aici, pe plan local. Judeţul Argeş are multe capete luminate care nu ştiu de ce nu se implică! În concluzie, parlamentarii să vină la noi, să se informeze şi apoi să facă ceea ce trebuie!”, a spus Ion Dumitru. El a mai arătat că primarii – 75 până acum din 95 – au înţeles în Argeş că forţa stă într-o asociaţie, nu individual, şi s-au înscris în Asociaţia Comunelor. „Sper ca şi ceilalţi să o facă până la finalul anului în curs”, a declarat „Ducele”.
La final, dar nu în cele din urmă
Imediat ce s-a terminat emisiunea, primarul comunei Albota ne-a anunţat că vrea să facă o propunere importantă Guvernului. „Avem o problemă cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală. La o primă investiţie de la mine din comună a câştigat o firmă care a venit cu o ofertă la 60% din valoarea contractului. Cum e posibil aşa ceva? O să le propun guvernanţilor ca banii rămaşi să fie redistribuiţi tot în Argeş la comunele care nu au prins finanţare prin PNDL. La fel să se întâmple cu toate proiectele din judeţ”, ne-a declarat Ion Dumitru.