Primarii de oraşe, reuniţi în şedinţa Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din România (din care fac parte şi primarii argeşeni din Mioveni, Topoloveni, Costeşti, Ştefăneşti), îşi exprimă indignarea faţă de rectificarea bugetară, spunând că în aceste condiţii premierul trebuie să îşi asume falimentul previzibil spre care se îndreaptă administraţiile locale, după o poziţie similară a primarilor de municipii.
Consilier judeţean şi prim-vicepreşedinte PNL Argeş, Marius Postelnicescu susţine că multe primării vor rămâne în toamnă fără bani pentru funcţionare. Postelnicescu spune că mult-aşteptat rectificare bugetară a Guvernului nu va putea face minuni. În pragul dezastrului sunt în special localităţile din mediul rural fără venituri proprii considerabile.
Bugetul pentru localităţi a fost prost întocmit. Venitul minim garantat, pentru funcţionare, nu este asigurat de Guvern pentru fiecare localitate. În toamnă, multe primării vor intra în colaps!, spune Postelnicescu.
Liberalul susţine că a vorbit cu mai mulţi primari din Argeş care sunt îngrijoraţi că nu vor avea bani nici măcar de cofinanţări pentru terminarea unor proiecte pe fonduri guvernamentale sau europene.
Sunt primării care nu pot să-şi finalizeze proiectele pentru că nici nu au bani de cofinanţare. Nu mai vorbim de birocraţia pentru obţinerea avizelor. Nu văd o îmbunătăţire a situaţiei privind investiţiile din localităţile argeşene, a mai spus Marius Postelnicescu.
Nu se ajung nici banii de salarii!
Edilii atrag atenţia că în procesul de rectificare a bugetului nu pot fi diminuate sumele alocate prin legea bugetului de stat pe 2019 sau prin măsurile utilizate la rectificare, pentru nicio unitate administrativ-teritorială, principiul fiind acordarea unor sume în plus, care nu pot fi nici ele diminuate în niciun fel. De asemenea, primarii cer alocarea pentru oraşe a unor sume defalcate din TVA cu limită minimă, aşa cum, prin Legea 50/2019 privind bugetul de stat pe anul 2019, comunelor li s-au prevăzut 1.000 lei/locuitor/an, sume care să le asigure un buget minim rezonabil pentru asigurarea funcţionării unităţilor administrativ-teritoriale cu statut de oraş, inclusiv pentru susţinerea organizării şi funcţionării instituţiilor şi serviciilor publice (licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, instituţii de asistenţă socială, poliţie locală, parchet şi judecătorie, agenţie de ocupare a forţei de muncă, administraţie financiară şi trezorerie ş.a.) care, în afara locuitorilor oraşului, deservesc şi locuitori ai mai multor comune învecinate.
În acest sens, AOR a propus, încă de la negocierile din luna februarie, suma de 1.400 lei/locuitor/an. Edilii mai cer şi alocarea către toate unităţile administrativ-teritoriale a sumelor nerepartizate, reprezentând diferenţa dintre nivelul de 60% şi cel de 41,75% din cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019, pentru lunile ianuarie, februarie şi martie.
Nu în ultimul rând, cer repartizarea de sume către unităţile administrativ-teritoriale pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de funcţionare (cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizaţiiile lunare ale persoanelor cu handicap, bunuri şi servicii pentru întreţinerea unităţilor de învăţământ şi pentru cele aferente sistemului de protecţie a copilului şi centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi alte cheltuieli urgente necesare în anul 2019, a căror efectuare nu poate fi amânată).
Un Comentariu
Anonim
Cred, că s-a furat destul de către politicienii din primării.
A venit timpul ca primarii să- și facă bagajele, iar Statul să scoată primăriile la licitație. Oricum, cetățeanul de rând nu are nevoie nici de primari și nici de primării.