Experienţa celor şase mandate
Dl Ion Ionescu este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Argeş. Lucrează în Primăria Cicăneşti de la 1 martie 1985, ocupând până în 1992 postul de tehnician agronom, apoi, din 1992 până în 1996, a fost viceprimar, iar de 22 de ani este primar.
După 33 de ani în administraţie, edilul-şef Ion Ionescu spune că foarte important este să ne adaptăm noului, vremurilor, pentru că lumea este schimbătoare. „Un primar, dacă nu este un actor bun, nu este un primar bun.
Orice discuţie este o scenă… Viaţa în general este o scenă. Mai mult, banul este orchestra care face totul, indiferent dacă politica este stabilă sau nu.
Trebuie să simţi când să acţionezi. Este adevărat că fără bani eşti cam legat de mâini, dar trebuie să te baţi.
Sunt primari care au avut bani foarte mulţi şi nu se vede mai nimic în urma lor, iar alţii cu bani puţini au reuşit să mai facă una, alta. Un lucru care trebuia făcut în localităţi, imediat în anii ’90, era cadastrarea.
Aceasta este esenţa liniştii în localitate; nu se mai certa lumea de la o bucată de pământ. Cadastrarea trebuia făcută prima dată”, ne-a spus primarul Ionescu.
În acest sens, la Cicăneşti vor fi alocaţi bani pentru cadastrarea localităţii şi, deşi este o lucrare care presupune o muncă titanică, de cel puţin un mandat de primar, aceasta va fi finalizată şi va clarifica toate situaţiile litigioase din comună.
Primar: Ionescu Ion
Viceprimar: Mînzatu Viorel
Secretar: Străuţ Nadia Mihaela
Contabil: Şovărel Luminiţa
Suprafaţă: 29 km.p
Intravilan: 852 ha
Extravilan: 1671 ha
Populaţie: 2400
Gospodării: 900
Nr. locuinţe: 850
Nr. grădiniţe: patru
Nr. şcoli: două
Numele localităţilor aflate în administraţie: Cicăneşti, Bărăşti, Urecheşti, Mioarele (Nicoleşti)
Date istorice
Veche vatră istorică, localitatea Cicăneşti este atestată documentar la data de 11 iunie 1565 în actul prin care Petru cel Tânăr întăreşte proprietăţile logofătului Ivan.
Dintre cele patru sate ale comunei (Cicăneşti, Bărăşti, Urecheşti, Mioarele), doar Bărăştiul şi Cicăneştiul sunt atestate documentar în Evul Mediu.
Celelalte două, Urecheşti şi Nicoleşti (astăzi Mioarele), sunt aşezări mai noi, care nu coboară sub secolul al XVIII-lea.
Localitatea este mult mai veche; dovezile constituite de cele două ciocane de piatră şlefuită din epoca pietrei, găsite întâmplător în satul Nicoleşti, reprezintă o mărturie puternică în susţinerea ideii că a existat viaţă pe aceste meleaguri cu mii de ani în urmă.
Având în vedere caracterul religios al oamenilor de aici, păstrat şi astăzi, este de presupus că în fiecare sat a existat o instituţie religioasă, o biserică, iar urmele acestor biserici se găsesc şi astăzi.
În satul Urecheşti există o biserică de peste 180 de ani şi se spune că atunci când a fost construită s-a ridicat pe locul alteia mai vechi. Aceasta mai păstrează şi astăzi în exterior picturi (frescă) şi înscrisuri în alfabetul chirilic.
Cu privire la numele comunei sunt mai multe variante. Se presupune că ar fi fost întemeiată într-un anumit timp de către diverşi călători prin aceste părţi, cum ar fi Ion Ciocan sau Cican sau Cecanu.
Aceştia ar fi venit pe actualul teritoriu al comunei de prin părţile Corbenilor, pe la anul 700, fugit de la vatra lui de frica „barbarilor”.
Numele lui ar fi dat numele comunei, mai întâi numită Cicăneştii Noi şi apoi Ciocăneşti şi Cicăneşti.
O altă legendă spune că Ion Cican era oştean de-al lui Negru Vodă şi s-a aşezat pe aceste locuri la învoirea, ba chiar la porunca domnitorului împreună cu pitarul Ureche şi medelnicerul Scăunel, împărţind între ei terenurile care au dat naştere la viitoarele sate şi cătune: Cicăneşti, Urecheşti şi Scăunei.
În vremuri neprecizate, haiducul Băra ar fi întemeiat satul Bărăşti, căruia i-a împrumutat şi numele.
După alte variante, Pătru Băra l-ar fi condus pe Vlad Ţepeş la Cicăneşti şi prin munţi în fuga lui spre Ardeal, Pătru Băra fiind cel care l-ar fi sfătuit pe Ţepeş să folosească şiretlicul cu potcoave întoarse pentru a-i păcăli pe turci.
Zona Cicăneşti reflectă forţa spiritualităţii, aspect al relaţiei om cu mediul înconjurător, care emana un subtil echilibru.
Aşezarea geografică
Comuna Cicaneşti este amplasată în zona nord-vestică a judeţului Argeş, accesul fiind posibil pe DN 7C Piteşti – Curtea de Argeş – Albeşti (aproximativ 4,5 km) şi DJ 704G Albeşti – Cicăneşti (7 km).
Localitatea se află la 45,17 grade latitudine nordică şi la 24,26 grade longitudine estică, pe vechiul traseu de ţară ce leagă reşedinţa Basarabilor, Curtea de Argeş, cu Ţara Loviştei.
Situată într-o depresiune subcarpatică mărginită la est de râul Argeş şi la vest de râul Topolog, comuna Cicăneşti se află la aproximativ 16 km de Munţii Frunţii, parte componentă a Munţilor Făgăraş.
Comuna Cicăneşti se învecinează cu: comuna Arefu, la nord; comuna Corbeni, la est; comuna Albeşti, la sud-est; comuna Valea Danului, la sud-vest; comuna Sălătruc, la nord-vest; comuna Şuici, la est;
Activităţi specifice zonei
– Pomicultură
– Creşterea animalelor
– Exploatări forestiere
Activitate economică principală
– Pomicultură
Obiective turistice
– Zona turistică Tamaş
Facilităţi oferite investitorilor
Parteneriat primărie – investitori
Concesionare terenuri în zona Moliviş, Paltin
Evenimente locale
Tamaşiana, organizată în cea de-a treia duminică din luna iunie a fiecărui an, sărbătoare câmpenească serbată încă din anul 1982.
Personalităţi ale comunei
Gheorghe Păun (născut în 1960) – matematician, membru corespondent al Academiei Române.
Puncte tari
– alimentarea cu apă – 100%;
– drumuri comunale asfaltate – 95% – 70 km;
– electrificare – 100%;
– canalizare.
Puncte slabe
– agenţi economici puţini – de aici şi venituri mici;
– lipsa forţei de muncă;
– infrastructură judeţeană foarte proastă.
Proiecte de investiţii
– Modernizarea drumului comunal din DJ 704G, pe o lungime de 4 km şi a străzilor secundare pe o lungime de 3 km;
– Sistem centralizat de canalizare în satele Bărăşti şi Cicăneşti;
– Alimentare cu apă în satele Bărăşti şi Cicăneşti;
– Reabilitare uliţei Onceştii de Jos şi a uliţei Onceştii de Sus în satul Bărăşti;
– Cămin îngrijire copii în satul Urecheşti şi dotarea căminului cultural în satul Cicăneşti;
– Alimentarea cu apă a satelor Urecheşti şi Mioarele (Nicoleşti);
– Proiect de mediu (colectarea deşeurilor).
„Oamenii reprezintă viitorul”
Primarul Ion Ionescu consideră că „viaţa la sat este una care ne poate aduce în continuare avantaje atât materiale, cât şi spirituale. Viitorul depinde de oameni, depinde de cei care conduc comunităţile, depinde de cei care ne conduc de sus, dar este important să fim atenţi şi la viitorul celor de jos. Pentru că oamenii reprezintă, de fapt, viitorul satului românesc. Iar potenţial avem… indiscutabil”.
2 Comentarii
Anonim
Cu cei care sunt vai mama loc , sunt oameni batrini care traesc in mizerie !
Anonim
Comuna Ciofrangeni ????????