Deputatul Simona Bucura Oprescu a anunțat ieri că, alături de colegi parlamentari PSD din Argeș, Dolj și Dâmbovița, a inițiat un proiect de lege pentru sprijinirea industriei auto din România și a producției locale de electrocasnice. Proiectul de lege prevede: dublarea, până la 910 milioane lei a bugetului programului de stimulare a înnoirii parcului auto național. Beneficiarii vor primi și o bonificație de 1.000 lei, dacă optează pentru cumpărarea unui autoturism din producția internă; majorarea, până la 210 milioane lei a bugetului în cazul programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor eco; menținerea primelor de casare și a ecotichetului la nivelul actual; mentinerea voucherului valoric, diferențiat pe tipuri de echipamente de uz casnic, la nivelul actual; majorarea, până la 310 milioane lei, a bugetului programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante energetic. Banii necesari sunt asigurați din Fondul Național de Mediu, care se suplimentează la 780 de milioane de lei.
De asemnea, Simona Bucura Oprescu a anunțat că mâine, în Parlament, la dezbaterile pe marginea moțiunii de cenzură inițiată împotriva ministrului Dezvoltării, va prezenta situația unor primării din Argeș conduse de social-democrați care au fost lăsaţi să se descurce pe cont propriu în pandemie, în vreme ce primării cu edili de altă culoare politică au fost contactați pentru a primi fonduri speciale de la Guvern.
Budeasa
La rândul său, primarul din Budeasa, Mihai Rachieru, a spus că, în toată această perioadă, a trebuit să gestioneze problemele legate de noul coronavirus doar cu bani de la bugetul local, fără a primi vreun sprijin de la Guvern în contextul în care încasările din taxe și impozite au scăzut. Desemnat să candideze din partea PSD pentru un nou mandat de primar, Mihai Rachieru a afirmat că până acum a încercat să prioritizeze investițiile, în condițiile în care bugetul local nu este foarte generos. Primarul a spus că va continua proiectele privind reabilitarea drumurilor și extinderea rețelelor de apă și canalizare, dar și că vor începe lucrări noi precum construcția unui cămin cultural (săptămâna viitoare), o nouă sală de sport, o nouă grădiniță cu program prelungit; plus că în curând va fi gata un dispensar uman. O problemă importantă semnalată de gospodar a fost aceea că Guvernul a pus în cârca administrațiilor locale cheltuielile cu asistența socială (persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora) și că până acum a alocat de la bugetul local 180.000 lei în acest sens, iar dacă Executivul nu va lua măsuri, atunci multe primării nu vor mai putea face astfel de plăți.
Bradu
Primarul comunei Bradu, Dan Stroe, a spus, de asemenea, că principala sa preocupare din punct de vedere administrativ a fost să le asigure cetățenilor infrastructura de utilități atât de necesară – apă, canal, iluminat publiuc și drumuri. Până acum au fost asfaltate 14 străzi, au fost forate două puțuri de apă de mare adâncime și urmează încă unul în zona lacului Ilma; în atenţie se află şi amenajarea drumului județean care traversează comuna. Un proiect important pe care primarul Dan Stroe l-ar fi vrut finanțat de la Guvern, făcând cerere în acest sens, este cel de asfaltare a încă 22 de străzi și introducerea canalizării aferente. Guvernul nu a dat însă niciun răspuns, așa că soluția găsită este de a finanța proiectul pe trei ani cu bani de la bugetul local. La fel ar sta lucrurile și cu amenajareaa pârâului Valea Geamăna. Ca și Mihai Rachieru la Budeasa, și Dan Stroe a fost desemnat de către PSD să candideze pentru un nou mandate la funcția de primar al comunei Bradu.
S.V.