# Azi, la şedinţa colegiului prefectural, primarii au ridicat mai multe probleme, cele mai stringente fiind agresivitatea tot mai mare a animalelor sălbatice în anumite zone şi, evident, bugetul.
Unii pe la colţuri, alţii în plen
Majoritatea edililor este nemulţumită de faptul că nici până acum nu a fost adoptat proiectul bugetului de stat, astfel că, probabil, prin martie o să fie gata bugetele locale. Pe de altă parte, primarii – indiferent de culoarea politică – sunt nemulţumiţi de sumele pe care se aude că le vor primi de la bugetul de stat. Unii comentau pe la colţuri sau sub protecţia anonimatului (spunându-ne că va fi un an prost şi că vor avea tupeul (n.r. – cei de la guvernare) să vină să îi sprijinim în alegeri). Alţii, mai curajoşi, au ridicat problema în plen. A făcut acest lucru, de exemplu, primarul din Suseni, liberalul Radu Doru (care la fiecare vorbă era aprobat zgomotos de către colegii săi din sală).
„De buget nu ştim nimic, dar dacă va fi ca anul trecut va fi vai şi amar de noi! Vom ajunge să punem lacătele pe primării! Ni se tot dau obligaţii, dar nu şi resurse. De unde să plătim? Dacă se vor da mai mulţi bani din cota din impozitul pe venitul global nu ne avantajează pe cei mai mulţi dintre noi, ci pe primarii care au multe firme şi mulţi angajaţi în societăţi comerciale. Fără supărare, dar cineva, nu ştim cum, fură startul. Ni se tot dau ca exemplu primarii din Ardeal, dar ei sunt cei mai avantajaţi!”, a spus Radu Doru.
„Mai protejate sunt animalele!”
În 2018 mai mulţi edili s-au plâns de prezenţa în localităţile de la deal şi munte a animalelor sălbatice. Urşii şi mistreţii fac cele mai mari stricăciuni, iar primarul din Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu, a tras un semnal de alarmă. „Sunt mai importante animalele decât oamenii? O să ajungem, Doamne fereşte!, să fie atacaţi copiii care merg la şcoală! Mistreţii nu cred că mai trebuie să fie atât de ocrotiţi de lege, nu e cazul. Au ajuns până în centrul comunei, intră şi în case, iar oamenii sunt speriaţi. Trebuie luate urgent măsuri!”, a spus primarul. Problema a fost transmisă în repetate rânduri parlamentarilor pentru a fi schimbată legislaţia, astfel încât anumite specii de animale să poată fi vânate mai uşor, dar până acum nu s-au mişcat din loc lucrurile.
„Cine îi acoperă?”
Foarte supărat a fost primarul din Boţeşti, Gheorghe Stancu. Acesta a spus că drumurile din localitatea sa sunt făcute praf, devenind inaccesibile, din cauza transportului de lemne zi şi noapte. „Am cerut ca măcar noaptea şi duminica să nu se mai transporte lemne. Nu s-a ţinut cont. Sunt anumite persoane care şi-au cumpărat maşini grele de transport şi terorizează comuna. Cine îi protejează, cine îi apără pe aceşti oameni care distrug drumurile, pentru a căror reparare nu am avut în trecut niciun leu! La cine să apelăm să ni se rezolve problema dacă nu la dumneavoastră?”, a exclamat primarul Stancu. I s-a răspuns că… lemnele sunt luate din păduri private. Dar nu asta era problema, ci cea legată de distrugerea drumurilor!
42 de morţi în accidente
La debutul şedinţei de ieri, inspectorul-şef Tudorel Pieleanu a prezentat un bilanţ al Poliţiei argeşene din care a rezultat că respectiva instituţie a primit în 2018 nu mai puţin de 1.606 sesizări pentru diverse infracţiuni, constatându-se o creştere a furturilor cu 10% faţă de 2017. Şi în şcoli au fost înregistrate 52 de infracţiuni, iar pe linie economică au fost instrumentate 1.502 dosare, fiind indisponibilizate bunuri în valoare de 31 milioane lei. S-a intervenit pentru aplanarea a 7.185 de conflicte şi au fost amendaţi 441 de cerşetori depistaţi pe străzi (desigur, mai greu va fi cu recuperarea sumelor de la persoanele sancţionate…). Au fost amendaţi şi nouă părinţi care şi-au neglijat copiii minori. Pe linie rutieră, au fost reţinute peste 5.000 de permise de conducere auto, dintre care circa 2.000 pentru depăşirea vitezei legale. Au fost înregistrate 217 accidente cu urmări deosebite: 42 de morţi şi 203 răniţi. Se constată, faţă de anul 2017, o creştere cu şase persoane a numărului de morţi în accidente şi o scădere cu 54 a numărului de răniţi. În 43 de cazuri, accidentele au fost provocate de indisciplina pietonilor (care s-au soldat cu opt morţi), iar în 39 de cazuri de viteza excesivă a şoferilor (13 morţi). Cinci argeşeni şi-au pierdut viaţa în urma celor 17 accidente pe trecerile de pietoni înregistrate în judeţ.
Uite pesta, nu e pesta…
Desigur, deoarece s-a declarat ieri epidemie de gripă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică, Sorina Honţaru, a spus că lumea nu trebuie să se alarmeze, ci să respecte reguli elementare de igienă şi să evite aglomeraţiile. Cum unii părinţi nu îşi duc copiii la şcoală de teamă, ar trebui să nu îi ducă nici în alte locuri aglomerate precum complexurile comerciale, a spus Honţaru. Ceva mai devreme, reprezentanţii Spitalului Judeţean au spus că paturile de la Secţia Contagioase sunt ocupate în proporţie de 90%, în special din cauza unor afecţiuni respiratorii. Şi Daniel Lupu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a simţit nevoia să intervină pe tema… pestei porcine care nu mai este prezentă în vreun focar din Argeş, dar se manifestă în judeţul vecin Dâmboviţa. Din acest motiv, localităţile Ştefan cel Mare şi Slobozia din Argeş sunt sub observaţie pentru a se preveni apariţia vreunui focar.
Un Comentariu
Anonim
saracii au bugetul mic nu le mai ajunge pentru salariile astronomice pe care si le au facut