Astăzi, în prima zi fără timbrul de mediu, sute de persoane s-au adunat din nou la Serviciul Public Regim Pemise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş. Nerăbdători şi, în acelaşi timp, cu teamă că minunea nu va ţine mai mult de câteva zile, oamenii au dat buzna să îşi înmatriculeze autovehiculele. Şi nu vorbim despre înmatriculări provizorii, ci de cele definitive, mai ales ale vehiculelor care circulau cu numere de Bulgaria, Italia, Franţa, Austria, Germania, Olanda şi alte state. Bănuind că vor fi şi alţii ca ei, s-au strâns în faţa Înmatriculărilor încă de pe la orele trei-patru ale dimineţii şi au aşteptat în frig la rând. Când s-a luminat de ziuă, coada se întindea până în faţa Sucursalei CEC, iar argeşenii continuau să vină.
Organizaţi din vreme
Intuind că numărul solicitanţilor va fi deosebit de mare, conducerea instituţiei s-a pregătit din timp. Pentru a nu se produce dezordine, busculade sau alte incidente nedorite, s-a solicitat sprijinul jandarmilor, care au montat garduri metalice la marginea trotuarului din dreptul CEC-ului până la intrarea la Înmatriculări. De asemenea, aşa cum v-am informat, a fost achiziţionat un aparat de distribuire a bonurilor de ordine, iar personalul s-a prezentat la serviciu mai devreme cu 30 de minute. La ora opt au fost deschise toate ghişeele, iar jandarmii permiteau să intre doar grupuri de câte 10 persoane. În acelaşi timp, reprezentanţi ai serviciului îi îndrumau pe solicitanţi către aparatul de bonuri şi le arătau cum să-l folosească. Tot de la prima oră a programului în holul Înmatriculărilor erau prefectul Cristian Soare şi comisarul-şef Emil Angheloiu, şeful serviciului, care discutau cu cetăţenii, îi coordonau şi supravegheau ca activitatea să decurgă eficient. Din primele date rezultă că în prima oră de muncă fuseseră rezolvate peste 150 dosare de înmatriculare şi se estima că până la sfârşitul zilei numărul lucrărilor soluţionate să depăşească 1.500.
Eficienţă
„Având experienţa anilor trecuţi, am prevăzut această situaţie şi ne-am luat măsuri. Prin acest aparat de bonuri încercăm, şi până acum am reuşit, să ţinem sub control aglomeraţia. Fluxul de cetăţeni care apelează la serviciile noastre este într-o continuă dinamică. După cum puteţi constata, reuşim să facem faţă, avem toate patru ghişeele deschise, cu unul în plus faţă de zilele trecute. Sperăm că până diseară să rezolvăm toate solicitările. În mod cert ne vom prelungi programul de lucru până vom rezolva toate lucrările. Concret, procedura este aceeaşi, în sensul că omul se prezintă la ghişeul către care este îndrumat conform numărului de pe bonul de ordine, lucrătorul verifică dosarul să fie complet şi, dacă totul este în regulă, se atribuie numerele de înmatriculare. După două ore solicitantul revine pentru a-şi ridica dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare până la emiterea acestuia, precum şi plăcuţele cu numere confecţionate între timp. Şi cei care solicită numere provizorii trebuie să ia bon de ordine fără să stea însă la coadă (chiar cei de afară îi trimiteau înăuntru, n.r.), dar la ei operaţiunea durează maximum cinci minute şi, dacă nu sunt solicitări (până ieri la prânz doar trei persoane au cerut numere provizorii, n.r.), lucrătorul de la ghişeul anume rezervat preia din lucrările colegilor”, ne-a declara Emil Angheloiu.
Şi la poştă, şi la trezorerie
O problemă pe care am constatat-o în timpul documentării este că toţi cei care veniseră să-şi înmatriculeze vehiculele achitau taxa de 37 lei pentru certificat tot acolo, ceea ce înseamnă că operatorul de la ghişeu, care în mod normal trebuia să încaseze doar taxa pentru plăcuţele cu numerele de înmatriculare, efectua o operaţiune în plus, iar timpul de aşteptare era ceva mai mare. Totul are drept cauză o greşită înţelegere a legislaţiei, dar şi zvonurilor lansate de unii şi de alţii potrivit cărora taxa trebuie plătită doar la ghişeul înmatriculărilor. E bine de ştiut că taxa pentru certificatul de înmatriculare poate fi achitată la oricare dintre cele 96 de oficii poştale, precum şi la unităţile de trezorerie din judeţ. Procedând astfel, solicitanţii câştigă timp, iar activitatea la ghişee este mai eficientă.
Deşi, aşa cum am precizat, sute de persoane aşteptau la coadă, oamenii au dat dovadă de înţelegere şi nu s-au înregistrat incidente nedorite. Ba, la ieşirea din sală, prefectul şi şeful serviciului au avut plăcuta surpriză să fie felicitaţi pentru modul în care s-au organizat şi pentru operativitatea cu care se derulează activitatea.
Val. NICOLAU
Un Comentariu
Elena Delia
Prefectul si comisarul-sef au intuit aglomeratia si au dat dovada ca se pot organiza foarte bine institutiile, daca se vrea acest lucru; sa nu uitam ca de la aceasta institutie, cu toate compartimentele sale, statul incaseaza o gramada de bani…