Chiar dacă nu avem încă în judeţ pârtie de schi „omologată”, adică la Moliviş, sute de turişti au urcat… la zăpadă pe Transfăgărăşan încă din prima zi a anului 2017. Vremea fiind deosebit de frumoasă, cei mai mulţi au dorit să se bucure de zăpada căzută la munte, mai sus de cota 1000, unde stratul depus atinge cel puţin 30-40 cm. Cum pe Transfăgărăşan se circulă în condiţii normale până la km 104 (cu mici excepţii pe porţiunile umbroase), unii turişti au ajuns la cota 1285, până la podul de la pârâul „Capra”, unde natura oferă o minipârtie naturală. Mai sus se poate circula cu greutate, doar pe un singur sens, încumetându-se la drum doar şoferii cu „tracţiune” integrală şi foarte bine echipaţi, dar numai până la Cabana „Capra”. Bucuria zecilor de copii, dar şi a adulţilor a fost de nedescris, fiecare distrându-se pe derdeluş cu ce avea la
îndemână – sănii, „făraşe” de plastic, saci menajeri sau pungi. La marginea drumului, printre nămeţi, câţiva turişti încingeau grătarele şi pregăteau vin fiert. Deşi unităţile de cazare din zonă erau ocupate la capacitate maximă, puteai savura acolo un ceai fierbinte, o hrană „uşoară” sau chiar un desert delicios.
Nu poate scăpa privirii bucuria turiştilor într-un loc neamenajat, oferit de natură, şi inevitabil ne întrebăm cum ar fi fost pe Transfăgărăşan dacă „măreţul” proiect de la Moliviş, cu care s-au lăudat autorităţile judeţene, ar fi fost finalizat.
Flavius PETRESCU