Douăzeci şi patru de copii din judeţul Argeş au obţinut la evaluarea naţională (admiterea la liceu, mai concret) nota 10 la limba română şi nota 10 la „limba matematică”, aşa cum numesc eu matematica, sugerând, de fapt, prezenţa ei tot mai marcantă în toate domeniile. Presa judeţeană a subliniat momentul, popularizându-i pe „campionii minţii”. Este meritul lor, al „antrenorilor” lor, cum li se mai spune profesorilor, şi al părinţilor. Într-o perioadă în care învăţământul nu pare a fi privit de politicieni şi de societate, în general, cu o cuvenită preţuire, aceste rezultate, ca şi isprăvile olimpicilor, vin să întreţină speranţa. Speranţa că, totuşi, cartea, şcoala, respectul faţă de pregătirea şcolară pentru viaţă răzbat ca firul de iarbă care are puterea să spargă şi asfaltul şi să se ridice, semeţ, la lumină. Mă bucur că, în aceste zile, se dezbate o problemă serioasă: echilibrul pe care tot şcoala este chemată să-l aducă în societate, prin şcolile profesionale, între „excelenţă” şi profesii de mare utilitate socială, fără de care comunităţile suferă. Se caută să se repare o greşeală grosolană a ministerului de specialitate care desfiinţase acest braţ priceput, de mare necesitate pentru societate. Se reabilitează poziţia „meseriei”, a meseriaşului în societate: instalator, sudor, constructor (cu atâtea specialităţi!), depanator, lucrător auto ş.a.m.d.
Este în firea lucrurilor, în ordinea socială, în firescul lumii ca nu toţi să devenim academicieni sau intelectuali deschizători de noi drumuri în societate. Diversitatea – şi în specia umană – funcţionează, asigurând normalul unei societăţi.
Aşa stând lucrurile, mă întorc la aceşti – aşa să-i ajute Destinul! – viitori „boieri ai minţii”. Este bine să cultivăm Excelenţa; avem nevoie de ea să spargem mediocritatea şi să creăm valori. Aceste valori vor întreţine, alături de ceilalţi, cu roluri bine definite şi preţuite, la rându-le, motorul societăţii.
M-am bucurat, de aceea, de succesul celor 24 şi, mai ales, m-am bucurat că preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, s-a întâlnit cu aceşti elevi excepţionali, ei reprezentând o arvună pentru calitatea şi standardele viitoarei societăţi. Una în care nu politicianul să fie figura centrală, ci aceşti viitori lideri care vor reînvia şi vor întreţine meritocraţia. M-am bucurat că a existat acest moment de preţuire a efortului intelectual, aşa cum mă bucur, în fiecare an, la Câmpulung, unde se întâlnesc, într-o tabără naţională, alţi campioni: cei mai buni rezolvitori de probleme ai revistei „Gazeta matematică”, viitori olimpici la matematică, o investiţie în viitor. Să remarc, în final, că „decarii”, viitorii liceeni, sunt majoritatea din Piteşti, patru fiind din Curtea de Argeş, respectiv Câmpulung, Rucăr şi Beleţi-Negreşti. S-auzim mereu numai de bine despre ei!