Ieri, la emisiunea „Subiect de presă” difuzată pe postul de televiziune Antena 1 Piteşti, jurnalistul Cornel Nistorescu (director al ziarului „Cotidianul”) a vorbit fără menajamente despre calitatea presei autohtone. Gazdele emisiunii, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, l-au provocat să argumenteze afirmaţia potrivit căreia jurnalistul consideră că actul de presă din România este la acelaşi nivel cu lumea politică, cu fotbalul şi sistemul de sănătate – adică foarte jos.
Bani şi susţinere – ioc
„Piaţa de publicitate e modestă şi nici investitori nu prea sunt. Dacă la mijlocul anilor ’90 şi până în 2003 veneau inclusiv străini să investească în presă, acum au cam dispărut. Iar în ceea ce priveşte Guvernul acesta nu e interesat să ofere sprijin ca în alte părţi (Franţa, de pildă). La noi, există chiar un dispreţ al autorităţilor faţă de presă. Prin urmare, din cauza slabei finanţări şi a puţinelor mijloace de obţinere a veniturilor (de profit, ce să mai vorbim!), a taxelor care trebuie plătite la stat ş.a.m.d. – patronii oferă salarii atât de mici încât aici vin să lucreze oameni care nu găsesc o slujbă în altă parte. Sunt mulţi angajaţi slab pregătiţi şi nu e de mirare că în ziare apar fel de fel de prostii. Personal, susţin introducerea unei legi a presei care să conţină o serie de reglementări cu privire la obţinerea carnetului de ziarist. Dar în egală măsură, repet, trebuie găsite pârghii pentru finanţare” – este de părere Cornel Nistorescu.
„Politicienii nu sunt interesaţi de implementarea unui mecanism sănătos. Ei, de fapt, au rafinat diverse formule de a controla presa. Din această cauză, mai toate lucrurile importante care merită atenţia opiniei publice sunt minimalizate” – a continuat jurnalistul.
Cine livrează?
„În ceea ce priveşte dezvoltarea presei «bulevardiere», eu nu o văd ca pe o problemă, deoarece şi în alte ţări e la fel: tabloidele au întotdeauna tiraj mare. Până la urmă, fiecare citeşte ce-l interesează. Problema reală ţine de seriozitatea ziarelor care se vând drept «quality» şi de faptul că, dacă acestea există, la noi în ţară sunt mari probleme cu difuzarea. Degeaba avem ziare bune dacă nu ajung la oameni. Sunt comune «captive» unde nu găseşti niciun chioşc, unde nu se vinde nicio carte. Cum vreţi să circule informaţia de calitate dacă nu avem difuzare?” – a întrebat retoric Cornel Nistorescu.
…Dar inclusiv presa de calitate are partea ei de vină.
Greşeli
„Dacă în tabloide era specific şantajul sau compromisul, în presa de tip quality s-au făcut greşeli care ne-au costat scump. Inclusiv eu, când mă gândesc câte am făcut, îmi vine să mă las de meserie. Spre exemplu, am susţinut cu bună credinţă şi am crezut în privatizări care, ulterior, s-au dovedit a fi un jaf” – a mărturisit Nistorescu.
La intimidare
„De cealaltă parte, politicienii au apelat la tot felul de mijloace de intimidare când i-am deranjat. Ţin minte că, acum cinci ani, Elena Udrea a trimis Fiscul peste mine şi am fost amendat cu peste 200.000 lei. De asemenea, mi-a pus sechestru pe casă şi a trebuit să mă judec ca să nu pierd banii şi proprietatea. Eu am rămas însă acelaşi tip incomod şi enervant. Nu m-am gândit niciodată să schimb «barca». Mai bine închid ziarul şi cu asta-basta”.
„Cred că soluţia pentru a face presă de calitate e să rămâi pe poziţie şi să susţii puncte de vedere corecte. De asemenea, ar fi bine ca ziariştii să fie uniţi. Dacă s-ar întâmpla toate acestea, politicienii nu s-ar mai da în stambă” – a conchis Cornel Nistorescu.
George OLTEANU