Strict autentic! Un primar, candidat la un nou mandat, bate la poarta unei gospodării. „Mă alegeţi?” – întreabă el. Femeia îi răspunde: „Nu! Nici data trecută nu v-am votat. De ani buni mă rog la dv. să puneţi nişte pietriş pe drumul comunal, în groapa din faţa curţii mele!” A doua zi, după atâţia ani, două basculante au oprit, au împrăştiat pietrişul şi… groapa a dispărut… Urmează votul, nu? Întrebări sunt multe. Principala: de ce doar în campanii candidaţii sunt mai receptivi?
De curând, locatarii blocurilor A1-A10 de pe bulevardul I.C. Brătianu au înaintat – zece asociaţii de proprietari! – un memoriu (cu semnăturile aferente) Primăriei Piteşti. Este vorba despre 10×36 de apartamente, plus blocurile Aa şi Ac. Când locatari din peste 400 de apartamente îţi sesizează ceva înseamnă că este ceva de luat în seamă, nu? De ce se plâng oamenii aceştia? Cineva a venit, însoţit de „specialişti”, să măsoare o zonă, în spatele acestor blocuri, care ar urma – după o punere în posesie cu mari semne de întrebare – să devină subiect de afacere imobiliară. Adică un nou bloc, după cel cu indicativul Ac. Despre ce teren este vorba? Câţiva metri de parcare, un pâlc de pomi, plantat de locatari şi ajunşi acum la maturitate, apoi un loc de colectare a gunoiului pentru şase blocuri, situat la câţiva metri mai jos, şi o nouă parcare. Ca să faci ceva aici, ar trebui să cari foarte multe basculante de umplutură, să desfiinţezi parcări absolut necesare şi o platformă de colectat deşeuri menajere.
Toată zona, de la blocul Ac la blocul A10, ar trebui să devină peisaj lunar. Ca să nu mai vorbim despre reguli elementare de urbanistică, încălcate, însă, flagrant în Piteşti, în dispreţul legilor. Dacă este nevoie, putem exemplifica!
Primăria Piteşti, primarul Pendiuc şi viceprimarul Ionică ştiu situaţia de aici. Sunt, zilnic, certuri care ajung, uneori, la îmbrânceli, între şoferii care vin să parcheze pe locuri şi aşa insuficiente şi pentru maşinile locatarilor din zonă!
Practic, zona este sufocată de cei care vin aici, peste „riverani”, să-şi lase maşinile, fie pentru a intra la Policlinică, fie pentru a ajunge la a doua policlinică – cea privată – fie pentru a-şi face cumpărături în centru. Ca să nu mai vorbim de câteva – altele! – firme private care consideră locul domeniu public. Adresele pe care locatarii le-au făcut Primăriei Piteşti şi demersurile către decidenţi pentru a planta un „Acces interzis”, pentru protecţia riveranilor, cum este în alte locuri, s-au izbit de neînţelegerea cerinţelor unei comunităţi importante de cetăţeni ai municipiului.
Revin la dialogul cu care am început aceste rânduri. Ce credeţi, domnilor candidaţi? Faptul că întârziaţi cu răspunsul oficial pe care-l datoraţi acestor zece scări (de fapt, blocuri) nu vă va afecta ca imagine? Cetăţenii speră, totuşi, într-un dialog…
Traian ULMEANU
Un Comentariu
cristian constantin
Paaaaai, sigur e nevoie de ceva exemple despre incalcarea regulilor elementare de urbanistica. Ca poate „urbanistii” urbei n-au habar de asa ceva… Pardon! Nu „poate”! SIII-GUR n-au habar!