– interviu cu Simion ZANFIR, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş
În perioada 4-7 mai, la Piteşti va avea loc încă un eveniment de anvergură care tinde să devină o emblemă a judeţului Argeş. Este vorba despre Târgul Agro Piteşti, aflat la cea de-a doua ediţie sub tutela Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş. Despre cum s-a născut ideea, de ce manifestarea are loc la Piteşti şi nu în altă parte şi ce aşteptări au organizatorii ne-a vorbit Simion Zanfir, directorul CCIA Argeş.
O necesitate
* De unde această idee, d-le director?
** Ideea a venit dintr-o necesitate. Din aprilie 2016 ne numim Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş. Plecând de la alăturarea „particulei” agricultură, am urmărit să concep evenimente menite să asigure o continuitate în acest domeniu, iar Agro Piteşti este cel mai bun exemplu materializat. Până anul trecut, în zona Argeş – Vâlcea – Dâmboviţa – Olt nu exista un astfel de eveniment. Şi atunci, Piteştiul, fiind un punct central al acestei zone, am gândit evenimentul cu scopul de a aduce în faţa fermierului informaţii şi echipamente care sunt legate de agricultură. Târgul a fost conceput ca o soluţie integrată, în sensul că furnizează echipamente şi utilaje agricole, continuă cu finanţări venite pe filiera băncilor care se ocupă cu sectorul agricol şi se încheie (dar fără a fi exclusivă încheierea) cu asigurări şi lucruri conexe agriculturii. Rolul băncilor este de a stabili prima întâlnire cu potenţialul client. Prezenţa companiilor financiar-bancare a fost apreciată de expozanţi, cât şi de vizitatorii interesaţi să obţină un credit avantajos.
Mari expozanţi
* Ce alte motive aţi mai avut?
** Într-adevăr, am mai avut în spate un motiv: există astfel de evenimente deja consacrate în alte judeţe (la Cluj, spre exemplu) şi de la expozanţi am aflat că acolo este foarte mare agitaţie (cu alte cuvinte, s-au declarat într-o oarecare măsură nemulţumiţi). Noi, prin acest eveniment, intenţionăm să-i aducem fermierului toate informaţiile necesare pe care să le parcurgă fără presiunea timpului sau a aglomeraţiei.
* Ce va fi anul acesta?
** Anul acesta, în perioada 4-7 mai, organizăm – tot la Complexul Jupiter City – cea de-a doua ediţie a Târgului Agro Piteşti. Am ales acest loc din considerente care ţin de logistică: proximitatea faţă de autostradă şi spaţiul generos pentru desfăşurarea evenimentului. Spre deosebire de 2016, am adus şi mai mulţi expozanţi (lucru foarte important), iar suprafaţa de desfăşurare estimăm că depăşeşte 6.000 metri pătraţi.
* Care sunt marii expozanţi?
** Vă spuneam că venim în întâmpinarea fermierilor cu echipamente şi utilaje agricole. Avem anul acesta alături de noi câţiva mari jucători de pe piaţa echipamentelor şi utilajelor agricole: IPSO – John Deere, AJG Romania – Zetor, Maschio Gaspardo, Agromec Ştefăneşti – Deutz Fahr sau Mecanica Ceahlău (unul dintre producătorii români). Nu în ultimul rând, îi avem alături de noi şi pe cei de la Ronera Rubber (unul dintre furnizorii marilor firme precum Caterpillar), pe Michelin, prin dealer-ul Badrom, Ruris-ul şi mulţi alţii.
* Aţi stabilit şi un parteneriat special?
** Subliniez faptul că Ambasada Cehiei este unul dintre partenerii noştri principali, alături de Romexpo şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României. Ambasada Cehiei a avut amabilitatea de a ne intermedia legături cu firme ceheşti. Vom avea o zonă unde vor fi prezente 10 astfel de firme. Aşadar, încercăm să avem o plajă largă de expozanţi (şi exponate) tocmai pentru a răspunde cât mai bine nevoilor fermierilor. Evenimentul se adresează în principal fermierilor care doresc soluţii tehnice pentru agricultură, deci latura profesională este preponderentă. Desigur, ne gândim şi la simplii vizitatori pe care vrem să-i întâmpinăm cu o ambianţă plăcută şi multe surprize. Vrem ca toţi oamenii să se simtă bine la Agro Piteşti!
* Cine v-a sprijinit la organizarea târgului?
** Evenimentul este unul de anvergură şi nu ar fi fost posibil fără a avea alături instituţiile locale, cărora le mulţumim pentru implicare: Consiliul Judeţean, Prefectura, Primăriile Piteşti, Mioveni şi Topoloveni, APIA, AFIR, Direcţia Agricolă. Toţi aceştia sunt actori care şi-au dat concursul şi ne sprijină efectiv în organizare. Ne-au fost şi ne sunt alături şi agenţi economici de primă mărime din Argeş (Grupul Industrial Componente, Ronera Rubber şi Radic Star).
Tombole cu premii
* Cum v-aţi gândit să atrageţi vizitatori?
** Pe lângă expozanţi, în egală măsură e important să ai vizitatori. În acest sens, am făcut campanii de promovare a evenimentului, însoţind Instituţia Prefectului şi pe cea a Consiliului Judeţean într-o caravană care, mai bine de două luni, a vizitat mii de fermieri din numeroase comune argeşene. Reacţiile au fost pozitive şi ne aşteptăm să vină foarte multă lume. Concret, ne propunem să avem patru-cinci mii de vizitatori direct interesaţi (deci fermieri sau viitori fermieri), plus alte câteva mii de vizitatori care privesc evenimentul ca pe un spectacol. Avem şi un site dedicat târgului (www.agro-pitesti.ro) unde sunt toate detaliile despre ce se va întâmpla pe parcursul celor patru zile de desfăşurare. În fiecare zi vor fi tombole cu premii actractive, premiul cel mare fiind o minimacara hidraulică oferită de partenerul nostru şi totodată expozantul AJG – Zetor. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări spectacole de muzică şi dans ale ansamblurilor folclorice din judeţul nostru. Intrarea la eveniment este liberă, doar participarea la tombolă o condiţionăm – 5 lei biletul. Ne propunem ca evenimentul să se dezvolte, să devină o emblemă pentru Argeş şi să atragă din ce în ce mai multă lume.
George OLTEANU