Facultatea este cea care ne formează spre o carieră. Există tineri care se dedică în totalitate cursurilor şi învăţatului, dar sunt şi o mare parte de studenţi care aleg să meargă zilnic la un loc de muncă, fie cu program întreg sau redus. Ce preferă studenţii piteşteni, dar şi care sunt motivele alegerii aflăm din următorul sondaj.
„Rămâi cu restanţe”
Şerban David, 21 ani, Informatică: „Nu pot să spun sau să sfătuiesc pe cineva că e în regulă să lucreze, mai ales dacă vorbim de ceva cu program de dimineaţă până seara. Eu lucrez, sunt mulţumit de faptul că sunt plătit, dar pierd foarte mult din ceea ce se învaţă, rămâi cu restanţe şi alte probleme.”
Raluca Dumitrache, 20 ani, Psihologie: „Nu, dacă ai început o facultate, necesar este să o şi termini cu rezultate bune.”
Nicoleta Geambaşu, 25 ani, Ingineria Mediului: „Sincer, nu încurajez să se lucreze cu normă întreagă în timpul facultăţii, pentru că se pierd foarte multe cursuri. Cred că un part-time ar funcţiona, totuşi.”
Alexandra Stoicuţ, 23 ani, Limbi Străine: „Nu ştiu, sunt pro şi contra. În timpul facultăţii, nu prea sunt de acord 100% să lucrezi, deoarece programul este mai încărcat. Nu ai suficient timp să te dedici studiului, dar fiind la master este mai bine, orarul este foarte accesibil, poţi face faţă cu brio atât studiului, cât şi muncii. Depinde şi în ce domeniu lucrezi, câte ore pe zi.”
„Completează facultatea”
Camelia Matache, 37 ani, Jurnalism: „Da, lucrez în domeniul în care îmi fac şi studiile. Motivele sunt banii şi experienţa. Pentru studenţi este utilă munca în timpul facultăţii, dar numai dacă are legătură cu ceea ce îl pasionează, altfel riscă să-şi piardă interesul pentru cursuri.”
Dan Toma, 22 ani, Inginerie: „În primii doi ani de facultate nu am avut un loc de muncă serios, dar după aceea am decis că e momentul să găsesc ceva. Nu regret alegerea făcută, este o experienţă importantă. Aşa te formezi ca om, îţi dezvolţi abilităţile şi te pregăteşti pentru viitor. Asta nu înseamnă că trebuie să neglijezi total cursurile, eu m-am interesat când a fost nevoie.”
Cristiana Stanciu, 21 ani, Litere: „Sunt total de acord. Un loc de muncă poate completa perfect facultatea pe care o faci.”
Elena Carabet, 21 de ani, Jurnalism: „Sunt de acord şi susţin acest lucru, pentru că un serviciu de pe băncile facultăţii ne responsabilizează, ne educă şi ne formează. Iar noi, studenţii, învăţăm pentru a putea munci într-un domeniu, şi aici avem toată ecuaţia.”
Sebastian Andronie, 20 ani, Psihologie: „Eu nu lucrez, dar cred că dacă îţi faci un program astfel încât să ai timp pentru toate, nu este nicio problemă.”