Prefectura Argeș a “comis-o” grav, blocând activitatea unor spitale printre care și SJU Pitești
Astăzi, Consiliul Județean a organizat o conferință de presă în care a explicat cum decizia de a contesta în instanță o Hotărâre, „în întregul ei„, poate avea consecințe dintre cele mai nefaste în sistemul medical.
Președintele CJ Argeș, dl. Ion Mînzînă a precizat că este vorba despre “celebra Hotărâre nr. 199 a CJ din data de 27.06.2024, contestată de către Instituția Prefectului cu o ‘inteligență’ zdrobitoare prin care blochează practic activitatea unor instituții spitalicești, inclusiv DGASPC, pe o perioadă nedeterminată”.
„Vrem să vă aducem la cunoștință consecințele dramatice ale atacării, cu puțin discernământ, a Hotărârii în întregul ei. Aduce grave atingeri a ceea ce înseamnă sănătatea la nivelul județului Argeș.
Pentru SJU Pitești s-a solicitat alocarea sumei de 128.000 lei din bugetul local, bani necesari repunerii în funcțiune a angiografului. La acest moment, contractul este semnat, sistemul trebuie achitat pentru că ne aflăm în situația în care angiograful nu mai poate fi folosit conform Adresei pe care ne-au înaintat-o medicii specialiști.
Credem că acest lucru poate fi îndreptat, dar s-ar putea să fie prea târziu, în momentul aceste neputând fi desfășurată activitatea la nivelul sistemului angiograf.”, a continuat Ion Mînzînă.
Noul manager al SJU Pitești, Adrian Dumbravă, încearcă să obțină cu împrumut un dispozitiv similar care să poate fi utilizat până la soluționarea dosarului.
Consilierul județean Dan Nicolae a explicat, juridic, de ce decizia Instituției Prefectului de a ataca Hotărârea este fără temei. (VIDEO, de la minutul 15.00)
În plus, afectează și alte unități spitalicești importante din județ, cum sunt Spitalul de Pediatrie, Spitalul de la Valea Iașului, Spitalul de la Brădet.
Multe alte proiecte au de suferit, a transmis președintele CJ Argeș. Un alt risc, dincolo de cel care vizează efectiv sănătatea pacienților, este ca finanțările prevăzute pentru echipamente, dotări sau reparații să fie suportate de către administratorul unităților medicale în cauză.
“…asta datorită deciziei aberante a Instituției Prefectului”, a continuat Ion Mînzînă.
“Aceste adrese sunt din 6.06.2024, 19.06, 3.06, 7.06, 30.06, 13.06. De ce? Pentru că noi când am emis acest proiect de Hotărâre nr. 199, pus pe site-ul instituției, am luat în calcul solicitările acestor spitale în regim de urgență excepțională. Au urmat anexele 4 și 5 care priveau alocarea de sume bugetelor locale, de fapt mărul discordiei acestui atac la proiectul de hotărâre”.
Soluțiile alternative sunt foarte greu de găsit.
“Este o decizie aberantă și unicat la nivel național. Nicăieri nu există atacarea unor asemenea proiecte care privește activitatea în zona spitalicească” – Ion Mînzînă.
Instanțele sunt în vacanță judecătorească. Abia apoi putem discuta de un termen în regim de urgență. Această acțiune nu mai poate fi retrasă!
Conducerea CJ consideră că, dacă Prefectura dorea să supună instanței strict problema transparenței privind alocarea banilor pentru UAT-uri, o putea face atacând doar anexele 4 și 5.
Dan Nicolae: “Dacă acționau cu bună credință puteau să atace anexa 4 și 5. Nu puteau să ceară doar anularea pentru UAT-uri?!”
“Aici ne dăm seama de amatorismul și reaua voință de care dă dovadă Prefectura. Decizie politică, prostească”, a completat președintele CJ Argeș.
Cum se va rezolva această problemă? Precizare: din data de 30.07 angiograful nu mai funcționează.
Manager Adrian Dumbravă: “La indicațiile domnului doctor Elvis Boțu, am apelat la parteneri din țară care pot să ne furnizeze un echipament care să înlocuiască acest sistem hemodinamic. Ne-au promis că, în cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine, acest monitor va ajunge la noi și sperăm să corespundă cu tot ce avem noi aici. Atunci activitatea ar putea să se reia. Este o situație gravă. Pentru educație, sănătate și cultură nu ar trebui să existe culoare politică, ar trebui să guverneze interesul național, interesul cetățeanului”.
Dr. Elvis Boțu: “Angiograful nu funcționează, s-a defectat acest sistem hemodinamic care monitorizează activitatea corpului în timp real și sunt niște măsurători fără de care nu putem efectua proceduri, fiindcă viața pacientului ar fi în pericol. Noi am înștiințat managementul, Consiliul Județean și s-a demarat acest proiect de achiziție. Sistemul nu mai poate fi reparat, s-a încercat tot ce se poate. Din păcate, cel mai rău este că principalii perdanți sunt pacienții. Pacienți cu infarct miocardic acut. Programul era 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Este foarte important ca acești pacienți să primească tratament cât mai repede, orice minut pierdut crește riscul de deces. Acum îi redirecționăm către București. Aici suntem. Sperăm ca soluția găsită să ne permită să folosim angiograful.”
Dacă funcționează, vom căuta sursele necesare să cumpărăm acest aparat.
Ion Mînzînă a exemplificat “genialitatea” Prefecturii care dispune controale ISU în spitale, pompierii constată că sunt anumite probleme, spitalul face solicitare pentru remedierea lor, consiliul alocă bani, apoi Prefectura blochează.
“Trăim într-un teatru absurd al unor oameni mânați de rea voință. Tu îmi blochezi respectarea legalității. E strigător la cer!”
Vestea bună, potrivit președintelui Ion Mînzînă, este că în maxim două săptămâni se va semna pentru achiziționarea unui nou angiograf, pe un proiect european.
Ion Mînzînă: „Anul viitor sperăm să găsească județul Argeș cu un angiograf funcțional. Prefectul nu poate să vină să impună Consiliului Județean ce localități vrea el să primească bani, că așa vrea el. E un abuz în serviciu! Ar fi trebuit să fie o discuție între juriști. Imaginați-vă că are loc un eveniment într-o sală de operație. Ce fac, pun în dezbatere? Vă dați seama câtă aberație există? E un punct de vedere al lor, nu unul care să acopere legea. Au oameni foarte slab pregăți, amatori, necunoscători ai legislației. 99% e șicană politică!”