Carismatică, fermecătoare, delicată. Dură, intransigentă, neînduplecată. Trăsăturile paradoxale ale persoanei îngemânate într-un singur nume: Emilia Mateescu, un prefect atipic al judeţului nostru. Nu doar „bilanţul” l-a făcut în cadrul emisiunii difuzate vineri de Antena 3 Piteşti, ci a dezvăluit şi ceva din personalitatea ei de tânăr politician. Moderatoarea Cristina Munteanu şi directorul cotidianului „Argeşul”, Mihai Golescu, au reuşit un dialog de excepţie cu reprezentantul guvernului în teritoriu.
Frumoasa coincidenţă
5 luni. Atâta timp a trecut de când presa locală anunţa numele noului prefect de Argeş! O frumoasă coincidenţă a făcut ca, exact în ziua împlinirii acestui răstimp, Emilia Mateescu să fie invitata de onoare a postului tv, Antena 3! Tânăra care reprezintă judeţul nostru la „masa bogaţilor”, ca să numim metaforic locul de întâlnire al tuturor prefecţilor în faţa primului-ministru, este mai puţin cunoscută publicului. La prima vedere pare că a apărut din neant. Nu era în prim-planul vieţii politice înainte de a ocupa fotoliul pufos de prefect. Adevărul este însă altul. Tânăra activa de mai mult timp în sfera politicii, însă a stat în umbră. Au fost anii „uceniciei”, a acumulării cunoştinţelor. USR a fost în definitiv o rampă de lansare pentru multe nume noi impuse în viaţa politică şi pe piaţa media. Pentru ce ar intra în politică o tânără cuceritoare, cu un farmec aparte, înzestrată de natură cu calităţi fizice de invidiat pentru multe femei? Întrebarea directorului Mihai Golescu a răscolit-o şi a făcut-o să mărturisească, cu elanul omului dornic de a-şi deschide sufletul. Începuse de minute bune emisiunea, iar Emilia Mateescu, sub lumina reflectoarelor, pe un ton ferm, a povestit: „Autostrada Piteşti-Sibiu, infrastructura în general a fost motivul pentru care am intrat în politică! Stiu ce înseamnă să faci naveta spre Sibiu, ştiu ce înseamnă să stai cu orele să aştepţi în coloană până ajungi la destinaţie, înţeleg supărarea şi revolta oamenilor, aceeaşi stare am avut-o şi eu de multe ori. Am simţit că aşa nu se mai poate şi a fost cauza pentru care am ieşit în stradă, am militat alături de colegii mei”.
E pălăria prea mare?
Cu entuziasmul sprecific tinereţii, Emilia Mateescu s-a avântat în stradă. Apoi pe târâm politic. Activitatea ei a fost rodnică şi încununată de succes. În scurt timp a fost propulsată într-o demnitate la care nici nu visa. E pălăria prea mare? Rămâne de văzut când se va trage linie, la finalul mandatului de care deocamdată se achită cu brio. Aşa cred apropiaţii. Aşa cred jurnaliştii. Dar judecărul suprem este Măria Sa, alegătorul! Votantul. Prefectul nu este rodul votului maselor. Ci al calculului politic, al „scorului” obţinut la alegeri. Este om desemnat de un partid sau altul, de o coaliţie în cazul de faţă. Însă fiecare gest al prefectului poate avea repercusiuni în cabina de vot. Cinci. Cinci luni încheiate la capătul cărora reprezentantul guvernului în teritoriu a tras concluzii, şi-a trasat obiective.
„Funcţia mea este politică!”
Niciunul dintre cei care au ocupat scaunul de prefect în ultimii 30 de ani nu a recunoscut că funcţia lor ar fi una politică! Emilia Mateescu, provocată cu o întrebare sfredelitoare pusă de Cristina Munteanu, a recunocut însă: „Da! Funcţia este politică! Am statut de demnitar şi fac politica guvernului! Dar politicul este detaşat de administrație. Încerc să îmi păstrez echilibrul şi a nu se înţelege că fac politică din poziţia pe care o am!” Schimbând subiectul, din perspectiva omului cu solide studii juridice, cu experienţă în domeniul în care a şi profesat câţiva ani, prefectul s-a referit şi la o problemă dureroasă a societăţii româneşti. „Din ce am observat eu, cei care fură au metode ingenioase şi nu de puţine ori iau prin surprindere anchetatorii care nu sunt pregătiţi să vadă acele metode!”
Jos, între oamenii de rând
Răspunzând rând pe rând întrebărilor adresate de cei doi realizatori ai emisiunii, Emilia Mateescu a mărturisit că în cele cinci luni de mandat a reuşit să-i cunoască pe toţi funcţionarii din subordine. Mihai Golescu îi aruncă mănuşa: „Suportaţi mediocritatea?” Vine replica aşteptată: „Nu!” Nicidecum. Noul prefect a evaluat oamenii care lucrează în instituţia pe care o conduce. Ştie pe cine se poate baza. Ştie exact capacitatea de efort a fiecăruia. Şi nu admite abateri. Nici de la disciplină, nici de la profesionalism. Conduce instituţia cu mână forte! Poate de-aici i se trage supranumele de „doamna de fier”. Care dirijează cu o mănuşă de catifea. Pentru că aparenţele sunt altele. Surâde duios, ţine la glume, e prietenoasă cu toată lumea. Dar nu acceptă compromisuri, nimeni nu-i clatină principiile: profesionalism! Ăsta este cuvântul de ordine în Prefectura Argeş, astăzi. Cine nu ţine pasul pleacă acasă! „Suntem în slujba oamenilor! Merg mult printre oameni, sunt în mijlocul lor, le ascult amarul, nemulţumirile sau ideile. De când ocup funcţia de prefect, îi înţeleg altfel pe semenii mei, merg în spitale, în diverse locuri, ştiu cum gândesc, cum simt, ce îi doare…”
Parlamentarii şi glasul poporului
Voalat, admite că undeva există o ruptură, o fractură între forul legislativ şi cetăţenii din stradă, oamenii din sate şi oraşe, bolnavii din spitale, amărâţii care n-au după ce bea apă. Parlamentul este… departe. Cine să-i ia în seamă? Cine să se implice în rezolvarea problemelor din moment ce unii parlamentari habar nu au de ele. Tocmai asta a încercat să schimbe Emilia Mateescu. Să înlesnească legătura dintre cele două „tabere”. Glasul poporului există! Sună pretenţios, dar nu se poate face abstracţie de el. Senatorii şi deputaţii sunt plătiţi din bani publici. Şi prefectul la fel. Iar ei trebuie să-l audă. Să nu rămână nepăsători. În acest sens, tânăra crede că sunt binevenite întâlnirile periodice pe care le are cu parlamentarii de Argeş. Descoperite pe teren, în drumurile ei şi în vizitele pe care le face în multe locuri, prefectul este în măsură să le aducă la cunoştinţă şi lor problemele reale. Din acest motiv organizează „Colegiul prefectural”. Pandemia a împiedicat deocamdată întâlnirile faţă către faţă şi s-a comunicat mai mult online. Dar cu nădejdea că lucrurile se vor schimba în bine, Emilia Mateescu şi-a propus să aducă la cunoştinţa parlamentarilor cât mai multe subiecte fierbinţi pentru ca ei, la rândul lor, să le dezbată în forul legislativ şi să propună legile care se impun.
Majoritatea sunt primari PSD. E bine, e rău? Pentru prefectul care are o cu totul altă coloratură politică, pare destul de greu să gestioneze problemele curente când în teritoriu, „la firul ierbii”, social-democraţii domină. Sunt aleşii din oraşele şi comunele argeşene. O realitate paradoxală, un judeţ în care puterea este împărţită. Consiliul Judeţean condus de PSD, Prefectura de un om al coaliţiei aflate la guvernare! Întrebarea legitimă, formulată de directorul Mihai Golescu este directă pentru invitată: „Colaboraţi şi cu PSD?” Răspunsul vine instant: „Da, colaborez! La nivel instituţional cu primăriile conduse de primari PSD. Trebuie să lăsam la o parte adversităţile politice şi să facem administraţie spre folosul şi binele oamenilor!” Campaniile electorale sunt o dată la patru ani. Între timp, crede doamna prefect, toţi factorii decizionali trebuie să îşi dea mâna şi să conlucreze în interes obştesc. Om al dialogului, Emilia Mateescu are oricând uşa biroului deschisă pentru orice primar, fie el şi social-democtrat până-n măduva oaselor! Îl primeşte, îl ascultă, dacă este vorba despre o problemă în care se poate implica, nu stă pe gânduri.
Între urs şi om, aleg omul!
La noi, în zona montană a judeţului şi aiurea în ţară, aceeaşi problemă: urşii! Apar în sate, fac prăpăd la stâne şi prin gospodării. Pagube importante produse de animalele înfometate şi pericole mari pentru om. Cristina Munteanu şi directorul Mihai Golescu nu pierd prilejul de a întreba: ce e de făcut? Împuşcăm sau nu urşii? Şi dacă da, cine are acest drept? Legislaţie există. Trebuie doar aplicată. Iar Emilia Mateescu a venit la emisiune cu temele temeinic pregătite. Desigur, pledează pentru respectarea legii, a Ordonanţei de Urgenţă şi parcurgerea etapelor stabilite. Teoretic, ursul nu trebuie omorât. Se formează însă echipe mixte de intervenţie formate din primar, medic veterinar, un reprezentant al Gărzii Forestiere, vânător, jandarmi. În funcţie de situaţie, se intervine într-un fel sau în altul. Animalul tranchilizat va fi mutat. Dar dacă pune în pericol viaţa unui semen de-al nostru, atunci poate fi omorât. „Între un urs şi un om, voi alege întotdeauna omul!”
Elevii, vaccinaţi obligatoriu?
Ne mai desparte o lună de începerea şcolii. Valul patru al pandemiei de Covid 19 stă la pândă. Că se va numi Delta, Landa sau alt fel de mutaţii ale virusului, problema rămâne aceeaşi, pericolul ne paşte pe toţi. Universitatea din Cluj nu-i mai primeşte decât pe studenţii vaccinaţi! O întrebare frământă mintea multor părinţi: în septembrie, se va impune vaccinarea obligatorie a elevilor care vor să treacă pragul şcolii şi să participe fizic la cursuri? „Avem la ora această oră 110.000 de argeşeni vaccinaţi. 27.000 au trecut prin boală. Ne dorim ca numărul să crească. Suntem pregătiţi, avem centre destule, avem vaccinuri la discreţie în condiţiile în care în străinătate nici nu se visează la aşa ceva!” Tinerii din ce se observă sunt cei mai puţin interesaţi de acest aspect. „Pentru că şi-au pierdut încrederea în instituţiile statului!”, este concluzia tristă a Cristinei Munteanu la care subscrie şi prefectul. La întrebarea tranşantă a directorului Mihai Golescu privitoare la vaccinarea obligatorie a elevilor, Emilia Mateescu a evitat un răspuns clar, declarând sincer că nu este în măsură să spună.
Un terorist pe clădire! Ce faceţi?
„A luat foc pădurea în nordul judeţului, sunt inundaţii teribile în altă parte a Argeşului, iar un terorist s-a urcat pe o clădire şi ameninţă de acolo… Ce faceţi, ca prefect în situaţia asta?” Scenariul de groază. Îl descrie directorul ziarului „Argeşul”, Mihai Golescu. Puţin derutată, invitata răsuflă adânc şi, adunându-şi gândurile, spune pe un ton protocolar: „Avem planuri pentru fiecare categorie de risc. Seismice, inundaţii, incendii… avem proceduri pentru fiecare caz în parte împreună cu ISU Argeş. Se poate ajunge la declanșarea planului roşu în funcție de situaţie. Cât îl priveste pe terorist, sunt unităţi specializate care vor interveni, fără discuţie!” Ultima întrebare vine tot din partea domnului Mihai Golescu. Îi place Emiliei Mateescu să fie lăudată în paginile ziarelor sau pe site-urile media? Răspunsul a fost dezarmant şi a încheiat o emisiune de excepţie: „Funcţia asta de prefect nu este despre mine, şi dacă ar fi să simt eu nevoia de laude, ar însemna că eu sunt cea care contez în poveste!”