În Piaţa Războieni din Piteşti două precupeţe… concurente îşi împart, la tarabă, sărăcia de clienţi.
Mamaia Anica de la Bârla
Piaţa Războieni este populată de foarte puţini producători agricoli, iar cumpărătorii părăsesc rareori tarabele cu sacoşele pline.
Cu „ştate” vechi, mamaia Anica din Bârla, în vârstă de 67 de ani, le vinde orăşenilor, de vreo două decenii încoace, fructe, legume şi zarzavaturi din grădina de la ţară. Cu o pensie amărâtă de agricultor, argeşeanca îşi rotunjeşte venitul cu profitul modest scos din mica afacere urbană.
Trudind şi la câmp, şi în dreptul cântarului, femeia a crescut trei copii, iar acum îşi ajută nepoţii să termine o facultate. Aflând pe pielea ei că traiul la bloc este din ce în ce mai greu, negustoreasa nu ţine cu dinţii de preţ. Din contră, atunci când un cumpărător îi cere o căpăţână de usturoi, întorcându-şi buzunarele după mărunţiş, bunica se înduioşează şi îi dă muritorului de rând bulbul de pomană…
Mozaicul cu vitamine şi minerale este recoltat din sud-vestul extrem al judeţului, comuna natală a precupeţei aflându-se la limita cu judeţele Olt şi Teleorman. Cu părere de rău, mamaia Anica spune că 2017 a fost anul ardeiul gras şi că belşugul a putrezit în grădină, fiind compromis de arşiţă.
La taraba cu marfă proaspătă de la Bârla, 4.50 lei/kg costă gogoşarii şi ardeii capia, fasolea verde se dă cu 7 lei/kg, usturoiul se vinde cu un leu legătura, mănunchiul de praz – cu doi lei, kilul de roşii – cu trei lei şamd.
Tanti Maria de la Budeasa
La taraba învecinată vinde produse agroalimentare din comuna Budeasa tanti Maria, în vârstă de 60 de ani. La concurenţă, marfa este la fel de proaspătă şi de apetisantă. Lucrând la serele ADP, înainte de pensionare, precupeaţa a cultivat experienţa căpătată la serviciu în solariile proprii. Anul acesta, femeia cu şorţ a dat lovitura cu vinetele… galbene, soiul neobişnuit având trecere la clienţi. În nuanţele untului şi lămâiei, ciudăţenia costă trei lei kilogramul, la fel ca vinetele obişnuite, şi nu diferă la gust.
Pe masa ocupată de tanti Maria produsele de sezon au următoarele preţuri (socotite pe kilogram): cartofii – 1.50 lei; ceapa – 2.50; fasolea boabe – 10 lei; kilul de ardei gras, morcov sau roşii – trei lei.
În acest an, gospodina de la Budeasa a gătit zacuscă din vinete… galbene, în care nu a pus deloc ceapă, pentru ca deliciul toamnei să fie mai uşor de digerat. Câteva conserve de iarnă din acest sortiment au fost expuse şi pe tarabă, în Piaţa Războieni; borcanul mare costă 12 lei (800 ml), iar cel mic, şase lei (400 ml).
„”
Etichetarea rudimentară face toţi banii la tarabele cu produse agroalimentare din Piaţa Războieni. Pe fâşiile de hârtie au fost scrise de mână, cu o cariocă neagră, data recoltării produselor, zona de provenienţă şi preţurile.