Probabil că mulţi dintre cititorii noştri, posesori de automobile, îşi amintesc de scandalul Volkswagen, izbucnit în toamna anului trecut. Cei de la grupul VW (mărcile Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat) au instalat nişte softuri mincinoase, care păcăleau aparatele de testare a noxelor emise de maşini. Astfel, softul respectiv „simţea” că maşina e testată, clipă în care intrau în funcţiune nişte sisteme suplimentare de depoluare. Totul arăta ca la carte. Nemţeşte, dacă vreţi. Ulterior, când maşinile ieşeau de pe bancul de testare, poluau de 30-40 de ori mai mult decât declarau producătorii nemţi.
Amploarea acestei escrocherii a fost de nivel planetar: vreme de circa un deceniu, germanii de la VW au „mânărit” în maniera descrisă peste 11 milioane de maşini. Sunt nişte cifre halucinante. Practic, nemţii au escrocat întreaga planetă amatoare de limuzine Volkswagen, Audi, Skoda ori Seat, aproximativ un deceniu. Cred că nu exagerez dacă spun că e cea mai mare ticăloşie gândită de o minte germană (în fine, probabil că de mai multe), de la Auschwitz încoace. Pentru astfel de fapte nicio pedeapsă nu ar fi prea mare pentru grupul de escroci din fruntea concernului german, care le-au pus la cale.
Cu toate acestea, grupul VW n-a păţit – încă – aproape nimic. Câţiva manageri de top şi-au înaintat demisiile. Probabil, în bună tradiţie corporatistă nemţească, li s-au oferit şi bonusuri ca să plece. Cam cum a făcut statul român cu celebra firmă Bechtel. La începutul lui octombrie anul trecut, ministrul Mediului de atunci de la noi, Graţiela Gavrilescu, ameninţa că „vom cere (Guvernul României – n.n.) despăgubiri grupului Vokswagen”. Aiurea! Nimeni nu le-a cerut escrocilor de la Volkswagen niciun sfanţ. La noi, înşelăciunea, nici cea în formă agravantă, continuată, nu se pedepseşte, dacă e nemţească.
Ne întrebăm – şi încercaţi şi dumneavoastră să vă imaginaţi nişte potenţiale răspunsuri – ce s-ar fi întâmplat, oare, dacă ar fi cutezat inginerii de la uzina Dacia din Mioveni să pună la cale un astfel de mecanism de înşelare a bunei credinţe a cumpărătorilor? Cum ar fi reacţionat, oare, instituţiile germane (acolo, nu-i aşa, cinstea şi corectitudinea sunt la ele acasă), dacă Daciile vândute ca pâinea caldă în Germania ar fi fost „mânărite” ani la rând, aşa cum au fost „mânărite” maşinile VW şi Audi vândute la noi? Probabil, ar fi fost desfiinţată nu doar uzina Dacia, ci şi Mioveniul, şi Piteştiul, şi poate tot judeţul Argeş. Probabil, ne şi dădeau afară din Uniunea Europeană.
Zilele trecute, am citit cu uimire o ştire de agenţie care făcea cunoscut că maşinile Volkswagen au înregistrat o creştere a vânzărilor (autovehicule noi şi rulate) în România de aproape 20%, fiind a doua marcă după Dacia la acest capitol. Iar România e singura ţară din spaţiul european în care mărcile grupului-hoţ VW-Audi nu doar că nu au scăzut, ca urmare a scandalului pomenit, ba chiar au crescut.
Scriam, pe la începutul anului, citând un raport al cunoscutei organizaţii neguvernamentale Transparency International, că ţara noastră a depăşit stadiul de cea mai coruptă din Uniunea Europeană. Într-un clasament făcut de ONG-ul citat, mai corupte decât România ar fi Bulgaria şi Italia, aceasta din urmă o altă ţară ai cărei oficiali rar scapă câte o ocazie de a ne aminti că suntem corupţi. Probabil, în ierarhia respectivă s-a strecurat o eroare: Germania ar trebui să fi fost în locul vecinilor bulgari. Iar scandalul de care am scris aici nu e decât un argument în sensul acesta. Ar mai fi şi altele. Şi atunci, de ce să acceptăm să fim mereu corupţii numărul unu ai continentului, iar preacinstiţii nemţi să ne tot dea lecţii despre cinste şi corectitudine?
Sorin SIMION
Un Comentariu
Puiu
Mulţumesc, domnule Simion , pentru că astăzi mi-aţi dat posibilitatea să spun , ceea ce vroiam să spun mai demult, că astfel de editoriale imi doresc să apară mai des. Pentru mine şi poate şi pentru alţii ca mine, cred că este mai bine să treceţi la editoriale care să-i ignore pe politicieni şi să-i ajute mai mult pe oamenii de rând. Luând în calcul şi televiziunile, pot să spun că ne-a crescut doza de inverşunare asupra politicienilor şi faptelor lor rele. Oare comportamentul lor ,nu este şi rezultatul faptului că sunt foarte mult băgaţi in seamă? Aveţi cultura ,capacitatea şi psihologia să arătaţi oamenilor, cititorilor dumneavoastră, editoriale educative, care să deschidă alte orizonturi , să-l ajute pe om să vadă paralela dintre bine şi rău, să aleagă calea pe care o apucă asfel încât să devină folositor societăţii. Nu vroiam să mai comentez, că poate greşesc, dar editorialul dumneavoastră m-a determinat să intervin. Este doar o părere şi ştiu că vine campania electorală şi cu siguranţă vă implicaţi ( asa este normal) Asigurându-vă de tot respectul meu , am garanţia că aţi inţeles ce vreau şi nu vă supăraţi că mi-am permis să vin cu o sugestie.