La acest moment, se pare că industria farmaceutică este cea mai rentabilă din lume. Se câștigă din asta sute de miliarde de euro și dolari. Politica unor carteluri farmaceutice este să facă din simptome banale boli și bolnavi spre a le fi vândute medicamente. Iar pentru asta le cresc bugetul de marketing și de reclamă agresivă făcută zi de zi prin orice mijloace, până la de două ori cât bugetul pentru cercetare. Poate că se exagerează, dar într-o prestigioasă revistă medicală am citit că 80% dintre medicamentele prescrise în cabinetele din lume nu au niciun efect terapeutic sau cel mult au un efect placebo.
Mereu printre primii clasați în toate clasamentele negative la nivel european sau mondial, românii se tratează exagerat de mult după ureche, după sfaturile uneori tembele ale vecinilor și cunoscuților, după ce citesc prin tabloide sau în „AS” și, cel mai mult, după reclamele agasante difuzate de toate televiziunile. Nu există simptom sau boală pentru care să nu ți se dea sfaturi și să nu fii asigurat că ele se vor rezolva fără a mai fi nevoie să mergi la un consult medical de specialitate. Pentru că nu suntem chiar o țară bananieră, Ministerul Sănătății și CNA-ul n-ar trebui să reacționeze stopând această problemă prea dăunătoare și prea ca la țară?
Dezideratul corpului medical autorizat este ca atunci când oricărui pacient îi recomanzi un medicament în primul rând trebuie ca acela să nu-i facă rău, să nu-i dăuneze. Apoi îți asumi totul, semnezi și parafezi. Nu mă voi referi la spoturile de publicitate pentru varice, hemoroizi, constipație, unghii îngroșate, diaree, insomnie, dureri reumatice, febră, amețeli, tuse, ficat gras, oboseală, riduri, cearcăne și probleme la mansardă. Voi spune doar că se face reclamă pentru o soluție care aplicată pe „negi” îi dizolvă miraculos. Oameni buni, nu vă mai jucați cu focul! În cărțile de specialitate sunt enumerate zeci de variante de tumorete ce pot avea o evoluție malignă și pe care românii le denumesc invariabil „negi”. De unde să știe omul de rând care e banalul neg și care un potențial melanom malign?