După cum v-am informat în ediţia precedentă a ziarului nostru, până ieri judeţul Argeş s-a aflat sub informare cod galben de inundaţii pe anumite cursuri de apă.
A turnat cu găleata
În acest context, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea (ABAAV) ne-a informat că ploile abundente înregistrate la nivelul bazinului hidrografic Argeş-Vedea au dus la depăşirea pragului critic de precipitaţii în mai multe zone. Astfel, la staţia hidrometrică Râuşor Pod pe râul Bratia au fost măsuraţi 25,5 l/mp într-un interval de şase ore; la staţia Brădet pe râul Vâlsan au fost înregistraţi 15,5 l/mp în trei ore, la staţia Bădeni pe râul Bădenu au căzut 16,2 l/mp doar într-o oră şi 50 de minute. De duminică şi până ieri, la ora 6, cele mai mari cantităţi de apă au căzut la Vultureşti pe râul Argeşel, 75 l/mp, la Voineşti, pe râul Târgului, 68 l/mp, la Râuşor Pod pe râul Bratia, 67,9 l/mp, la Nămăieşti, pe râul Argeşel, 64 l/mp, la Bălileşti, pe râul Bratia, 63,8 l/mp, şi la Mălureni, pe râul Vâlsan, 49 l/mp.
Sub capacitate
De asemenea, urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ care au căzut de marţi, ora 8, până ieri la aceeaşi oră, a fost şi atingerea sau depăşirea cotelor de apărare pe mai multe secţiuni ale râurilor Bratia, Râul Doamnei şi Râul Târgului. Lacurile de acumulare din administrarea ABAAV sunt exploatate, după cum ne-a informat conducerea unităţii, conform Regulamentelor de Exploatare, până la această dată neexistând probleme. Ieri, la ora 8, nivelul apei în majoritatea lacurilor de acumulare era sub nivelul normal de retenţie, volumul de apă stocat în acumulările din bazinul hidrografic Argeş-Vedea fiind de 511,37 milioane metri cubi, ceea ce înseamnă 68,8% din capacitatea totală de retenţie.
Pregătiţi
Atenţionarea hidrologică ce vizează râurile Argeş, Olt, Vedea şi Călăţui a expirat, ceea ce nu înseamnă că pericolul a trecut, fiindcă de mâine ploile vor reveni. Prin urmare, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din zonele vizate au fost informate asupra fenomenelor care se pot produce, recomandându-se supravegherea punctelor critice şi a secţiunilor de scurgere a apei, poduri şi podeţe. La nivelul ABAAV este instituită starea de permanenţă şi se realizează exploatarea coordonată a acumulărilor ABAAV şi Hidroelectrica pentru atenuarea şi tranzitarea eventualelor viituri în condiţii de siguranţă. Totodată, sunt monitorizate lucrările hidrotehnice şi cursurile de apă, iar Formaţia de Intervenţie Rapidă este pregătită să acţioneze prompt în caz de pericol.
Val. NICOLAU