Poveşti cutremurătoare în Argeș. Cum au început o nouă viață.
Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Potrivit specialiştilor, violenţa domestică este un fenomen mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplul motiv că faptele nu sunt raportate, iar Argeşul nu face excepţie de la această tristă realitate. Victimele violenţei în familie nevoite să fugă de acasă beneficiază, gratuit, de servicii de asistenţă socială pe care le primesc din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş care asigură protecţie, găzduire în centre de primire în regim de urgenţă, în locuinţe protejate sau în centre de recuperare dacă este cazul, îngrijire medicală, consiliere psihologică şi juridică, hrană etc. Din motive de siguranţă, locurile unde funcţionează adăposturile destinate victimelor violenţei domestice sunt secrete pentru public tocmai pentru ca agresorii să nu le poată identifica.
Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţi ai conducerii DGASPC am aflat poveşti cutremurătoare despre femei bătute de partenerii de viaţă. Unele au avut curajul să se rupă din mediul unde trăiau şi, cu ajutorul specialiştilor direcţiei, au început o nouă viaţă; altele – nu.
Integrată în familie Mamă a doi copii în vârstă de un an şi opt luni, respectiv de şase luni, o lungă perioadă de timp S.V. a fost victima agresiunilor fizice şi psihice din partea concubinului. Observând ce se întâmplă, un vecin a sesizat poliţia, care a demarat imediat cercetări. Mămica şi cei doi copii minori au fost luaţi de către o echipă mobilă a DGASPC şi admişi într-un centru de primire în regim de urgenţă (CRPU) destinat victimelor violenţei domestice pentru 60 de zile. Pe perioada de rezidenţă, femeia a beneficiat de servicii de protecţie, găzduire, hrană, asistenţă medicală, consiliere socială, psihologică şi juridică. Totodată, tânăra a fost sprijinită pentru intrarea în legalitate în ceea ce priveşte obţinerea actelor de identitate, precum şi pentru emiterea unui certificat medico-legal necesar obţinerii în instanţă a unui ordin de protecţie pentru şase luni împotriva concubinului care o maltrata. „Pe perioada de rezidenţă, s-a constatat că unul dintre copii, o fetiţă, prezenta o afecţiune congenitală şi noi i-am acordat tot sprijinul necesar în efectuarea demersurilor medicale necesare corectării malformaţiei, precum şi de încadrare în grad de handicap a minorei. De asemenea, am sprijinit-o la întocmirea dosarului necesar obţinerii de prestaţii sociale – alocaţii de stat”, ne-au declarat reprezentanţii DGASPC. Întrucât în primele 60 de zile nu s-au putut găsi resursele necesare integrării/reintegrării tinerei şi a copiilor săi în familia extinsă, perioada de rezidenţă a fost prelungită cu încă 30 de zile. În acest timp, mama acesteia, care era plecată la muncă în străinătate, a revenit în ţară şi a fost de acord cu reintegrarea fiicei şi a nepoatei la domiciliul său.
Şi-a găsit loc de muncă O altă femeie, M.O., de asemenea victimă a violenţei verbale şi fizice din partea concubinului, a fost admisă în CRPU pentru 60 de zile împreună cu cei doi copii ai săi în vârstă de şase, respectiv un an, beneficiind de aceleaşi servicii ca şi în cazul anterior. În urma consilierii juridice, s-a constatat că nu doreşte să fie sprijinită ca să facă demersuri în vederea obţinerii unui ordin de protecţie pe numele concubinului şi că nici nu vrea să depună plângere împotriva acestuia. Pe timpul cât a fost găzduită în centrul de urgenţă, femeia şi-a exprimat dorinţa de a strânge banii obţinuţi din alocaţiile copiilor ca să închirieze o locuinţă. Ea a spus că părinţii săi nu sunt de acord cu reintegrarea în familia lor. În schimb, s-au declarat de acord să o sprijine lunar cu o anumită sumă. Reprezentanţii CRPU i-au acordat sprijin pentru înscrierea fiului la un centru de zi din Piteşti aflat în subordinea DGASPC, iar pentru fiică s-au făcut demersuri în vederea înscrierii la o creşă din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Piteşti, astfel încât tânăra să-şi poată găsi un loc de muncă. Deoarece nici în acest caz, în primele 60 de zile, nu au fost identificate resursele necesare integrării/reintegrării femeii şi a copiilor în familia extinsă sau în comunitate, perioada de rezidenţă a fost prelungită cu încă două luni. Din fericire, tânăra a reuşit să se angajeze şi a închiriat o locuinţă în Piteşti, solicitând încetarea perioadei de admitere în cadrul CRPU.
Management şi îndrumare Începând cu 1 martie 2019, a fost operaţionalizat Compartimentul Violenţă în Familie, unde specialiştii asigură managementul de caz al situaţiilor de violenţă domestică, intervenţii în situaţii de urgenţă, consiliere şi suport psihologic, întocmirea documentaţiei în vederea admiterii victimei la CRPU. Aici se primesc sesizările referitoare la violenţa domestică, inclusiv la numărul de telefon 119, unde programul de lucru este permanent.
La fel, din 1.12.2019 a devenit operaţional Compartimentul pentru sprijinirea victimelor infracţiunilor, care asigură consilierea persoanelor victime ale infracţiunilor şi îndrumarea acestora către alte servicii specializate – sociale, medicale, de ocupare a forţei de muncă, de educaţie şi inserţie/reinserţie socială acordate în condiţiile legii.
Colaborare pentru sprijinirea agresorilor În egală măsură este acordată atenţie şi celor care comit acte de agresiune domestică. „În scopul asigurării unor servicii complexe care să răspundă nevoilor tuturor părţilor implicate în violenţa domestică, anul acesta, mai exact în luna februarie, am încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Asistenţă Socială <Universul Copiilor Speciali> Piteşti, pentru a facilita accesul persoanelor acuzate de comiterea actelor de violenţă domestică la serviciile specializate furnizate în cadrul Centrului de consiliere destinat agresorilor. Aceste persoane sunt dirijate spre noi de către instanţele de judecată, pe rolul cărora se află astfel de infracţiuni”, au punctat reprezentanţii DGASPC.