Povestea tinerei din Argeș care a învins statul român la CEDO.
Elena Moraru este tânăra din Argeş care a învins statul român la CEDO, după ce nu a fost lăsată să studieze medicină militară din cauza înălţimii şi a greutăţii. La numai 23 de ani, aceasta a dat dovadă de curaj și perseverență, ducând o luptă grea cu autoritățile, într-un final ajungând să-și câștige dreptatea. În următoarele rânduri, Elena ne-a vorbit despre povestea extraordinară prin care a trecut și cum a reușit să învingă discriminarea.
– Când a început povestea ta?
– Totul a pornit în anul 2018, atunci când am început procesul de înscriere, primul pas fiind reprezentat de realizarea unei fișe medicale. Din punct de vedere medical, nu sufeream de nicio afecțiune, doar că nu mă încadram în baremul lor cu indici antropometrici, minimul fiind de 1,55 metri. Deci era vorba de cinci centimetri care mi-au decis situația. M-am pregătit mult pentru admitere, iar acest refuz m-a rănit… Refuzul m-a demoralizat foarte tare, mai ales că e un lucru pe care nu îl pot schimba și care nu ar trebui să decidă soarta unui student.
– Când te-ai decis să deschizi un proces la CEDO?
– Prima oară, am intentat proces în țară, l-am pierdut și apoi am hotărât să deschid procesul la CEDO. Iată paragraful: „La 27 aprilie 2018, reclamanta a depus o acțiune la Curtea de Apel Pitești; la 21 iunie 2018, aceasta și-a extins acțiunea inițială prin desemnarea Comisiei Centrale de Medicină Legală Militară ca inculpat suplimentar. Ea s-a bazat pe Directiva 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și egalității de tratament între bărbați și femei în materie de ocupare a forței de muncă și ocupație și asupra hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene; a contestat de asemenea legalitatea Ordinului nr. M.55/2014, susținând că este nejustificată stabilirea de restricții antropometrice la studiile medicinei militare. În opinia sa, nu s-a putut stabili nicio corelație între, pe de o parte, înălțimea și greutatea unei persoane și, pe de altă parte, puterea fizică necesară pentru admiterea la o academie militară”.
– Care a fost motivația ta de a duce această luptă până la capăt?
– Motivația mea a fost gândul că sunt și alte persoane care pot trece prin aceeași situație. De exemplu, în acel an a fost refuzat și un băiat care era cu doi centimetri mai înalt, maximul pe barem fiind 1,90 metri.
După cum spune legea enunțată în procesul CEDO, „Oricine se poate bucura de drepturi și libertăți, fără discriminare pe niciun motiv, cum ar fi sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinie politică sau de altă natură, origine națională sau socială, asociere cu o minoritate națională, proprietate, naștere sau alt statut. Nimănui nu i se poate refuza dreptul la educație. În exercitarea oricăror funcții pe care și le asumă în legătură cu educația și învățământul, statul va respecta dreptul la educație și predare în conformitate cu propriile convingeri”. CEDO a decis că am fost discriminată și că mi s-a încălcat dreptul la educație. Am primit despăgubirile necesare. M-am bucurat foarte mult să știu că am câștigat, că am putut schimba ceva și că astfel, poate, am venit în ajutorul și a altor tineri care s-au simțit la fel de nedreptățiți.
– Între timp, Institutul Medico – Militar din București a scos cerințele de înălțime și greutate din lista criteriilor pentru admitere. Te-ai gândit la posibilitatea de a da din nou admiterea?
– Într-adevăr, în 2020, au scos baremul și au argumentat la CEDO că sunt liberă să mă înscriu, dar deja trecuseră doi ani pentru mine și mi-am ales un alt drum. Cred că e târziu și, cumva, așa a fost să fie pentru mine, să am o altă cale în viață. Îi îndemn pe tineri să lupte pentru a obține ce își doresc, oricât de greu le-ar fi, mai ales dacă li se face o nedreptate. Cu răbdare și perseverență vor reuși să îți atingă țelurile.
Concluziile avocatului Ionuț Alexandru Graure Elena nu a luptat singură în acest caz, ci alături de Ionuț Alexandru Graure, avocat al Baroului Argeș din 2016. Acesta ne-a prezentat decizia pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza „Moraru împotriva României”, care reprezintă o încununare a eforturilor echipei de avocați din cadrul SCPA Postelnicescu, Nenu & Asociații, din ultimii patru ani. Curtea a conformat ceea ce s-a susținut în fața instanțelor naționale încă din momentul în care a fost contestat refuzul autorităților de a-i permite Elenei să susțină probele, în vederea admiterii la Institutul Medico-Militar.
Curtea a stabilit că a existat o încălcare a art. 14 (interzicerea discriminării) coroborat cu art. 2 din Protocolul adițional nr. 1 (dreptul la educație) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România a fost condamnată și trebuie să repare prejudiciul suferit de reclamantă.
Cauza „Moraru împotriva României” Ionuț Alexandru Graure: „Doamna Moraru s-a adresat instanțelor naționale, însă cererea sa a fost respinsă atât de instanța de fond, cât și de instanța de recurs. Instanțele naționale au apreciat că în cauză nu este incident vreun caz de discriminare, că stabilirea limitelor de înălțime și greutate sunt rezonabile, justificate obiectiv de un scop legitim, iar mijloacele de atingere a acestui scop sunt corespunzătoare și necesare. Deși a fost invocată jurisprudența instanțelor unionale în cauze similare, argumentele reclamantei au fost respinse. Am apreciat că, prin soluțiile pronunțate în cauză, s-a produs o încălcare a drepturilor protejate de Convenție. În fața CEDO am susținut că prin refuzul autorităților naționale de a-i permite doamnei Moraru Elena să susțină probele eliminatorii de admitere la o unitate de învățământ superioară și prin modalitatea de soluționare a cauzei de către instanțele naționale, i s-a adus atingere dreptului la instruire, reclamanta fiind supusă în același timp unei discriminări pe motiv de caracteristici fizice. Reclamanta nu a fost declarată inaptă în urma susținerii unor probe fizice eliminatorii, ci i s-a negat însăși dreptul de a susține acele probe. Am apreciat astfel că raportul de proporționalitate între scopul urmărit de instituirea criteriilor de înălțime și greutate minime nu este unul justificat, în condițiile în care ulterior susținerii probelor eliminatorii fizice urmează să se observe, de la caz la caz, dacă acel candidat este sau nu apt să facă față specificului muncii pentru care ar urma să primească instruire. A restricționa însăși accesul la susținerea probelor fizice pe baza criteriilor de înălțime și greutate creează o situație discriminatorie între o femeie ce are o înălțime și greutate peste prag și o femeie ce are o înălțime și greutate sub prag”.
Un final fericit CEDO a fost de acord cu toate aceste argumente solide și a stabilit că autoritățile naționale au adus atingere drepturilor reclamantei, garantate de Convenție. Astfel, Curtea a stabilit că motivele invocate de autorități pentru a justifica tratamentul aplicat Elenei nu au fost relevante și suficiente. Între mijloacele folosite de autorități și scopul urmărit a fi realizat prin aceste restricții de înălțime și greutate nu a existat o relație rezonabilă de proporționalitate, iar autoritățile naționale nu au identificat în mod clar îndatoririle medicilor militari sau care dintre aceste îndatoriri ar necesita putere fizică.
Avocatul Ionuț Alexandru Graure a concluzionat că decizia pronunțată în cauza <<Moraru>> împotriva României poate fi invocată de orice persoană aflată într-o situație similară sau echivalentă. Autoritățile naționale sunt obligate să pună în aplicare și să respecte prevederile Convenției și hotărârile Curții.
Un Comentariu
DomnuRoz
inseamna ca in tot acest timp s-au facut discriminari, iar multi dintre cei care au dorit sa participe au fost respinsi rapid