Muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, doctor în istorie spune povestea schitului piteștean Buliga, cu hramul „Sfinții Îngeri”, locașul de cult fiind demolat în anul în 1899. Organizată de Centrul Cultural Pitești, prelegerea online este parte a proiectului „Biografii de excepție”, înregistrarea fiind difuzată pe canalele dedicate în cursul acestei săptămâni.
Octavian Dărmănescu: „Dinamica orașului medieval Pitești, un oraș de troc, se continuă și în secolul al XIX-lea. Un efect trist al ei este și demolarea în 1899, de către Stat, a bisericii Schitului Buliga, cu hramul „Sfinții Îngeri”, vechi lăcaș ctitorit de negustorul Martin Buliga în 1746. Închinată Mănăstirii Mihai Vodă, apoi Episcopiei de Argeș, biserica găzduise în chiliile ei prima școală românească din Pitești (1790), un seminar, cancelaria episcopului Samuil Sinadon și, pentru puțină vreme, sediul Primăriei. Tot aici piteștenii arseseră în 1848, simbolic, Regulamentul Organic, prima noastră Constituție, dar de sorginte rusească. Cu tot protestul parohului Ion Dragnea, biserica a fost demolată în 1899, cărămizile ei fiind vândute la licitație, în târg. Un gest abuziv care privează și azi urbea de un monument unic, lăudat de Grigore Tocilescu, care l-a vizitat, drept cea mai frumoasă biserică a Piteștiului”.
Unul dintre cei mai bogaţi negustori români din secolul al XVIII-lea, Martin Buliga, s-a remarcat şi prin faptul că în Argeș a construit din banii agonisiţi patru lăcașuri de cult (trei biserici la Bascov, Valea Rea şi Stănişoara şi un schit la Pitești). Schitul Buliga se afla în spatele actualului Muzeu Judeţean Argeş.