Corespondenţă din Germania
Noul vaccin anti-Covid se numeşte „Curevac” şi a fost realizat la Tübingen, oraş universitar din sudul Germaniei. Acolo lucrează un savant biolog, care în studenţie a cercetat timp de un an lepra în India. Numele său este Ingmar Hoerr, fondatorul Companiei de biotehnologie „Curevac”. Lucrând la teza sa de doctorat, biologul a descoperit în urmă cu 20 de ani un nou tip de tehnologie genetică, acidul ribonucleic mesager. Această metodă nouă stă la baza producţiei de vaccin BioNTech/Pfizer şi Moderna. Nimeni nu bănuia atunci că acea descoperire epocală va duce la dezvoltarea vaccinurilor salvatoare. Marea cursă a vaccinurilor a început în anul 2000, moment în care biologul a fost victima unui accident vascular cerebral, într-o cameră de hotel în Berlin, după ce prezentase guvernului vaccinul.
Vaccinul său „Curevac” produs la Tübingen a intrat în competiţie internaţională, iar fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a ordonat să se încerce cumpărarea firmei „Curevac”. Între timp, un miliardar german a salvat firma şi a impiedicat afacerea Trump. Dar eroul Hoerr a fost timp de şase săptămâni în comă artificială. Când s-a trezit, lumea se confrunta deja cu pandemia. Multe asistente de la centrul de recuperare vorbeau ruseşte, motiv pentru care pacientul a crezut că a fost răpit de KGB. El trebuia să înveţe să vorbească şi să meargă.
Revenind la firma sa, a căutat opportunităţi de investiţii promiţătoare şi le-a găsit. Mai exact, Fundaţia „Bill&Melinda” susţine producţia de vaccin pentru lumea a treia din sudul global. Elon Musk a vizitat recent Tübingen. Aprobarea vaccinului „Curevac” de către EMA (European Mediziner Agency) este încă aşteptată. Faptul că vaccinul „Curevac” a rămas în urma lui „Biontech” şi „Moderna” nu este considerat un impediment, ci un câştig având în vedere nevoia imperioasă de vaccinuri, aproximativ 14 miliarde de doze. Este de aşteptat ca noile brevete pentru „Curevac” sa facă posibilă producţia de vaccin mai ieftină şi mai uşor de utilizat, el rămânând stabil timp de 24 de ore, chiar şi la temperatura camerei.
Ingmar Hoerr a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Medicină, premiu acordat anual pentru o disciplină şi o performanţă. El a prestat o activitate de pionierat în tehnologia privind acidul ribonucleic mesager, pe care se bazează unele dintre vaccinurile actuale folosite în lupta împotriva virusului SARS- CoV-2.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.