Un monument istoric în ruină zace ca o epavă în curtea Liceului Teoretic Costești, iar șansele de a fi readus la viață sunt aproape nule. Aflată în stare avansată de degradare, Casa Nicolau, care datează din 1875, nu poate fi renovată. Iată-i povestea!
Transformările
Casa Nicolau, cea mai reprezentativă clădire din punct de vedere arhitectural din orașul Costești, ascunde mistere legate de viața feldmareșalului german August von Mackensen și de Securitatea comunistă. Între zidurile sale măcinate de vreme și-a stabilit cartierul general armata germană, a locuit un director în Ministerul Transporturilor, a fost deschisă o bancă și a funcționat o unitate de Securitate. Apoi, ani la rând, imobilul și-a îndeplinit rolul de liceu. Epopeea transformărilor s-a încheiat în urmă cu aproximativ două decenii, când monumentul cu o istorie fascinantă a fost recâștigat prin proces de un strănepot al proprietarului. Din păcate, moștenitorilor li s-a pierdut urma – cel puțin așa susține primarul Costeștiului – iar peste Casa Nicolau, din ce în ce mai năruită, s-a așternut uitarea…
Strigătul
Pe un forum de internet am găsit câteva mesaje cu privire la Casa Nicolau transmise, din câte se pare, chiar de moștenitori în anii 2011 și 2014. O anume Sorina, prezentată ca soția strănepotului care a câștigat imobilul în instanță, pe nume Theodor, a sperat că în mediul virtual va găsi soluția salvatoare pentru a readuce la viață superba clădire din Costești.
Din discuțiile cu internauții rezultă că Sorina și Theodor au făcut demersuri la instituțiile statului pentru a repune în circuit imobilul și au mers până într-acolo încât au vrut să îl doneze comunității. Însă toate încercările de a readuce la viață Casa Nicolau au eșuat. Iată un rezumat din cele postate de Sorina, ca un strigăt de ajutor: „Casa aparține soțului meu – a fost recâștigată în instanță în 2001. Orice idee aveți pentru a găsi o persoană/instituție care să ajute la recondiționarea și folosirea ei pentru comunitate (muzeu, casă de meserii, centru cultural… La câte nu ne-am gândit în acești 10 ani!!!). Ideea este de a nu se pierde această casă! Procedura recondiționării unei case monument istoric este, să-i spunem, dificilă. Am vrut să accesăm fonduri europene; însă ca persoană fizică nu poți accesa fondurile care se pretează pentru o astfel de clădire. * Am revenit cu o întrebare și poate cu o temă de gândire: ştiți orașul Costești din Argeș? În drumul de la Pitești spre Craiova? Theodor, soțul meu, a recâștigat prin proces casa străbunicilor în 2001 (casa a fost folosită ca liceu de către oraș). Este într-o stare demnă de toată mila, întrucât nu putem s-o recondiționăm singuri. În ultimii 10 ani am încercat tot ce ne-a trecut prin cap să găsim pe cineva să aibă grijă de ea. Scopul nostru: dorim ca această casă să nu se piardă, putem chiar s-o cedăm celui care vrea s-o aducă la viață pentru comunitate. Clădirea este monument istoric. Orice idee în timp e binevenită. Am încercat la consiliul local, liceu, Ministerul Educației… Avem toate memoriile trimise în ultimii ani către toate instituțiile statului. Un dosar mare…”
Gardul
Nimeni nu a luat măsuri pentru a pune în valoare clădirea. Lăsată în paragină atâta amar de vreme, Casa Nicolau a rămas agățată ca un… apendice în curtea Liceului Teoretic Costești. Imobilul dezafectat a devenit un pericol public, iar singurul lucru pe care l-a putut face autoritatea locală pentru a preveni un incident nedorit a fost să îl împrejmuiască. Gardul a protejat monumentul istoric și de eventualii „prădători”. De la primarul din Costești, Ion Baicea, nu am aflat prea multe amănunte despre acest monument istoric. Discutând, zilele trecute, despre soarta Casei Nicolau, edilul-șef a spus doar atât: „Casa nu este a noastră. Există un proprietar, se numește Nicolau. Moștenitorii sunt plecați în America și nu putem lua legătura cu dânșii ca să le punem în vedere că trebuie să o întrețină. Atâta timp cât au act de proprietate, au și obligații. Și nu putem să îi găsim ca să le comunicăm în scris ce fel de obligați au. Casa Nicolau e monument istoric. Oricum, a fost o clădire privată. Statul a luat-o, dar a dat-o înapoi. În regimul comunist a fost confiscată de la proprietari și după Revoluție a fost retrocedată. Nu știu prea multe despre acest subiect… Acum, Casa Nicolau este împrejmuită. Gardul l-am făcut noi pentru a despărți terenul retrocedat și clădirea de curtea liceului”.
Istoricul
Pe portalul orașului Costești este postat un articol cu istoricul clădirii, presărat cu imagini grăitoare. Iată ce informații ne sunt oferite despre Casa Nicolau: „Casa este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, Cod LMI: AG-II-m-B-13618. Este casa familiei Hagi Marcu Nicolau, unul dintre cei patru frați Nicolau, căsătorit cu Iuliana Nicolau, decedat în 1926. Cea mai reprezentativă clădire din punct de vedere arhitectural din orașul Costești a fost construită în anul 1875 de Hagi Marcu Nicolau și are o suprafață construită de 1.044 metri pătrați. În Primul Război Mondial a fost rechiziționată de armata germană, care a stabilit cartierul general în casă. Feldmareșalul german August von Mackensen (la data aceea era general) a locuit în imobil pe durata campaniei. Din 1933, casa și terenul aferent intră în proprietatea lui Iulian Nicolau, inginer de drumuri și poduri, director în Ministerul Transporturilor înainte de război și ofițer de geniu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiul cel mic al lui Hagi Marcu. În timpul războiului, familia lui Iulian Nicolau se mută din București la Costești din cauza bombardamentelor. Soția, Ana Nela, era profesoară de limba latină. Fiica, Corina Viorica, s-a născut în 1939. După 1945, casa este preluată de Banca Națională a României, sucursala Costești, care își stabilește sediul în imobil și funcționează aici până în 1950 (aproximativ). Din 1950 (aproximativ) și până în 1963, în casă se muta unitatea de securitate din Costești. În 1963, unitatea de securitate predă imobilul Primăriei, care îl transformă în Liceul Teoretic Costești, destinație pe care a avut o până la Revoluție și ulterior până în 2007, când a fost retrocedat Corinei Viorica Nicolau, fiica lui Iulian Nicolau, moștenitoarea de drept a casei. În imobil au funcționat de-a lungul timpului: sala de sport a liceului (la demisol), laboratoare de fizică și chimie, săli de clasă, precum și biblioteca liceului. Pe terenul aferent casei s-au construit în timp: corpul nou al liceului, stadionul orașului, o nouă sală de sport și case proprietate privată. În prezent, Casa Nicolau se află într-o stare avansată de degradare, fără ferestre și uși, cu acoperișul spart. În curând, acoperișul va ceda total, aducând cu sine și prăbușirea clădirii”.
În cele de mai sus nu apare numele lui Theodor, nici al Sorinei. Și este menționat anul în 2007, „când a fost retrocedat Corinei Viorica Nicolau, fiica lui Iulian Nicolau, moștenitoarea de drept a casei”. Cine să mai descurce ițele încurcate ale adevărului legat de monumentul istoric, dacă nici măcar primarul nu știe prea multe despre acest subiect?
Cert este că, până în anul de grație 2021, Casa Nicolau nu s-a prăbușit. Deocamdată…
Un Comentariu
Anonim
Nu i problema!!! Domnul primar o sa rezolve situatia!!! Deocamdata se ocupa de celelalte cladiri importante din Costesti. Luati o fotografie de acum 30 de ani a orasului Costesti si una din zilele noastre si gasiti diferentele….surpriza…nu i nici una…