* La ferme, carcasa costă mai mult cu 3 lei/kg
* Şoriciul este de trei ori mai scump decât cotletul
* Porcul de Mangaliţa, 15 lei/kg (în viu)
* Porcul vietnamez, 1.100 lei
Carnea de porc s-a scumpit în pragul sărbătorilor de iarnă. Majorarea este o urmare a modului în care autorităţile au manageriat epidemia de pestă porcină. Fermele au îngrăşat tariful la carcasă adăugând, în câteva zile, 3 lei/kg, preţul resimţit la raft după această mişcare fiind mai mare cu cel puţin un leu/kg. Iar groşteiul din gospodăriile cetăţenilor se vinde „la liber” cu 12-13 lei/kg, în viu. Prin maşina de tocat a vremurilor pe care le trăim am trecut câteva preţuri actuale.
Pieţele şi carmangeriile din Piteşti încă mai sunt aprovizionate cu produse proaspete de porc românesc, livrate de fermele autohtone. După scumpirile din această lună, ceafa costă 25,90 lei/kg * şunculiţa – 18,90 lei/kg * pulpa fără os, 16,90-18,90/kg * fleica – 17,90 lei/kg * cotletul – 16,90 lei/kg * ciolanul – 10,90 lei/kg * organele – 8,90 lei/kg * capul – 7,90 lei/kg * picioarele, „adidaşii” – 6,90 lei/kg * burta – 6,90 lei/kg. Şoriciul (pârlit) se vinde cu 65-85 lei/kg.
Preţuri „împănate”, pe net
Site-urile online sunt „împănate” cu anunţuri de vânzare a porcilor din gospodăriile argeşenilor. În piaţa virtuală, grăsunii scoşi la mezat de gospodari din Clucereasa, Pârvu Roşu-Costeşti, Topoloveni şi Slobozia au preţuri medii de 12-13 lei/kg, în viu. Iată şi alte oferte. Un localnic din Bascov nu-l scoate pe Ghiţă din cocină fără 14 lei/kg. La Recea, purcelul de rasă, „învăţat la mâncare cu tărâţe şi boabe, crescut natural”, costă 300 lei. La Rucăr, porcul uşurează buzunarul clientului de 2.300 lei.
Porcul de Mangaliţa costă 15 lei kilogramul în viu. Un fermier din Stolnici a postat pe internet anunţul de vânzare a grăsunului devenit tot mai popular, care mai este denumit: porcul cu blană, porcul cu lână creaţă, porcul cu părul creţ, porcul-somon sau uleiul de măsline cu patru picioare. Navigând pe internet am găsit şi alte oferte de Crăciun. Bunăoară, pretenţioşii care dispun de 1.100 lei pot cumpăra un porc vietnamez, care-şi visează… cuţitul într-o gospodărie din Albota.
Atenţie la trichineloză!
Carnea grăsunului poate fi infectată cu larvele viermilor Trichinella spiralis! Pentru ca amintirea sărbătorilor de iarnă să nu se transforme într-un coşmar, luaţi câteva mostre din muşchi (ceafă, abdomen, intercostali) şi diafragmă (porţiunea radială musculară) şi prezentaţi-le pentru analiză la cel mai apropiat cabinet veterinar pentru examenul trichineloscopic, care durează cel mult un sfert de oră. Dacă rezultatul este negativ, atunci carnea porcului de Crăciun este bună pentru consum. Un astfel de test costă în jur de 11 lei. Numită şi boala „capetelor umflate”, trichineloza îi provoacă omului care consumă carne contaminată dureri difuze, stare de febră şi manifestări alergice (edeme pe faţă); ulterior, în momentul localizării larvelor în muşchi, apar dureri musculare, astenie şi dificultăţi de mers.
Un Comentariu
NIR
Normal sa se scumpeasca, arata ca o oaie.